Vratari obilježili sjajan derbi: Soudani u zadnjoj sekundi donio Dinamu pobjedu i vrh

Foto: Index/Guliver Images/Getty Images

DINAMO je s 2:1 svladao Hajduk u derbiju na Maksimiru. Pobjedu Modrima, i povratak na vrh Prve HNL, donio je Soudani golom u zadnjoj sekundi utakmice.

Fernandes nakon dvojbenog kornera utišao Torcidu

U magli koja je okovala Zagreb, pa tako i Maksimir, Modri su bolje krenuli, unatoč tome što se Hajduk mogao osjećati kao kod kuće uz bučnu podršku Torcide. Početni pritisak odmah se isplatio Dinamu, koji je poveo nakon dvojbenog kornera.
 
Nakon ubačaj u sredini je Velazqueza nadvisio Fernandes te poslao iz blizine loptu pored Kalinića, koji je ostao na crti.
 
Caktaš okrunio lijepu akciju Bijelih za izjednačenje
 
Primljeni gol razbudio je Bijele, koji su zaigrali zrelije i opasnije u idućih deset minuta i nakon par prijetnji iz brzih otvaranja u 17. minuti su nakon lijepe akcije udarcem Caktaša uz samu vratnicu.
 
Gosti su se potom opet povukli i čekali priliku da iznenade Modre brzim izlaskom, a uslijed boljeg perioda igre Mamićeve momčad krajem prvog dijela u zadnjoj minuti je došla odlična prilika za Hajduk. Vlašić je ubacio, ali Caktaš nije dobro pogodio volej s desetak metara.
 
Ziceri Bencuna i Vlašića s jedne i Soudanija s druge strane
 
Drugi dio je počeo bez nečije posebne dominacije, s pokušajima na obje strane, a prilike su bile sve bolje kako je utakmica odmicala. U 69. je Bencun imao zicer kojeg je obranio Eduardo, a odmah potom je na drugoj strani visokim izlaskom s gola spašavao Kalinić.
 
U 74. je veliku priliku imao Soudani, sjajno je reagirao Kalinić, a onda je Vlašić mogao razveseliti maksimirski jug da je uspio svladati portugalskog vratara kad je sam izašao na njega poslije sjajnog dodavanja Sušića.
 
Primirio se potom susret što se tiče šansi, sve je mirisalo na remi, ali Hajduk nije uspio izdržati sudačku nadoknadu s igračem manje, kad je zbog drugog žutog kartona u 90. minuti isključen Jefferson.
 
Alžirac pogodio doslovno u zadnjoj sekundi
 
U zadnjoj sekundi, doslovno, u zadnjem stihijskom pokušaju Dinama, Fernandes je prebacio loptu do Soudanija, a on je prihvatio i efektno poslao pod gredu za veliko slavlje cijele momčadi i stožera aktualnog prvaka.
 
Sigurno je ovo posebna osobna satisfakcija za Alžirca, koji je prije ovog susreta jedno vrijeme boravio u domovini kod teško bolesnog oca.
 
Ujedno je taj gol označio povratak Dinama na vrh, s 39 bodova koliko ima i Rijeka. Hajduk je ostao treći s 35 bodova.
 
Dinamo: Eduardo, Soudani, Pinto, Taravel, Sigali, Pivarić, Antolić (od 59. Ćorić), Machado (od 73. Goncalo), Fernandes, Rog, Henriquez (od 59. Pjaca).
 
Hajduk: Kalinić, Juranović, Milović, Velazquez, Milić, Jefferson, Caktaš, Sušić, Tudor (od 73. Balić), Vlašić, Bencun.

Uoči utakmice:

14:55 Zaglušujući su bili zvižduci Torcide kod izlaska igrača Dinama na travnjak, a s druge strane zasad je tek par desetaka navijača jedne id frakcija BBB-a podrška Modrima. 

14:50 Deset minuta prije početka susreta na stadionu je oko osam tisuća gledatelja. 

14:45 Velika je magla nad Zagrebom danas pa tako i nad Maksimirom prije susreta. 

14:30 Pod maksimirskim jugom je trenutno oko 300-400 Torcidaša, koji zasad mirno ulaze na stadion. Naši reporteri s Maksimira javljaju kako pola sata prije utakmice nema velike gužve niti oko ostalih tribina, a na stadion je pristigla i delegacija Hajduka predvođena Marinom Brbićem i Ljubom Pavasovićem Viskovićem. 

