NBA

Westbrooka navijači sprdaju i preklinju ga da ne šutira. Sad mu je prekipjelo

Foto: Profimedia

LA LAKERSI opet su izgubili, više to nije ni vijest. U porazu od San Antonija 117:110 važnije je bilo da je strateg Spursa Gregg Popovich stigao na vrh liste trenera s najviše pobjeda u NBA ligi. Bio je to osmi poraz Lakersa u posljednjih 10 utakmica, a za jednu od dvije pobjede u tom razdoblju 37-godišnji LeBron James morao je zabiti 56 koševa.

Nije to privremena kriza, Lakersi su očajni tijekom cijele sezone i s omjerom 28-36 drže tek deveto mjesto Zapada. O šestom, koje izravno vodi u doigravanje, više ne mogu ni maštati, daleko je izvjesniji daljnji pad u poretku, možda čak i na 11. mjesto koje ne vodi ni u play-in.

I LeBron James i Anthony Davis propustili su mnoštvo utakmica zbog ozljeda, ostatak rostera je mahom star, neuvjerljiv i ne uklapa se dobro u momčad kakva bi trebala okruživati LeBrona da bi se njegov učinak i talent maksimizirali i prenijeli na rezultate. Ali najveća krivnja za katastrofalna izdanja jednog od predsezonskih favorita za naslov svaljena je na Russella Westbrooka.

Nikome nije bilo jasno zašto su ga Lakersi doveli

Lakersi su prošlog ljeta napravili razmjenu s Washingtonom i doveli kralja triple-doubleova, do kraja razbucavši momčad koja je nepunu godinu dana ranije u bubbleu osvojila naslov prvaka. Zbog njegove goleme plaće od 44 milijuna dolara, ostalo im je pod salary capom dovoljno prostora da njega, Jamesa i Davisa tek okruže mahom isluženim veteranima.

Da se radi o nekom drugom superstaru, to bi možda i imalo smisla, no ni danas nije jasno na temelju čega su Lakersi mislili da će se Westbrook uklopiti u momčad s LeBronom kad je prema igračkim karakteristikama načelno potpuna suprotnost onome što Jamesovim momčadima treba.

Westbrook je igrač brojnih vrlina, ali i nimalo zanemarivih mana, poput lošeg vanjskog šuta i niske košarkaške inteligencije. Zbog toga ga je već odavno počeo pratiti šaljivi nadimak Westbrick (brick znači cigla, koja u košarkaškom slengu simbolizira promašaje). Zahvaljujući očajnoj sezoni Lakersa, u njegovu rodnom gradu, u kojem ga navijači skandiranjem doslovno preklinju da ne šutira, taj se nadimak potencira više nego ikad.

Supruga otkrila da nju i djecu vrijeđaju i prijete im smrću

I sad mu je konačno puknuo film. Točnije, puknuo je njegovoj supruzi Nini, koja je imala vrlo rječiti istup na Twitteru u kojem se obrušila na sve Russellove hejtere i održala im lekciju zbog načina na koji svojim ponašanjem utječu na njen i život njihove djece. 

"Ne radim ovo da bih privukla pozornost, zbog klikova ili zbog predstave. Ovo za mene nije igra. Košarka je igra. Ovo je moj život, život moje djece i moje obitelji. Sramoćenje bilo koga iz bilo kojeg razloga nikad nije odgovor", napisala je u prvom dijelu dugačkog posta.

U nastavku je otkrila da nju i djecu svakodnevno maltretiraju uvredama i prijetnjama smrću na temelju košarkaških utakmica, a zatim elokventno objasnila razliku između kritiziranja i vrijeđanja ili stereotipiziranja. Naglasila je da ne piše sve to u obranu svog muža, nego u ime svih koji nemaju glas, a proživljavaju slično maltretiranje.

Sam Westbrook na press-konferenciji nakon sinoćnjeg poraza njen je istup vrlo emotivno komentirao, ali fokusirao se na nadimak Westbrick, koji nije ni rasistički ni pogrdan već samo duhovito oslikava njegovu košarkašku manu.

Westbrook: Obitelj mi više ne dolazi na utakmice, ne želim da mi djeca to slušaju

"Podržavam je 100%, ne radi se tu samo o ovoj sezoni, ali sada sve to zaista postaje uteg za moju obitelj. Ovo je samo igra, ne pitanje života i smrti. Ne smetaju mi kritike zbog košarke i promašenih šuteva, ali kada mi se posprdno mijenja ime, to postaje problem. 

