REPORTAŽA: HNK VUKOVAR 1991

Vukovar bi u 1. HNL, a uz njega je Rakitić. Posjetili smo ih i otkrili što se događa

Foto: Index/HNK Vukovar 1991 (Facebook)

PETROVCI, selo šest kilometara udaljeno od Vukovara, usko je vezano za nogometnu priču vukovarskog trećeligaša u posljednjih desetak mjeseci.

To je priča koja je sredinom listopada po Vukovarce izgledala gotovo bezizlazno i koja iz današnje perspektive izgleda vrlo privlačno kad znamo da je klub u posljednjih petnaestak godina imao niz teških posrtaja, ali unatoč svemu je među Hrvate uspio plasirati najupečatljiviji dres u posljednjih nekoliko godina.

Hit dres HNK Vukovara 1991, izrađen prije dvije i pol godine, krase motivi Grada Heroja. U prvoj verziji dresa ispod grba trećeligaša nalazili su se poznati Hegedušićevi stihovi iz pjesme Stoji grad.

Aktualna garnitura doživjela je promjene, no poruka je i dalje ostala snažna.

Interes za prvom verzijom dresa bio je toliki da se u klubu u to vrijeme nisu mogli snaći uslijed broja narudžbi, a dres koji je dobio još nekoliko varijanti na istu temu bi od ove sezone trebao postati još popularniji jer se od Vukovara očekuje značajan rezultatski iskorak.

U listopadu ih razbio klub iz 1. ŽNL, a onda je krenulo buđenje

Provjerili smo zbog koga je i čega tako odlaskom na trening HNK Vukovara 1991 u Petrovcima. Trenirali su Vukovarci na istom travnjaku gdje ih je u listopadu u finalu Kupa NS Vukovar Croatia iz Bogdanovaca, inače članica 1. ŽNL, razbila 3:0.

HNK Vukovar 1991, tada uvjerljivo posljednja momčad 3. HNL Istok s četiri boda i četiri zabijena gola u 15 kola, protivniku dva ranga ispod njega nije mogao baš ništa. Netko neupućen bi se, gledajući to finale, lako zapitao tko tu igra u kojoj ligi.

Deset mjeseci poslije Vukovarci se na istom terenu pripremaju za pokušaj proboja u 2. HNL budući da je klub doživio nevjerojatan rast početkom ove godine, kada je Markus Buzov (40), veliki domoljub i Vukovarac iz Njemačke, odlučio pokrenuti inicijativu umrežavanja investitora, ali i sportske struke koja bi instantno podigla klub iz ponora. 

To se i dogodilo.

Koliko je Vukovar u prva tri mjeseca ojačao svjedoči i domaća pobjeda 5:0 nad Slogom iz Nove Gradiške, koja je tada bila mjesto iznad njega.

Na terenu HNK Mitnice u Vukovaru tog je 7. ožujka viđena prava nogometna rapsodija i svi su u klubu bili sigurni da će u preostalih 13 kola na terenu nadoknaditi bodovni zaostatak i spasiti se od ispadanja.

Uslijedila je prokleta pandemija koronavirusa koja je prekinula natjecanje pa se Vukovar spasio na taj, lakši način.

I pored toga uspio je zadržati baš sve igrače pa na treninge u Petrovce, privremenu bazu kluba zbog trenutačne nedostupnosti stadiona u Borovu naselju, redovno stiže po dvadesetak igrača. 

Podršku imaju u Ivanu Rakitiću: "Javi kad te možemo registrirati"

Vukovar se probudio na svim razinama, toliko da mu je podršku iz Barcelone poslao i Ivan Rakitić koji, uz posredstvo Buzova, s punom pozornošću prati što se događa na istoku Hrvatske, što je najslikovitiji dokaz koliko se klub uspio stabilizirati u rekordno kratkom roku.

