LA LIGA

Xavi sada mora primijeniti ono što je rekao o Kataloncima odlazeći u Katar

Foto: Cordon Press/Guliver

PRIJE nego što je otišao 2015. godine, Xavijev posljednji čin kao prvotimca Barcelone bilo je to što je sjedio sam u autobusu s otvorenim krovom dok je avenijom Arago prolazio kroz središte katalonske prijestolnice. Večer prije Barcelona je bila osigurala trostruku krunu, osvojivši Ligu prvaka.

"Želio sam zapamtiti što je više moguće iz te vožnje autobusom. Bili su to moji posljednji sati kao nogometaša Barcelone, želio sam vidjeti lica tisuća navijača, pljeskati im. Pamtit ću tu paradu dok sam živ", rekao je Xavi nekoliko mjeseci kasnije.

Ovaj 41-godišnjak se sada vratio, ovaj put kao trener, a okolnosti ne mogu biti različitije. Barcelona od tada nije osvojila Ligu prvaka, možda ove sezone neće ući ni u nokaut-fazu, prvi put od 2004. godine. Španjolska La Liga prošla je trećinu sezone, a Barcelona je u sredini redoslijeda bodovno izjednačena sa susjednim Espanyolom. Dva gradska suparnika u subotu igraju na Camp Nouu. Espanyol nije završio iznad Barcelone od sezone 1941./1942., kada je Barcelona bila 12. u ligi s 14 momčadi i bila najbliže ispadanju, piše The National News.

Od 2003. Barcelona nije završila izvan prva četiri

Malotko očekuje da će Barcelona ove sezone završiti ispod Espanyola, ali to je pokazatelj koliko je pala. Plasman među prva četiri bio bi odličan rezultat za momčad koja već ima 10 bodova zaostatka za Real Madridom i šest za prvakom Atleticom. Posljednji put Barcelona je izvan najbolja četiri završila 2002./2003., kada je klub imao tri predsjednika u jednoj sezoni, a treći je bio mladi odvjetnik i bivši navijački aktivist Joan Laporta. Izmijenila su se u toj sezoni tri trenera, Louis van Gaal, Antonio de la Cruz i Radomir Antić.

I to s momčadi u kojoj su bili domaći igrači Xavi i Carles Puyol, plus novi Victor Valdes i Andres Iniesta pojačani Luisom Enriqueom, Philipom Cocuom, Patrickom Kluivertom, Juanom Romanom Riquelmeom, Marcom Overmarsom, Gaizkom Mendietom, Frankom de Boerom i Michaelom Reizigerom. Ipak, Barca je bila tek 12. sedam utakmica prije kraja i za europsku se konkurenciju kvalificirala tek posljednjeg dana sezone.

Od tada nije bilo ovako loše. Laporta je 2003. doveo Ronaldinha i pomogao vratiti klub na staze uspjeha. La Liga je osvojena 2005. i od tada još 10 puta. Barcelonin drugi europski naslov stigao je 2006., treći 2009., četvrti 2011. i peti 2015. godine.

Carstva se urušavaju, ali Barcelonino je propalo. Izvrsna knjiga Simona Kupera o Barceloni izašla je u kolovozu pod naslovom Insajderska priča najvećeg svjetskog nogometnog kluba. Ipak, ako danas kupite knjigu, na naslovnici stoji Uspon i pad kluba koji je izgradio moderni nogomet.

Iako je blijedila, Barcelona je još uvijek bila u utrci za osvajanje La Lige do svibnja prošle sezone. Nije bilo iznenađenje što je posrnula. Skinuli su Luisa Suareza, Artura Vidala, Rafinhu i Ivana Rakitića s plaće u ljeto 2020., ali su svu četvoricu uspjeli prodati za samo 1.5 milijuna eura.

Odlazak Messija i prodaja sedmorice

Ljeto 2021. bilo je katastrofalno. Lionel Messi je prvo ostao, a onda ipak otišao. Najbolji nogometaš svijeta otišao je u Paris Saint-Germain bez odštete, a tuga nakon njegovog odlaska i dalje traje. Gotovo svaki drugi igrač Barcelone imao je određenu cijenu, a sedam ih je prodano za ukupno 61 milijun eura, uz dodatnih 20 milijuna eura za posudbu (i manje plaće koje treba isplaćivati) za Antoinea Griezmanna, Francisca Trincaa i Miralema Pjanića, koji je zarađivao 15 milijuna eura godišnje, a nije ni bio u prvoj momčadi.

Šest od sedam prinova bilo je besplatno: Sergio Aguero i Eric Garcia iz Manchester Cityja, Memphis Depay iz Lyona, Luuk de Jong iz Seville i Yusuf Demir iz bečkog Rapida te ovog tjedna Dani Alves, 38-godišnjak koji je dugo bio jedino desno krilo u momčadi kada je Barcelona bila najbolja na svijetu. Potpisao je do kraja sezone, ali ne može igrati do siječnja.

Klub i grad ostaju glavna atrakcija za nogometaše i njihove obitelji i Barcelona će forsirati sve prednosti koje su joj na raspolaganju, ali ovo je jako daleko od dana kada su Katalonci preplaćivali Ousmanea Dembelea (105 milijuna eura), Philippea Coutinha (145 milijuna eura) ili Griezmanna (120 milijuna eura) pod vladavinom Josepa Marije Bartomeua dok su rasipali novac od iznenadne prodaje Neymara PSG-u 2017. Frenkie de Jong, koji je za 75 milijuna eura došao iz Ajaxa 2019. godine, kada je Barcelona vjerojatno najviše na svijetu trošila na plaće, izgledao je vrijedan toga, dok Dembeleov talent može inspirirati - ako može ostati neozlijeđen.