U prošlosti sam prelazio preko toga jer mi nije smetalo. Ali nekidan mi je supruga bila na roditeljskom sastanku i učitelj joj je rekao da je naš sin Noah tako ponosan na svoje prezime da ga posvuda piše i da svoj djeci govori kako se preziva. Tada sam shvatio da više ne mogu dopustiti da me se sramoti mijenjanjem tog imena, kao u Westbrick.

To je prezime moja ostavština djeci i puno znači mojoj obitelji. Shvatio sam da to moram zaustaviti, svaki put kad dolazim ovdje glasno to reći i pobrinuti se da to srežem u korijenu.

Slušao sam to cijelu karijeru, ali sramoćenje mog imena, karaktera i toga kakva sam osoba ničim nije izazvano. Nisam nikom ništa napravio, nisam nikoga povrijedio, samo igram košarku. Možda se ljudima ne sviđa kako to radim, ali ovo je samo igra, to nije cijeli moj život.

A ovo utječe na moj život i na moju obitelj. Više ne želim ni da moja djeca dolaze na utakmice i slušaju kako tatu nazivaju raznim imenima i nadimcima bez razloga. Obitelj mi više ne želi dolaziti ni na domaće utakmice", rekao je Westbrook.

On ove sezone u prosjeku postiže 18.1 poen, 7.6 skokova i 7.2 asistencije, što je daleko od triple-double prosjeka koji je imao u četiri od prethodnih pet sezona, ali nipošto nije strašno loše. Problem je u tome što su u Lakersima sve njegove mane prenaglašene pa su 4.0 izgubljene lopte po utakmici, šut za tricu od svega 28.2% i slobodnih bacanja od 66.5% točno oni segmenti igre koji ovoj momčadi najviše štete.

Rastanak na kraju sezone

Već je svima potpuno jasno da je prošloljetni trejd bio potpuni promašaj, a Westbrookov angažman ništa više od neuspjelog eksperimenta. Trener Frank Vogel to je priznao ostavivši ga u nekoliko navrata na klupi u tijesnim završnicama, a Adrian Wojnarowski prošlog je tjedna objavio da su se Westbrook i klub složili kako je najbolje da se na kraju sezone rastanu.

To neće biti jednostavno jer Westbrook za sljedeću sezonu ima ugovor od ogromnih 47 milijuna dolara, koji nije samo jedan od najvećih u ligi nego je u golemom nesrazmjeru s njegovom produktivnošću. Zato je lako moguće da ga se jednostavno riješe otkupom ugovora ili rastezanjem svote koju su mu dužni na tri godine, kako bi si otvorili malo prostora pod salary capom za dovođenje adekvatnih zamjena.

Iako se još u teoriji može dogoditi čudo da Lakersi uđu u doigravanje kroz play-in i čak osvoje naslov prvaka ako svi najbolji igrači konačno budu zdravi, realniji ishod sezone zauvijek bi ovu suradnju svrstao među najgore poteze u povijesti NBA lige, kako za Lakerse, tako i za Westbrooka.

Lakersi ugrozili svoju i LeBronovu budućnost, a Westbrook reputaciju

Za klub zato što se prošlog ljeta odrekao trojice važnih igrača iz rotacije u zamjenu za zvijezdu za koju nikom nije bilo jasno kako će se uklopiti, a nakon katastrofalne sezone mogao bi je izgubiti bez ikakve odštete. I to da ni ne otvori prostor pod salary capom, što znači da su već sada tim potezom Lakersi ugrozili kratkoročnu budućnost, u kojoj LeBron James u kasnim tridesetima pokušava osvojiti još pokoji prsten.

Za Westbrooka jer je prvi put svoje mane predstavio na velikom tržištu Los Angelesa umjesto u Oklahoma Cityju, Houstonu i Washingtonu, gdje nije bio pod tako jakim povećalom. U svom rodnom gradu sada proživljava najteže trenutke karijere, validirao je svoj omraženi nadimak, za koji je sam odgovoran jer kritike koje su do njega dovele nikad nije shvaćao ozbiljno.

Za njega je košarka samo igra. Da je više shvaća kao posao, za koji će iduće godine dobiti 47 milijuna dolara, vjerojatno bi ispravio svoje mane i tako iskorijenio omraženi nadimak do kojeg su one dovele. Ovako će, javnim apelom da ga prestanu tako zvati, samo inspirirati fanove da ga još više provociraju. Twitter je u samo nekoliko sati to već dokazao.

Pročitajte više