KVALIFIKACIJE ZA EURO

WALES - HRVATSKA 1:1 Hrvatska zakomplicirala put na Euro, odluka u zadnjem kolu

Foto: Guliver Image/Getty Images

HRVATSKA je u Cardiffu, u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Euro, odigrala 1:1 protiv Walesa i propustila se već večeras plasirati na Euro. Hrvatska će plasman tražiti na Rujevici protiv Slovačke 16. studenoga. Hrvatskoj će biti dovoljan bod za plasman na Euro.

Dalićeva momčad je utakmicu prije kraja kvalifikacija u situaciji da bodom protiv Slovačke osvaja skupinu, a porazom može završiti treća i ostati bez Europskog prvenstva kroz kvalifikacije.

Rezultati by SofaScore

Hrvatska je povela golom Nikole Vlašića u 9. minuti, a izjednačio je u trećoj minuti sudačke nadoknade Gareth Bale.

Hrvatska je u Cardiffu mogla kolo prije kraja osigurati Euro i protiv Slovačke u zadnjem kolu igrati rasterećeno u slavljeničkoj atmosferi. Nažalost po Dalića, sad to neće biti moguće.

Odluka pada protiv Slovačke na Rujevici

Hrvatska je imala sve u svojim rukama, rano vodstvo preko Nikole Vlašića, a onda je iz ničega primila gol i sve je u tom trenutku otišlo nizbrdo. Domagoj Vida i Dejan Lovren su dobili parne kartone i Hrvatska će ključnu utakmicu morati igrati bez standardnog stoperskog para, kod velškog gola se ozlijedio Mateo Kovačić, a u finišu utakmice i Luka Modrić.

Hrvatski izbornik Zlatko Dalić je napravio tri promjene u početnoj postavi u odnosu na utakmicu protiv Mađarske. Umjesto kartoniranog Marcela Brozovića u momčad je ušao Mateo Kovačić, Nikola Vlašić je ušao u umjesto Ivana Rakitića, a Josip Brekalo umjesto Ante Rebića.

Wales - Croatia Rezultati uživo

Kiksevi i nervoza Lovrena

Hrvatska je počela ozbiljnije, ambiciozno i autoritativno. Nametnula se posjedom i na početku je to izgledalo jako dobro. Međutim, Lovren je bio izuzetno nervozan i Wales je mogao u 8. minuti dobiti penal. James je ušao u kazneni prostor, ali nije mogao ništa s loptom, no Lovren se u velškog igrača zaletio tijelom i dojma smo da je Kuipers pogriješio što nije svirao kazneni udarac za domaće.

Srećom po Hrvatsku, jer je Dalićeva momčad povela već u idućem napadu. Brekalo je prošao trojicu na lijevoj strani, dao loptu prema Petkoviću koji je produžio za Vlašića, a veznjak CSKA je sjajno opalio s ruba kaznenog prostora i pogodio za vodstvo. Bio je to početak iz snova.

Nastavak prvog dijela donio je uspavanku. Hrvatska je sve do sudačke nadoknade mirno kontrolirala igru i domaćin je bio potpuno bezopasan. Najviše uzbuđenja na tribinama izazvao je jedan od domaćih navijača koji je u 30. minuti utrčao na teren, ali su njegovu ''akciju'' brzo zaustavili zaštitari koji su ga odveli s travnjaka.

Velika pogreška Kuipersa, ozljeda Kovačića, karton Lovrena i gol Balea

Nažalost, u posljednjim trenucima prvog dijela Wales je ipak izjednačio. Nizozemski sudac Bjorn Kuipers jednu sumnjivu situaciju pred našim kaznenim prostorom nije okarakterizirao kao prekršaj nad Kovačićem, a u nastavku akcije Davies je poslao odličnu loptu prema Baleu koji je prošao Lovrena kao da ga nema i sa sedam-osam metara iskosa zabio za 1:1.

Prilikom Daviesova starta ozlijedio se Kovačić, pa je u nastavku susreta zaigrao Ivan Rakitić. Lovren tu radi novu grešku i bez potrebe ulazi u svađu sa sucem te dobiva karton koji ga eliminira protiv Slovačke. Kako je nešto ranije žuti karton dobio i Vida, Hrvatska će protiv Slovačke biti bez oba stopera.

U drugom dijelu bilo je više nervoze nego prave igre. Hrvatska je prvi put ozbiljnije zaprijetila u 65. minuti kada je Perišić uputio povratnu loptu u kazneni prostor, ali tamo nije bilo nikoga od naših igrača. Pet minuta kasnije s ruba kaznenog prostora okušao se Tin Jedvaj, ali je pucao preko gola.

Ozljeda Modrića

Domaćin je najbolju priliku imao u 86. minuti, no srećom Roberts se spetljao pred našim golom. Nažalost, u toj akciji se ozlijedio Luka Modrić koji je šepajući napustio teren.

U drugom susretu iz naše skupine Mađarska je u Budimpešti teškom mukom pobijedila Azerbajdžan s 1:0 i tako ostala u igri za plasman na Euro.

U skupini E vodeća je Hrvatska s 14 bodova, Mađarska je na drugom mjestu s 12 bodova, Slovačka ima 10 bodova iz šest utakmica, a Wales je četvrti s osam bodova iz šest nastupa. Na začelju je Azerbajdžan s jednim bodom osvojenim protiv Hrvatske.

Pročitajte više