14:00 Stigli su sastavi obje momčadi:

Dinamo: Eduardo, Soudani, Pinto, Taravel, Sigali, Pivarić, Antolić, Machado, Fernandes, Rog, Henriquez. Klupa: Ježina, Ćorić, Musa, Goncalo, Pavičić, Pjaca, Matel
 
Hajduk: Kalinić, Juranović, Milović, Velazquez, Milić, Jefferson, Caktaš, Sušić, Tudor, Vlašić, Bencun. Klupa: Stipica, Maloku, Bilji, Pejić, J. Bašić, Roguljić, Balić

13:30 Očekivanih prvih 11 Dinama vrijedi 31 milijun eura, a vjerojatna udarna postava Hajduka na transfermarktu je procijenjena na 16,3 milijuna eura. 

13:00 Ne može bez drame van terena. Policija je preventivno privela 50 Torcidaša po dolasku iz Splita. O svemu više pročitajte ovdje.

12:20 Hajduk je 21. rujna 2008. godine posljednji put slavio na Maksimiru protiv Dinama. Danas bi Bijelima pobjeda donijela drugo mjesto na ljestvici i samo bod zaostatka za vodećom Rijekom, dok bi ih poraz udaljio od borbe za naslov prvaka Hrvatske.

12:00 Evo kako su kapetani Dinama i Hajduka najavili veliki okršaj na Maksimiru >> Opširnije

11:30 I dok je Burić stišavao tenzije, Zoran Mamić najavio je utakmicu bez dlake na jeziku.

"U Hajduku se hrane sukobom, ne čiste svoje probleme i traže neprijatelja", rekao je Mamić.

10:50 U najavi derbija Damir Burić požalio se kako mu smeta što se on i njegova momčad po Zagrebu ne smiju kretati bez policijske pratnje.

"Zašto su takve tenzije i običaji, mi smo sasvim normalni", rekao je Burić.

"Ne zadovoljava nas bod u Maksimiru, kao ni igdje drugdje. Proveli smo dobre dane u Zagrebu, momčad je pokazala kako je prava".

> Burić: Ne smeta me podcjenjivanje iz Dinama, nego što po Zagrebu moramo ići okruženi policijom

10:05 Valja zapisati i jedan jubilej; kapetan Hajduka Goran Milović odigrat će stotu utakmicu u bijelom dresu otkako je kapetan, a sveukupno 150. za prvu momčad Hajduka.

10:00 Posljednja dva derbija završena su bez pobjednika. Utakmica u rujnu završila je bez golova 0:0, dok je derbi odigran u srpnju završio 1:1. Zanimljivo, taj dan pamtimo i po povratku BBB-a na svoju sjevernu tribinu, jer je Zdravko Mamić, zajedno s bratom Zoranom i Damirom Vrbanovićem, bio u Remetincu. Iako je Zdravko u međuvremenu ponovno završio iza rešetaka, Boysi su najavili kako se ne vraćaju na tribine.

09:50 Dinamo je, očekivano, apsolutni favorit na kladionicama. Na pobjedu Dinama koeficijent se kreće oko 1.50, dok se na pobjedu Hajduka koeficijent u nekim kladionicama penje i do 9.

09:30 Momčad Hajduka u Zagrebu je od utorka. Prvo su udradili kup utakmicu protiv Zagreba (pobjeda 2:1), a ovih su se dana pripremali na Zagrebellu za veliki derbi. Inače, hajudukovci su tražili odgodu utakmice u Kupu, kao što je to dobio Dinamo, ali Dražen Medić nije pristao i Povjerenstvo za Kup nije odobrilo odgodu. Ta je odluka, naravno, podigla buru u bijelom taboru, jer da im je ranije javljeno oni bi na vrijeme tražili odgodu, a ne dva dana prije utakmice na Kranjčevićevoj.

09:10 Podsjećamo da je u ranije odigranoj utakmici Rijeka kiksala kod Intera. Kekova momčad remizirala je u Zaprešiću 0:0 i sada je otvoren lov na prvo mjesto.