Javile su im se lijepim riječima još dvije nogometne face - Gordon Schildenfeld i u Premiershipu proslavljeni Peruanac Nolberto Solano, koji prati što u Vukovaru rade njegovi Južnoamerikanci Jose Julian Lugo Paz, Robin De Jesus Gonzalez Ruiz i Matias Laime.

"Javi kad te možemo registrirati", dosjetljivo su iz Vukovara poručili omiljenom Rakitiću. Ako bacite oko na njihov Facebook, uistinu se da primijetiti koliko truda klub ulaže u svim smjerovima.

U klubu ističu utjecaj i značaj Buzova, inicijatora ove potencijalno vrhunske priče za Slavonce. Buzov nam je objasnio povezanost s Vukovarom.

"Želja je bila stvoriti nešto pozitivno za grad Vukovar. Rođen sam u Njemačkoj, gdje sam odrastao i školovao se. Kako su moji iz Vukovara, s Mitnice, tako već godinama pratim i pomažem kroz donacije opreme HNK Mitnici. Znam koliko sport može snažno djelovati u zajednici, društvu i odgoju i zato sam si u jednom trenutku pomislio da moram pokušati pomoći klubu i gradu. Putujem zbog nogometa po svijetu, poznajem jako puno ljudi u svijetu nogometa i mogu reći - dobrih ljudi. Moj moto je: Idemo pokrenuti jednu sasvim pozitivnu priču, ajmo stvoriti nove poznate sportaše Vukovara. Vukovar to može i zaslužuje. Vukovar uskoro vidim u 2. HNL, a onda nastupaju skrivene želje za najviši rang natjecanja", kaže nam Buzov, koji dodaje kako su vukovarsku priču prepoznali i Dario Krešić te Damir Kreilach, Vukovarci koji su ostvarili uspješne inozemne karijere.

Priča se, dakle, zakotrljala početkom godine.

Za predsjednika je postavljen zagrebački pravnik Ivan Štrek (41), sportski sektor preuzeo je Dražen Pernar (48), legenda vinkovačke Cibalije, a u klub su za vrijeme zimskog prijelaznog roka krenuli pristizati novi igrači poput Josipa Barišića koji je igrao za Cibaliju i Osijek, Jakova Biljana koji je nekada bio kapetan Dinamove druge momčadi te Patrika Džalte koji je bio pod profesionalnim ugovorom s Bayer Leverkusenom.

Vukovar je, za početak, iskoristio Cibalijine probleme: "Potajno se nadamo ulasku u 1. HNL"

Uz njih je Pernar iz Cibalije povukao nekoliko igrača, prije svih kapetana i golmana Ivana Marijanovića, koji je odmah postao vođa u novom okruženju.

Vidjelo se to i na ovom treningu kada se, usred vježbanja napadačkih akcija i pucačkog treninga, krenuo derati na svoje suigrače jer iz nekoliko utreniranih akcija nisu uspjeli pogoditi gol iz neposredne blizine.

S druge strane, trenera Antu Bulata, rođenog Šibenčanina, smetalo je što se neki igrači nakon završene vježbe sporo vraćaju na startne pozicije pa je tražio od njih da sve rade u petoj brzini, što su ovi odmah poslušali.

Uistinu, i površnim se pogledom da naslutiti kako se u Vukovaru rađa nešto vrijedno pažnje.

U klubu ne skrivaju ambicije - predsjednik Štrek, sportski direktor Pernar i trener Bulat ciljaju na vrh ljestvice, a ako se stvari poklope, i prvo mjesto, koje bi vodilo u dodatne kvalifikacije za 2. HNL.

"U sljedećih pet godina vidimo Vukovar u 2. HNL sigurno, a potajno se nadamo i najvišem rangu hrvatskog nogometa", govori nam predsjednik i pravnik Ivan Štrek koji sebe opisuje kao velikog nogometnog fanatika, kao i ljubitelja Vukovara te svega onoga što grad heroja predstavlja.

