Vojnović o hrvatskom hit igraču: Nije uigran u reprezentaciji. To je logično

Foto: Igor Soban, Ansis Ventins/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija od 20:45 igra ključnu utakmicu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Suparnik Hrvatskoj na stadionu Maksimir bit će reprezentacija Armenije, a nekoliko je kombinacija koje vode treću reprezentaciju svijeta na Euro u Njemačkoj sljedeće godine. Tekstualni prijenos utakmice pratite ovdje.

Momčad Zlatka Dalića Euro može izboriti pobjedom, remijem, ali čak i porazom, ako u isto vrijeme Wales ne pobijedi Tursku. Bude li Hrvatska večeras kiksala, a Wales pobijedio Tursku, Luka Modrić i suigrači morat će u dodatne kvalifikacije kroz koje će pokušati do Eura. Turci na prvom mjestu imaju tri boda više od Hrvatske te su već izborili direktan plasman na Euro.

Sosa vraćen u prvi sastav, Erlić ostao na klupi

Dalić je u odnosu na utakmicu s Latvijom napravio jednu promjenu u početnom sastavu - Martin Erlić ostao je na klupi, a Borna Sosa će započeti utakmicu. To znači da će Joško Gvardiol ponovno zaigrati na svom uobičajenom mjestu stopera uz Josipa Šutala, a ne na lijevom boku. Gvardiola će na boku zamijeniti Sosa, kojem je to prirodna pozicija.

Dakle, početna postava Hrvatske za Armeniju glasi ovako: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Majer - Kramarić, Budimir, Ivanušec.

O Sosi

Stručni komentatori u studiju Nove TV, Aljoša Vojnović i Robert Jarni, komentirali su povratak Sose među početnih 11. "Znamo što Sosa donosi. On je ofenzivan bek koji je miran na lopti. Ne griješi često, lijepo proigrava u sredinu, a najjače oružje mu je centaršut. Čini mi se da nije u idealnoj situaciji, izgubio je povjerenje izbornika. Nama je Sosa potreban, svim srcem navijam za njega", rekao je Vojnović, umirovljeni hrvatski veznjak.

"Sosa je otišao u Ajax, koji je prodao 12-13 igrača. Bilo je teško nametnuti se, a potrebno je puno vremena za uigravanje ekipe. Povratak u reprezentaciju će mu dobro doći. Ne znam pričaju li između sebe... Ako Budimir ide na prvu stativu, Kramarić bi trebao ići na drugu. To bi bila fantastična stvar", rekao je Jarni, legendarni hrvatski lijevi bek, a danas izbornik mlade reprezentacije.

O Budimiru

Obojica su govorila i o Anti Budimiru, kojega je Dalić za završnicu kvalifikacija također vratio u reprezentaciju, i to uslijed brojnih ozljeda. Inače, Budimir je u fantastičnoj formi. Za Osasunu je ove sezone zabio sedam golova, što znači da je samo pet igrača u španjolskoj ligi zabilo više golova od njega.

"Dalić je u najavi spomenuo da će taktički napraviti promjene. Uveden je Sosa, koji ima izražen centaršut, i tako ćemo to probati iskoristiti. Prateći medije, dojam je da Budimir rastura u Španjolskoj, a da nije uigran u reprezentaciji. I to mi je logično. Ne dobiva često priliku u reprezentaciji, svi su mu suigrači novi, a u klubu je dugo.

Moramo ga promatrati tako da individualni učinak ne stavljamo na prvo mjesto. Sjetimo se Girouda u Francuskoj... Starta utakmice, a ne zabija. No izbornik zna što traži od njega. On je napadač koji puno radi i koji je dobar u fazi obrane. Dobro surađuje i s Kramarićem. Samo mora izbiti taj pritisak iz glave o pogotku te uživati na terenu", izjavio je Vojnović.

"Očito mu odgovara igrati u Osasuni. Tamo može samo napredovati. Mora se osloboditi, otpustiti sve kočnice i pokazati što zna. On će naganjati njihovu zadnju liniju. Neumoran je i zna se naći u prilici", dodao je Jarni o Budimiru.

O Majeru

Jarni je komentirao i nastupe Lovre Majera, koji je protiv Latvije bio strijelac i asistent. "Jako me iznenadio. Kad je odlazio van, nije odabrao najbolju ekipu, već klub iz sredine tablice. Kad je došao tamo, igrao je i to ga je učinilo igračem. Voli loptu, stalno se nudi, ima potez, udarac s 20 metara." 

Pročitajte više