> Dosada u Zaprešiću: Inter i Rijeka odigrali možda najlošijih 90 minuta sezone

09:00 Najavu utakmice započinjemo uputama iz policije: 

Nogometna utakmica je procijenjena utakmicom visokog sigurnosnog rizika te će veći broj policijskih službenika iz PUZ-e i drugih policijskih uprava biti angažiran na policijskom osiguranju. Vezano za organizaciju ovog i drugih sličnih predstojećih javnih okupljanja ističemo da će se u pogledu trenutnih sigurnosnih okolnosti na području Europske unije, pored uobičajenih, provoditi i dodatne sigurnosne mjere i radnje.

S obzirom na to da se očekuje veći broj posjetitelja i navijača te organiziranih navijačkih skupina, a temeljem iskustava vezanih za problematiku navijača, policija će u kontinuitetu poduzimati niz mjera i radnji sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, Zakonu o javnom okupljanju, Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonu o sigurnosti prometa na cestama i drugim propisima kako bi ova utakmica protekla u najboljem redu sa sigurnosnog aspekta.

Ulazi za gledatelje se otvaraju u 13 sati te preporučujemo da čim ranije dođu na stadion zbog opsežnih mjera sigurnosti na vanjskom, a posebno unutarnjem perimetru stadiona, koje će se poduzimati s ciljem sprječavanja unošenja zabranjenih predmeta i sredstava na prostor stadiona koji će se oduzimati bez iznimke.

Za navijače Hajduka organizator je osigurao posebna prodajna mjesta koja će biti otvorena na sam dan utakmice na južnom ulazu u stadion, od 12 do 15.45 sati.

Za utakmice visokog rizika, prodaja i dodjela ulaznica je personalizirana te će redarska služba, sukladno svojim zakonskim ovlastima, na tzv. predulazima utvrđivati istovjetnost osobnog dokumenta s podacima o nositelju ulaznice.

Na tribine neće moći ući nitko tko neće imati važeći dokument, kojem će na predočenoj ulaznici biti upisani podaci različiti od predočenog dokumenta i/ili koji na ulaznici uopće neće imati napisane osobne podatke.

Unošenje i postavljanje navijačkih transparenata i koreografije (transparenti, zastave, bubnjevi i slično) sukladno preporuci policije i odluci organizatora bit će dozvoljeno najkasnije do 13.45 sati.

S obzirom da se očekuje dolazak većeg broja gostujućih navijača individualno i organiziranim prijevozom autobusima, preporučujemo gostujućim navijačima da dođu do naplatnih kućica Lučko s autoceste do 12 sati, odnosno da dođu na parkiralište Borongaj u južnoj zoni stadiona Maksimir do 13 sati. Gostujućim navijačima koji ne dođu do tog vremena, ne može se jamčiti da će ući do početka utakmice na tribinu stadiona Maksimir.

Na kolnom ulazu od Kipa sportaša i prostoru u zoni raskrižja Ulice Svetice i Maksimirske, sve do zapadnog raskrižja zapadnog parkirališta stadiona od 6 do 22 sata, a na prostoru poligona autoškole kod okretišta Borongaj, Hitrecovoj ulici i prostoru južnog ulaza na stadion Maksimir od 6 do 19 sati temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba bit će zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.

Temeljem Prethodne suglasnosti nadležnog tijela Grada Zagreba i sukladno prosudbi policije, zabranit će se promet Maksimirskom od Kvaternikovog trga do Mandlove, Ulicom Svetice od Maksimirske do Branimirove, Budakovom ulicom, Kennedyevim trgom, Zvonimirovom ulicom od Heinzelove do Harambašićeve od 12 do 20 sati.

Upozoravamo građane da u zonu stadiona te ostale prostore ne donose pirotehnička sredstva, sredstva pogodna za napad i ozljeđivanje, transparente i znakovlje neprimjerenog sadržaja te alkoholna pića, a bezalkoholna pića da ne nose u staklenim bocama jer će se protiv prekršitelja poduzeti Zakonom raspoložive mjere i radnje. Na stadion se neće moći unositi  kišobrani, upaljači, plastične boce i drugi kruti predmeti te veće torbe i ruksaci.  

Također pozivamo sve posjetitelje da u bližoj zoni  stadiona Maksimir ne parkiraju vozila na prostorima koji nisu predviđeni za parkiranje niti na obližnjim prometnicama, kako ne bi dolazilo do zastoja prometa. S obzirom na ograničen broj parkirnih mjesta u zoni stadiona Maksimir, preporučujemo dolazak javnim gradskim prijevozom.

 

 

Pročitajte više