Vremenski uvjeti na Himalaji sve lošiji, osvajačice Mt. Everesta uskoro kreću kući

HRVATSKA ekspedicija Mt. Everest 2009. čije su četiri članice osvojile Mt. Everest priprema se za silazak i povratak u Katmandu.

Darija i Iris Bostjančić te Vedrana Simičević stigli su u Bazu te proslavili s ostatkom ekipe uspon na najviši vrh svijeta.

Dvije djevojke, Ena Vrbek i Milena Šijan sutra ujutro će krenuti prema ostatku hrvatske ženske alpinističke ekspedicije koja se nalazi u glavnoj bazi. One su trenutno u Logoru 2 te bi sutra oko 10 sati po tamošnjem vremenu trebale doći u Bazu. Prema informacijama koje dolaze s njihova bloga, one su umorne i iscrpljene, no morat će skupiti snagu za silazak.

Kada se Eva i Milena sastanu s ostatkom ekspedicije počet će razrada planova za spust i put prema Katmanduu. To bi se trebalo dogoditi u ponedjeljak.

Prvo će krenuti sa šerpama prema Namche Bazaru i onda prema Lukli, da bi onda, ako dopuste vremenske prilike, 29. svibnja letile za Katmandu.

Naime, vrijeme je sve lošije, a cure na blogu ističu da je sezona uspona na Everest s nepalske strane najvjerojatnije završena. Dodaju kako su uhvatile jedan od posljednjih vlakova za uspon na najviši vrh svijeta.

M.Š.
Foto:

Pročitajte više