U fokusu nije isključivo nogometna priča. Naime, Štrek objašnjava da je Vukovarcima potreban kvalitetan i snažan nogometni klub koji će privući gledatelje na tribine.

"Projekt je sam po sebi HNK Vukovar 1991, odnosno snažniji klub nego što je bio do sada i stavljanje Vukovara na ozbiljniju nogometnu kartu Hrvatske. To znači ulazak što prije u 2. HNL, slaganje infrastrukture, a što sve skupa znači podizanje faktora sreće u Vukovaru jer svi znamo da nogomet zbližava ljude. Ove sezone nadamo se dobroj igri koja bi nam omogućila borbu za vrh, ali je za prognoze još rano. Trenutna momčad je posložena još početkom godine, ali zbog virusa covid-19 praktički nisu imali mogućnosti spojiti 3 utakmice u nizu. Što se tiče publike, nadamo se da će prepoznati naš rad i trud i da će nas bodriti s tribina u što većem broju. Vjerujemo da ćemo igrama uzburkati krv svih koji vole Vukovar i da će to biti jedan novi pozitivan moment u Vukovaru."

Njihov entuzijazam prepoznali su i gradski čelnici.

"Grad Vukovar je naš partner i Grad Vukovar nam uvelike pomaže. Vjerujem da su kroz zajedničke sastanke iz Grada prepoznali naš entuzijazam, iskustvo kroz posao te da ćemo skupa stvoriti klub na ponos i diku svih Vukovarki i Vukovaraca i svih koji vole Vukovar", govori prvi čovjek kluba.

Štrek i suradnici itekako su zasukali rukave u svojih osam mjeseci pa je klub krenuo u intenzivno obnavljanje svog stadiona u Borovu naselju.

Sportski direktor Pernar: Kad smo došli ovdje nije bilo ni tuševa. Bilo je grozno

Riječ je o trošnom zdanju koje je bilo zapušteno u svakom pogledu, no sada to već izgleda puno bolje, što nam je potvrdio sportski direktor Dražen Pernar.

"Sad smo radili rekonstrukciju terena i sredili pitanje dovoda vode. Teren je u solidnom stanju, a prvenstvo kreće 22. kolovoza kod Belišća, a onda smo za četiri dana domaćini i to ćemo igrati na svom terenu. Mi smo prošle sezone igrali na tri terena: u Bogdanovcima, u Borovu i na Mitnici."

Školu nogometa koja je dobila novog voditelja, mladog Marka Novoselca, privremeno su izmjestili kod niželigaša Radničkog i Mitnice dok za to vrijeme traju opsežni radovi na spomenutom borovskom stadionu, koji već sada izgleda dostojno ambicioznog trećeligaša.

Grade se pomoćni tereni, a svlačionice i popratne prostorije odavno su dovedene u red.

Naziru se zdrave konture, a u početku je zbog loših uvjeta teško bilo privoljeti igrače na dolazak u Vukovar, priča nam Pernar.

"Mnogi sada misle da su ovdje neki milijuni. Takav je dojam sa strane. Vjerujte mi, to uopće nije tako. Mi smo redovno plaćali igrače i za vrijeme korone, pobrinuli se da imaju dobru opremu. Kad smo ih dovodili, rekli smo im da dolaze u loše uvjete rada. Na svom stadionu u Borovu smo sredili svlačionice, tamo je bilo vlage, pijeska, nije bilo tuševa, WC-a... Pa pogledajte sad kako sve izgleda, kako ekipa izgleda na treningu, vidiš odmah tko je trener, tko su igrači. A ovo je treća liga."

Pernara veseli to što se u klubu stvorila pozitivna atmosfera s izraženim profesionalnim navikama igrača pa potom objašnjava kako je Vukovar, koji je bio na dnu Treće lige, uspio Cibaliji, drugoligašu, uzeti neke važne igrače poput Ivana Marijanovića, Marija Tadića i Blaža Tustonjića.

