Labrović je najbolji vratar u top 20 europskih liga. Protiv Dinama ruši rekord kluba?

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

NEDILJKO LABROVIĆ (24) se priključio Rijeci u ljeto 2021. godine kao besplatan igrač nakon što mu je istekao ugovor u Šibeniku, a to se pokazao kao sjajan potez i za njega i za klub. Rijeka je vodeća momčad lige, a njezin vratar i kapetan je jedan od glavnih oslonaca momčadi. Ustalio se i u reprezentaciji Hrvatske, pozvan je za svaku akciju u zadnjih godinu dana, a u ožujku je upisao i svoj prvi nastup protiv Egipta.

Vratar Rijeke je izgledan kandidat za odlazak na Europsko prvenstvo u Njemačkoj ovog ljeta. Već dugo se priča o njegovom potencijalnom odlasku iz Rijeke, a prošlo ljeto je bio blizu potpisa za jednog engleskog drugoligaša, no to se na kraju nije realiziralo. Međutim, čini se da je to ispalo bolje za njega jer se nedavno počelo špekulirati da je za njega zainteresiran španjolski Betis.

Iz krugova bliskih igraču nam je potvrđeno da ga je nedavno protiv Dinama na Maksimiru uživo gledao Álvaro Ladrón de Guevara García, glavni skaut tog kluba. Labrovića Transfermarkt procjenjuje na 3.5 milijuna eura, a ugovor s Rijekom mu istječe na ljeto 2025. godine te je lako moguće da nakon Eura napravi sljedeći iskorak u karijeri.

Nitko u top 20 europskih liga nema više utakmica bez primljenog gola

Od dolaska na Kvarner nastupio je u 105 utakmica te je 40 puta sačuvao mrežu netaknutom, a ove sezone je odigrao 18 ligaških utakmica bez primljenog gola, što je njegov rekord u SuperSport HNL-u. Prošle sezone mu je to uspjelo 10 puta, a pretprošle sedam puta, tako da je ove sezone skupio više praznih mreža nego u dvije prethodne sezone zajedno. U SHNL-u mu je ove sezone najbliže Ivan Lučić s 15 utakmica bez primljenog gola, a nijedan drugi vratar ih nema više od deset.

Labrović u ovoj kategoriji nije dominantan samo u Hrvatskoj, nego i na razini Europe. Naime, u top 20 europskih liga po UEFA Country Rankingu nijedan vratar nema više ligaških utakmica bez primljenog gola od Labrovića. Vratar škotskog Rangersa ih također ima 18, ali je nastupio u dvije utakmice više. U top pet se nalaze još argentinski vratar PSV-a Walter Benitez, Interov Yann Sommer i vratar Torina Vanja Milinković-Savić, koji svi imaju po 17 ligaških utakmica bez primljenog gola.

Grafika: Sofascore

To nije jedini statistički podatak koji ocrtava sjajnu sezonu koju Labrović ima. Naime, on je u ovom trenutku u nizu od sedam ligaških utakmica bez primljenog gola, odnosno 630 minuta bez primljenog gola, što je njegov SHNL rekord. Posljednji gol je primio iz kaznenog udarca na Maksimiru protiv Dinama u sudačkoj nadoknadi, a posljednji gol "iz igre" je primio još 28. siječnja na Poljudu protiv Hajduka, kada mu je u 15. minuti utakmice zabio Rokas Pukštas.

To znači da je gol iz igre zadnji put primio prije 1065 minuta ili, bolje rečeno, od tada je na golu proveo 17 sati i 45 minuta bez primljenog gola iz igre, a jedini gol koji je primio u 11 utakmica je bio onaj Frana Brodića iz kaznenog udarca. Učinkom od 630 minuta čiste mreže došao je na korak od rušenja klupskog SHNL rekorda.

Najduži niz minuta bez primljenog gola za Rijeku u SHNL utakmicama trenutno drži Ivan Vargić, koji je u sezoni 2015./16. imao niz od 783 minute bez primljenog gola. Matematika je jednostavna, a ona kaže da Labroviću nedostaju još 154 minute sačuvane mreže da bi srušio klupski rekord. Rijeka u idućem kolu ide u goste Lokomotivi, a potom u velikom derbiju za vrh tablice na Rujevici dočekuje Dinamo. Ako Labrović sruši Vargićev rekord, to će se dogoditi baš na toj utakmici.

 

Pročitajte više