Vučemilović: Pejin će snositi posljedice, a moj Antiša će derbi suditi bez repova

Foto: Hina

HOĆE LI Dinamov najbolji igrač Soudani nastupiti u derbiju s Hajdukom ovog vikenda, odlučit će danas Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza. Alžirac se žalio na suspenziju od jedne utakmice koju mu je izrekao disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić nakon prijave jednog nogometaša iz četvrte lige, inače navijača Rijeke koja se s Dinamom bori za titulu.

Odluka o Soudanijevoj suspenziji podigla je na noge vodeće ljude Dinama, nogometnog saveza i sudačke organizacije. Braća Mamić najavljuju osvetu i poručuju "Nećete razbojnici", a šefovi sudačke organizacije Ante Kulušić i Ante Vučemilović-Šimunović nisu podržali Pavličić-Bekića, iako se slažu da je Dinamov Alžirac zaslužio biti sankcioniran.

Za pokušaj udaranja protivnika pravila nalažu crveni karton, ali sudac Tihomir Pejin je Soudaniju nakon podizanja kopačke na igrača Lokomotive samo pokazao na natpis "Respect" i pustio ga da odradi susret do kraja.

Nakon Ante Kulušića koji se preko medija okomio na Pavličić-Bekića, javio se i drugi član Izvršnog odbora HNS-a Ante Vučemilović-Šimunović.

"Iznenađen sam tom kaznom, premda je situacija komplicirana. Pejin je sve vidio i reagirao onako kako je smatrao potrebnim. Na raspolaganju su bile tri mjere: upozorenje, opomena, isključenje. Postupio je slikovito pokazujući grešniku bedž "Respect" na svome dresu. Je li promašio? Vjerojatno jest, ali o tome se mora očitovati struka. Povjerenik Ante Kulušić rekao je svoje, sigurno će Tihomir, inače jedan od najsavjesnijih, najsustavnijih sudaca koji zaista ulaže u sebe, snositi posljedice", rekao je osječki moćnik za službenu stranicu Prve HNL.
 
Sve ostaje u obitelji: Nećak Ante nakon kraja karijere ostaje u sudačkoj branši

Osim što je godinama vodio sudačku organizaciju, trenutno najugledniji predstavnik tzv. osječkog lobija je i delegat na utakmicama Prve lige. "To me raduje. Putujem, viđam se sa znancima i prijateljima, sa suradnicima. Imamo o čemu pričati, o cijelom nizu situacija".

Njegov nećak istog imena i prezimena je aktivni sudac i sudi ovog vikenda derbi Dinama i Hajduka. Znalo se dogoditi i da stric na utakmicama ocjenjuje nećaka, ali nedavno je HNS odustao od takve prakse.

"Njegov otac Ivan i ja smo braća... Uvjeren sam da će sve biti uspješno, po pravilima službe, bez repova. On je prekaljeni arbitar, intelektualac za kojeg nema tajni. Ne bojim se za Antišu, zaslužuje superlative, o sebi najljepše govori sam. Djelom. Na zalazu je karijere, no možda je nastavi u sudačkoj branši".

Suđenje utakmica u HNL-u odavno je obiteljski biznis, a u tom poslu godinama dominira osječka sudačka organizacija. O pojmu "osječki lobi" Vučemilović je rekao: "Takva ocjena nema pokrića. Od 1200-1300 sudaca u Hrvatskoj naša županija ima 319 aktivnih plus 96 instruktora. Nije li to impozantan potencijal, kamo sreće da nas drugi prate jer masovnost iznjedri kvalitetu".

Čovjek koji je doveo Šukermana na čelo HNS-a: "Od njega nema boljeg, ostat će još barem jedan mandat"

U nogometni svijet ušao je kao igrač, ali se rano ozlijedio i ušao u strukture nogometnog saveza bivše države, u HNS-u je od samog početka, a u stilu svog bivšeg šefa Vlatka Markovića kaže: "Nadam se da ću biti i do kraja".
 
Priznao je i da je autor ideje da Davor Šuker preuzme nogometni savez. "Naravno. Znam ga oduvijek. Ne dvojim da nogomet moraju voditi nogometaši, a od Šukermana nema većeg, boljeg, slavnijeg, karizmatičnijeg, utjecajnijeg. Pozvanijeg. Bio je to pun pogodak, apsolutno! Ima mjesta i za druge, za sve".

Hoće li Šuker biti predsjednik i od 2018.? "Mislim da hoće. Najmanje još jedan mandat. To, međutim, mora biti odluka nogometne organizacije. Isključivo njena".

Vučemilović-Šimunović je devedesetih bio i direktor Osijeka, danas je aktivan i kao član Gradskog vijeća i predsjednik NS-a Osječko-baranjske županije u kojem je zaposlenik na poziciji i dužnosti izvršnog direktora-koordinatora.

"Drago mi je što nove lidere Bijelo-plavih krasi sjajna vizija, što kreće izgradnja modernog kampa na Pampasu koji je od 29 gradskih vijećnika podržalo 27, ni ta dvojica nisu bila protiv. Prema tome, Osijek znalački slijedi ogledni primjerak Rijeke, pozitivu s ukupnom atmosferom kad se stopi i ŽNS i navijačka skupina - tamo Armada, ovdje Kohorta".
 

Pročitajte više