West Ham u ratu s navijačima: 200 ih dobilo doživotne zabrane, stadion pred zatvaranjem

Foto: Guliver Image/Getty Images

KARREN BRADY, potpredsjednica West Hama, objavila je da je pri kraju identifikacija navijača Hammersa proglašenih krivima za nerede tijekom utakmice Liga kupa sa Chelseajem u srijedu i da njih 200 više nikada neće moći na stadion kluba za kojeg navijaju i kojeg su kako Brady kaže, osramotili.

"55 tisuća navijača je na listi čekanja za naše sezonske ulaznice, dok su nama na stadionu ljudi koje ne želimo tamo, ni blizu West Hama." napisala je Brady na Twitteru.
"Odgovorni za anti-društveno ponašanje, koje uključuje psovanje, prijetnje, fizičke nasrtaje i pokušaje narušavanja razdvajanja navijačkih skupina, te bacanje kovanica i plastičnih boca, nepoželjni su na našem stadionu." poručili su iz West Hama nakon uznemirujućih scena s Olimpijskog stadiona koje su obišle svijet i izazvale veliki interes ne samo u Engleskoj, gdje je to top-tema na naslovnicama novina i portala.
Pa tako s njih zastupnik u parlamentu Mark Field, u predstavničkom tijelu zadužen za nogomet, traži da se stadion kojeg koristi West Ham "zatvori za navijače na barem dvije ili tri utakmice, ako se ponovi ono čemu smo svjedočili u srijedu. Posebno je zabrinjavajuće što je sve ono što se događalo bilo lako predvidjeti s obzirom na sve manjkavosti Olimpijskog stadiona."
 
S njim se slaže i Damian Collins, predsjednik parlamentarnog odbora za sport: "Ako West Ham nije u stanju osigurati odigravanje utakmica u sigurnom okružju, a to do sada nije dokazao, onda utakmice treba igrati iza zatvorenih vrata."
 
Policijski zapovjednik zadužen za osiguranje na derbiju ističe "usprkos detaljnoj pripremi i suradnji s oba kluba, te velikoj policijskoj akciji, nedopustivi incidenti događali su se unutar stadiona i van njega, prije, za vrijeme i nakon utakmice."
 
Neredi na londonskom derbiju klubova čiji navijači su veliki rivali, samo su vrhunac problema sa sigurnošću i navijačima na Olimpijskom stadionu, koje West Ham ima otkako se ljetos preselio u novi dom. 
 
Njegovim navijačima, koji se ponose što navijaju za radnički klub iz neglamuroznog Istočnog Londona odakle i sami potiču, nikako nije sjela selidba iz malog, nekomfornog, starog, ali intimnog i vatrenog Upton Parka, na gotovo duplo veći moderni stadion bez duše, koji k tome uopće nije nogometni i koji se nalazi uz veliki shopping centar u čije kafiće je zabranjeno ulaziti u dresovima West Hama.
 
Još manje im odgovara politka Željezne lady Brady, koja im je na novom stadionu zabranila da utakmice gledaju onako kako su navikli na starom - stojećki, jer to "doprinosi nesigurnosti", a zaštitarima je naložila da sve koji na tribinama stoje, izbace sa stadiona. 
 
Upravo zato došlo je do sukoba navijača i osiguranja na utakmicama protiv Watforda  i Middlesbrougha, ali nezadovoljstvo domaćih navijača novim stadionom eskaliralo je kada su im se s druge strane našli gradski rivali, s kojima su se žestoku sukobili pred kraj utakmice. Trgali su stolice i kao i hrpe kovanica i boca, bacali ih na gostujuće navijače preko "ničije zemlje" na tribinama, dijela koji je ostao prazan kao tampon-zona između navijača Hammersa i Bluesa. 
 
Sve navedeno pokazuje koliko su veliki sigurnosni problemi na novom stadionu West Hama, a njihovom rješenju definitivno ne doprinosi što na tribinama ne funkcionira policijski dojavni sustav, što onemogućava koordinaciju snaga reda i doprinosi scenama poput onih na utakmici sa Chelseajem i zbog čega je West Ham na korak od igranja pred praznim tribinama. 

Pročitajte više