MEĐUNARODNI NOGOMET

Wengerova revolucija: SP i Euro igrat će se svake dvije godine

Foto: REUTERS/Carl Recine

ARSENE WENGER, slavni trener koji posljednjih godina vodi Fifin odjel za globalni razvoj nogometa, za Le Parisien je otkrio koje revolucionarne promjene planira uvesti svjetska nogometna federacija.

O teškim posljedicama za zdravlje nogometaša zbog udaranja lopte glavom:

"U Fifi veoma studiozno proučavamo igru glavom i mikrotraume koje ona može prouzročiti. Premda malo znamo o bolestima mozga, često sam sebi govorim da sam desetljećima nanosio štetu igračima koje sam trenirao. Kada se samo sjetim svih onih seansi zračnih dvoboja i udaraca glavom... Međutim, podaci koji dolaze i koji govore da je to štetno čine se relevantnim i govore nam da moramo krenuti u akciju. Moramo postepeno vremenski ograničiti igranje glavom na treninzima i možda ga zabraniti djeci. Za odrasle ne znam, ali moramo jako ozbiljno shvatiti posljedice. Moramo smisliti jasna pravila o nadzoru igranja glavom. Treneri su odgovorni ljudi, igrači su također svjesni rizika. U profesionalnom nogometu zarađuje se jako puno novca i svi žele uživati u njemu dugo nakon što im završe karijere. Dakle, njima je u interesu i zato će djelovati savjesno."

O češćem odigravanju EP-a i SP-a:

"Doping i korupcija su najveći problemi, ali i broj odigranih utakmica te s tim povezani zdravstveni rizici. To zahtijeva promišljanje kako promijeniti kalendar natjecanja. Je li razumno, u eri kada bismo prije svega trebali biti odgovorni u pogledu ekologije, povećavati broj međunarodnih putovanja na utakmice? Je li to u skladu s evolucijom? Jedno od rješenja je da se EP i SP igraju svake druge godine i da se u tom razdoblju prekinu sva ostala natjecanja. Suprotno onome što se govori, to neće naškoditi prestižu ovih natjecanja. Pa Liga prvaka se igra svake godine i vrlo je prestižna. Ljudi žele gledati najvažnija natjecanja."

Pročitajte više