newcastle united

Vlasnici Newcastlea su 14 puta bogatiji od vlasnika Cityja. PSG im nije ni blizu

Foto: Lee Smith/Reuters

NEWCASTLE UNITED je jučer prodan saudijskom javnom investicijskom fondu za 305 milijuna funti, čime je završeno preuzimanje tog premierligaša.

Newcastle je prodan Saudijcima nakon što je vlada te zemlje riješila dugogodišnji spor s katarskom televizijom BeIN, koja je vlasnik TV prava na Premiership za Bliski istok. Saudijska Arabija branila je emitiranje BeIN-u na svojem teritoriju, a istovremeno nije napravila ništa kako bi suzbila brojne piratske prijenose Premiershipa, koji su u toj zemlji praktički bili legalni.

Prema pravilima Premiershipa, politika ne može imati upliva ni u jedan klub u ligi, pa su tražena jamstva od Saudijske Arabije da njezina vlada ni na koji način neće utjecati na klub. Kad su jamstva dobivena, Premiership je dao zeleno svjetlo za prodaju kluba, što se na kraju i dogodilo.

Konkurencija nije ni blizu

Novi predsjednik kluba je Yasis Al Rumayyan, a 80 posto vlasništva ima saudijski javni investicijski fond, koji raspolaže s 320 milijardi funti. To Newcastle čini, bez konkurencije, najbogatijim klubom na svijetu, a ni do koljena mu nisi ni Manchester City ni PSG.

Saudijski investicijski fond (PIF) u vlasništvu je države Saudijske Arabije i jedan je od najvećih na svijetu, s više od 500 milijardi dolara pokretne i nepokretne imovine. Udjele u vlasništvu ima u svjetskim megakompanijama poput Facebooka, Boeinga, Lockheed Martina i nizu financijskih tvrtki.

Spomenutih 320 milijardi funti je 14 puta više od 23.2 milijarde, koliko ima Cityjev vlasnik šeik Mansour i 50 puta više od onoga što je na raspolaganju Nasseru Al Khelaifiju, šefu PSG-a. Goal.com je objavio ljestvicu deset najbogatijih vlasnika nogometnih klubova, a preostalih devet klubova zajedno imaju triput manje novca od Newcastlea.

Iako su navijači Newcastlea godinama tražili odlazak Mikea Ashleyja, pod čijim vodstvom je klub dvaput ispadao iz lige, bivši vlasnik ostavio je klub u solidnoj poziciji. Zbog dobrog poslovanja novi vlasnici odmah mogu uložiti 200 milijuna funti u momčad, a da ne prekrše financijski fair play.

Pročitajte više