WEMBLEY VIŠE NIKAD NEĆE BITI ISTI Budući novi vlasnik najavio velike promjene

Foto: Getty Images/Guliver Image

SHAHID KHAN, pakistansko-američki milijarder i vlasnik Fulhama te Jacksonville Jaguarsa, prije nekoliko tjedana poslao je engleskom nogometnom savezu (FA) ponudu od milijardu funti za otkup Wembleya.

Njegova ponuda podigla je mnogo prašine u Engleskoj. FA će je najvjerojatnije prihvatiti, a većina navijača i engleskih nogometnih legendi protivi se prodaji doma engleskog nogometa.

Khanov konačni plan je kroz nekoliko godina dobiti dozvolu NFL-a, a onda preseliti Jacksonville Jaguarse u London koji bi tako dobio prvu momčad američkog nogometa izvan američkog tla u povijesti.

Khan je obećao Englezima da će, ako mu prodaju stadion, on i dalje biti dom engleskog reprezentaciji u vremenu kad ne traje NFL sezona (rujan - prosinac) te da će se na njemu također moći igrati utakmice finala kupova i doigravanja Championshipa. Osim toga, Khan će prepustiti FA-u zaradu s tih utakmica.

No tradicionalisti kakvi jesu, Englezima se ne sviđa ideja da je stadion koji je izgrađen na istom mjestu kao i onaj stari, u rukama nekog stranca te da se na njemu igra američki, a ne "pravi" nogomet. Osim toga, Khan bi imao pravo prodati ime stadiona najboljem ponuđaču. Postojeći ugovor s mobilnom mrežom EE kao glavnim sponzorom stadiona ističe 2020. godine, iako ono nije uvršteno u ime kluba.

Osim toga, Khan je najavio moguće strukturne promjene stadiona. Bogati biznismen s arhitektima i stručnjacima će pokušati naći rješenje kako natkriti stadion. Sadašnji dizajn 800 milijuna funti vrijednog stadiona otvorenog 2007. godine ne predviđa gradnju krova, ali bi se ona vjerojatno mogla ostvariti.

"Zašto ne bismo imali stadionske koncerte i zimi? Uostalom, danas postoji niz različitih plastičnih krovova koje praktički i ne vidite, a mogu puno toga donijeti", rekao je Khan.

FA će uskoro odlučiti hoće li prodati Wembley, iako engleski mediji tvrde da je ponuda jednostavno predobra da bi se odbila. Tradicija je tradicija, ali milijarda funti je milijarda funti. Engleski savez mora otplatiti još 115 milijuna funti kredita za stadion do 2024. godine, što je s golemim troškovima održavanja veliki uteg. Novac od prodaje Wembleyja otplatio bi kredit i bio bi uložen u program izgradnje novih nogometnih terena diljem zemlje s glavnom idejom da nijednom Englezu neće trebati više od 15 minuta do najbližeg terena s rasvjetom i adekvatnim svlačionicama.

Dodatni argument za prodaju jest činjenica da je sve više mladih na nogometnim utakmicama koji ne znaju što je Wembley značio u prošlosti. Legendarni stadion poznat po dva stara i prekrasna tornja mjesto je na kojem je Engleska 1966. godine osvojila svoj jedini naslov svjetskog prvaka. Na njemu su se igrale neke mitske utakmice, a navijači navodno nisu toliko zavoljeli novi stadion kao stari.

Današnji Wembley samo je jedan u nizu supermodernih i novih stadiona, ali neki navijači tvrde da više nema dušu kao što je imao stari. Osim toga, Khan je nekoliko puta naglasio da želi da Engleska i dalje igra na njegovu stadionu jer bi bez nje "stadion izgubio dušu".

Pročitajte više