"Veličina kluba je u tome da smo u te dvije utakmice i u pripremama stvorili jako dobru, obiteljsku atmosferu. Momci su i za vrijeme korone bili u svakodnevnom kontaktu, a nakon pauze nitko nije otišao iz kluba niti tražio odlazak. Na prvi dan prozivke svi su došli! U nogometu sam 30 godina i nikad, ali nikad nisam vidio da su baš svi došli na prvu prozivku, uvijek bi negdje netko kasnio", govori pa dodaje:

"Doveli smo nekoliko igrača iz Cibalije. To što su oni došli ovdje nije bila snaga Vukovara koliko je bila slabost Cibalije, koja je u teškoj situaciji. Ti momci su tamo bili nezadovoljni statusom, pojavio se Vukovar koji je vapio za dobrim igračima, a da su tada slobodni. Pomoglo nam je što su bili u teškoj situaciji i stvorili smo klapu."

Vukovarac iz Njemačke stoji iza svega: "Daj Bože više ljudi kao što je on"

Mnogi će reći kako Vukovarci trenutačno imaju jednu od najboljih momčadi u 3. HNL Istok. U klubu se nitko ne zanosi previše jer je projekt tek započet. 

Pernar tvrdi kako neće biti tragedija ako se u viši rang ne uđe odmah. Za početak je cilj boriti se s najjačima.

"Imamo igrača koji je imao ugovor s Bayer Leverkusenom, Patricka Džaltu. Doveo ga je Markus. Nismo očekivali da će ostati nakon što je vidio kako je ovdje, no on se u Vukovaru pojavio prvim danom priprema. Imamo dva Kolumbijca i Argentinca, dvojica imaju EU putovnice. Iznenađujuće dobro su se prilagodili, cijelo vrijeme su bili u Vukovaru i nisu otišli doma. Imamo i našeg dokapetana Jakova Biljana koji je nekada bio kapetan Dinamove B momčadi i mladi reprezentativac Hrvatske, on je u Vukovaru bio po mjesec dana zbog njih četvorice kako bi im olakšao prilagodbu. Onda bi otišao tjedan dana doma u Zagreb pa bi se vratio. Eto, to je klub postigao u kratkom roku, da smo si kao obitelj", priča Pernar pa nastavlja:

"Idemo po redu. Prvi je cilj da smo u vrhu, ne želimo biti na dnu. Ljudi iz Vukovara neće dolaziti na utakmice ako budemo kanta za napucavanje. U što kraćem roku želimo da Vukovar uđe u Drugu ligu. Grad Vukovar to zaslužuje. Ako to uspijemo, i grad i mi ćemo se automatski podići na viši nivo po pitanju infrastrukture jer te onda pritišće HNS po tom pitanju i pitanju licenciranja."

Kako smo spomenuli na početku, sve je započeo Buzov, koji je izabrao adekvatne i kvalificirane ljude, a Pernar, koji je s Cibalijom prošao baš sve, jedna je od ključnih karika u lancu.

"Predsjednik Štrek i ja smo došli u isto vrijeme u klub. Grupu ljudi koji žele doći u klub okupio je Markus Buzov koji je okupio ulagače, predsjednika i mene, koji sam tu za sportski sektor. On nas je spojio i probao vidjeti želimo li surađivati. On je čovjek iz Vukovara, rodio se u Njemačkoj, ali su mu roditelji iz Vukovara. Godišnje, za razliku od mnogih naših ljudi, dođe svaka dva mjeseca. Godinama je u nogometu i htio je pomoći svom gradu."

Gazda iz Zagreba pomno prati što se događa.

