Vranković više nije izbornik, Spahija ne želi komentirati hoće li biti njegov nasljednik

"NEĆU davati mandat na raspolaganje, jer mi je ionako istekao", poručio je Josip Vranković, pod kojim je reprezentacija ostvarila najgori rezultat na EP-ima od samostalnosti. Trener Cibone paralelno je vodio i Hrvatsku, na čijoj klupi je proveo dvije godine.

"Zahvaljujem ljudima u savezu za sve što su učinili za nas. Imali smo odličnu komunikaciju i suradnju, u okvirima svojih mogućnosti" izjavio je Vranković za HRT-u u svom oproštajnom govoru.

Vrankovićevi skalpovi: Iran, Tunis, Finska, Crna Gora

Podsjećamo, Vranković je na klupu Hrvatske došao 2009., nakon Jasmina Repeše i EP-a. Hrvatsku je, osim na (za njega i Hrvatsku) završenom Eurobasketu, vodio na Svjetskom prvenstvu prošle godine u Turskoj, gdje je u skupini pobijedio Iran i Tunis, izgubio od SAD-a, Slovenije i Brazila. U osmini finala poražen je od Srbije u dramatičnoj završnici (72:73).

Obzirom da je i aktualni Euro povijesni doseg, vrijedi podsjetiti i na još friške rane s Vrankovićem na čelu - pobjede protiv Finske i Crne Gore, kao i poraze od Makedonije, BiH i Grčke, za najgori rezultat na Europskim prvenstvima od 1993. otkad ih Hrvatska igra. I u najgorim izdanjima reprezentacija je bila 11. na kontinentu, ali sada nismo uspjeli otići ni među 12 "najboljih".

I dok je Vranković zamjenjiv, Dinko Radić, nezamjenjivi prvi čovjek HKS-a, već je izrazio nadu da će novi izbornik biti Neven Spahija, trener Fenerbače Ulkera, koji je prošle sezone osvojio duplu tursku krunu hrvatskim reprezentativcima - Ukićem i Tomasom, a ovog ljeta im se pridružio Bogdanović.

Zamolili smo Spahiju da nam prokomentira ovaj otvoreni poziv njegova sugrađanina, ali se naš najugledniji europski trener strogo ogradio:

Spahija: Neukusno je da komentiram tračeve

"Ne želim uopće to komentirati, jer to bi bilo neukusno. Naša reprezentacija se još nije ni vratila, a Vranković je još uvijek naš izbornik. Ne želim komentirati vijesti koje dolaze po načelu "rekla-kazala" ogradio se Spahija kad smo ga nazvali za komentar.

Na naše dodatno objašnjenje kako je Vranković javno poručio da više nije izbornik, kao i da je Radić na isti način zavapio put Carigrada, Spahija je ostao neumoljiv: "Nitko me nije kontaktirao i stvarno nemam komentara."

"Zabrinut sam za sudbinu hrvatske košarke, stvarno sam zatečen..."

Zamolili smo ga da prokomentira veliki neuspjeh na Eurobasketu: "Meni je ovo jako teško palo i vrlo mi je neugodno. Zabrinut sam za sudbinu hrvatske košarke. Ovo je neugodan udarac i iznenađenje za sve. Došli smo tamo s nadama u kvalifikacije na Olimpijske Igre, a na kraju nismo ni prošli skupinu.. To ni najveći pesimisti nisu predviđali... Stvarno sam zatečen."

"Teško mi je komentirati igru Hrvatske na Eurobasketu, jer je nisam gledao"

Spahija nije mogao ni reći nešto više o nastupu Hrvatske na Euru, čiji ga je rezultat tako razočarao: "Teško mi je komentirati utakmice jer ih nisam gledao, ovdje u Turskoj prikazuju samo utakmice njihove momčadi i izbor od ostalih, tako da do sada nisam stigao pogledati nijednu utakmicu naših."

Spahijin skor na dva Eurobasketa: 11.mjesto i Lamonicina pljačka protiv Španjolske u četvrtfinalu

Neven Spahija već je vodio hrvatsku na EP-ima 2003. u Švedskoj, gdje je uzeo 11. mjesto nakon poraza od Rusa u nokaut fazi. Dvije godine poslije, u tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori, reprezentaciju s njim na klupi i Giričekom, Vujčićem, Žižićem, Kasunom, Bagarićem u četvrtfinalu je protiv Španjolske izbacio Luigi Lamonica, talijanski sudac koji se potrudio da Hrvatska ne ode u polufinale.

Pročitajte više