"Kada vidite da vas podržavaju Schifo i Rakitić, to vam samo daje vjetar u leđa jer svi oni iz dubine svoga srca vole Vukovar. Svi smo mi srcem vezani uz Vukovar i nastojimo trenutno stanje na svim razinama podignuti na neke nove visine ovisno o trenutku u vremenu. Što se tiče Buzova, on nam svojim iskustvom i znanjem uvelike pomaže te mu možemo na tome samo zahvaliti. Iako je rođen u Njemačkoj, iz njega progovara vukovarska duša. Mogu samo reći, daj Bože više ljudi kao on. Što se tiče politike kluba, sportski dio na vrhunski način odrađuje sportski direktor Dražen Pernar, a s ostatkom se borim ja uz pomoć ljudi u klubu, ponajviše tajnika Huca."

Za trenera doveli mladog Šibenčanina s jasnim idejama

Da se malo našalimo - Vukovar je u jednoj stvari pak preduhitrio i Juventus. Naime, talijanski gigant u subotu je za trenera postavio Andreu Pirla, legendu koja kao trener samostalno nije vodila nijednu utakmicu, a Vukovarci su u novu sezonu ušli s novim trenerom Antom Bulatom.

On, kao i talijanska legenda, iza sebe još nema nijednu samostalnu utakmicu kao trener.

Riječ je o 35-godišnjaku koji je prije toga radio u Papuku iz Velike, a kao igrač nastupao je za svoj Šibenik i Hrvatski dragovoljac. Uz sebe je već okupio stožer koji čine Vukovarci: pomoćni je trener Željko Mažar, koji je ranije bio prvi trener seniora, kondicijski trener Darijo Sebeledi, a trener golmana Tihomir Barić.

"Svi znamo što znači Vukovar za cijelu Hrvatsku. Obitelj mi živi u Velikoj kraj Požege gdje smo doselili prije četiri godine iz Šibenika. Inzistirao sam da budem u Vukovaru svaki dan, a ne da putujem i tako gubim vrijeme. Imamo program, dosta ćemo raditi individualno kroz jutro s nekim igračima, što procijenimo da treba taj tjedan. Tko ima neke nedostatke, da radi na tome. Drago mi je da sam ovdje i htio sam tu biti 0-24 svaki dan."

Od igrača traži konkretne stvari. Vidljivo je to iz običnih sitnica, npr. kada u trening-utakmici s posebnim pravilima traži visoki presing.

Njegov Vukovar, kaže, neće biti dosadan i tvrdi da će imati slatke brige ako mu svi igrači ostanu zdravi. U klubu ima toliko posla da ne stigne upoznati grad. Koncentriran je na start sezone u kojem Vukovarce čeka gostovanje kod Belišća, koje također pretendira za sam vrh.

"Preferiram napadački nogomet, ne volim tu neku tvrdu i agresivnu igru. Naravno, mora biti učinkovito", govori pa otkriva:

"Kad su me kontaktirali iz kluba, pitao sam ih odmah kakvi su igrači po karakteru. Možete vi imati kvalitetu, ali ako nemate karakter, uzalud sve. Veseli me svaki njihov dolazak na trening kad vidim koliko se trude. Ambicija je druga liga, ali ima tu još klubova poput Marsonije, Belišća, Graničara i Croatije... To su ekipe koji nekoliko godina igraju skupa i sad sam kroz prijateljske utakmice s njima osjetio što nas čeka i kakva je to liga. Prilagodit ćemo se svemu i uvjeren sam da ćemo biti spremni."

Koliko spremni, pokazat će sezona. Posebno prva tri kola - Vukovar 22. kolovoza od 18 sati igra kod Belišća, a tri dana kasnije dočekuje Slaviju iz Pleternice. 

Najveći ispit za Bulatovu momčad na rasporedu je 29. kolovoza, kada gostuje u Slavonskom Brodu kod Marsonije, koja je aktualni osvajač 3. HNL Istok. 

Tu započinje put Vukovaraca prema eliti, uz podršku najpoznatijeg im navijača Ivana Rakitića. 

Vukovar je, podsjetimo, posljednji put u 1. HNL bio prije 20 godina pod imenom - Vukovar '91.

Pročitajte više