Katalonci su se barem mogli okrenuti svom omladinskom pogonu. Gavi, 17-godišnji veznjak, bio je vrhunski igrač i već postaje ključni reprezentativac Španjolske. On ne gubi loptu, nego uvijek traži ubojito dodavanje prema naprijed. Nico Gonzalez (19), sin Frana, legendarnog nogometaša Deportiva iz La Corune, fizički izgleda moćno, a takav je i njegov talent. Dodajmo tu Pedrija, jednog od najboljih igrača La Lige unatoč tome što ima samo 18 godina. Napadač Ansu Fati izgleda fantastično, ali je sklon ozljedama. No hoće li Barca išta osvojiti s ovim mladićima?

Prijeti prekid niza u Ligi prvaka

Rezultati, prihodi, predstave i gledanost su u padu, a dugovi su visoki. To što klub još uvijek funkcionira ne treba uzeti zdravo za gotovo jer dugo vremena su plasmani na prvom ili drugom mjestu u prvenstvu i osvajanje Lige prvaka ili proboj u završnicu bili norma. Barcelona se plasirala u osminu finala Lige prvaka u 13 uzastopnih sezona od 2007. do 2020., no izgubila je prve dvije utakmice ovosezonske skupine. Izgubila je kod kuće 3:0 od Bayerna, a potom istim rezultatom i na gostovanju kod Benfice. Bila je to prva pobjeda portugalskog kluba protiv Barcelone nakon 1961. godine. Dvije pobjede 1:0 protiv kijevskog Dinama drže Barcelonu na drugom mjestu u skupini, ali sljedeći tjedan mora ugostiti Benficu i potom otići u München.

Ronald Koeman, klupska legenda koja je 1992. godine postigla pogodak za Barcelonin prvi europski naslov, bio je zadužen za najturbulentnije razdoblje moderne klupske povijesti. Zamijenio je Quiquea Setiena, nasljednika Ernesta Valverdea, koji je Barcelonu doveo do uzastopnih naslova prvaka 2018. i 2019., ali ipak su ga mnogi navijači na internetu kritizirali jer rezultati nisu bili na istoj razini kao u vrijeme Pepa Guardiole.

Koeman je bio otvoren i iskren o situaciji koja je izmicala kontroli. Pokušao je biti miran dok se momčad koju je vodio rasprodavala pa je češljao juniorski pogon tražeći dragulje i u tome je imao određenog uspjeha. Koeman je u listopadu ostao bez posla nakon poraza 1:0 kod Rayo Vallecana, koji je uslijedio nekoliko dana nakon domaćeg poraza od Real Madrida. Njegovo su vozilo ispred stadiona okružili ljutiti navijači. Barcelona je morala pojačati sigurnosne uvjete. U sljedećoj utakmici, u kojoj je na klupu sjeo Sergi Barjuan, trener B momčadi, Barcelona je otišla u Celtu Vigo s osam ozlijeđenih igrača i vratila se s 11. Na poluvremenu su Katalonci vodili 3:0, ali je završilo 3:3.

"Igrali smo kao djeca", rekao je privremeni trener Sergi, možda zato što su mnogi igrači uistinu još djeca.

Nakon utakmice protiv Celte, jedan televizijski kanal sastavio je jedanaestoricu od ozlijeđenih igrača: Neto, Sergi Roberto, Gerard Pique, Garcia, Sergino Dest; Dembele, Nico, Pedri; Aguero, Martin Braithwaite i Fati. Većina bi se trebala vratiti u kadar, iako 33-godišnji Aguero ima problema sa srcem i njegova budućnost kao nogometaša je neizvjesna.

Xavija nije bilo šest godina, ali znao je sve što se događa

I u ovu mješavinu sada je došao Xavi, koji se smatra spasiteljem i uživa veliko poštovanje među navijačima. Bio je jedan od najboljih veznjaka svijeta, on je Katalonac, inteligentna i normalna osoba. Radio je u Kataru šest godina, prvo kao igrač, a potom kao trener, ali je ovisnik o nogometu koji je ostao u kontaktu sa svojim brojnim prijateljima u španjolskom nogometu. Znao je kako stoje Cornella ili Terrassa u trećoj ligi, a znao je i kako se Barcelona raspada.

Za Barcelonu kritičari kažu da je strukturno previše kruta i da je postala napuhana zbog uspjeha, a sada prolazi kroz monumentalne promjene. Ramon Planes, klupski tehnički tajnik i čovjek koji je doveo Pedrija i Aruaja, zatražio je ovog tjedna razrješenje, kao i dvojica glavnih analitičara prve momčadi.

Otkako je Barcelona postala politički konstrukt, u vlasništvu navijača koji glasaju za predsjednika, obično na temelju populističkih obećanja koja se ne mogu ispuniti, odnos snaga se neprestano mijenja.

"Prva stvar koju trebamo učiniti je postaviti pravila u momčad", rekao je Xavi, kojeg je na dolasku dočekalo više navijača nego što je bilo na Barceloninoj prvoj ligaškoj utakmici ove sezone.

"To je važno, onda možemo govoriti o vrijednostima, poštovanju, stavu i trudu. Ovo je važno jer bez tih vrijednosti nemamo momčad. A onda možemo razgovarati o modelu igre, načinu na koji ćemo igrati, kako napadamo, kako se branimo. Ali najvažnija stvar su pravila", objasnio je trener Barcelone.

Xavi je bio tu kada je Frank Rijkaard ušao i resetirao Barcelonu 2003. godine, a bio je tu i kada je Guardiola učinio isto 2008. godine, s Messijem kao glavnim čovjekom.

"Prije Messija imali smo veću kontrolu nad loptom, više dodavanja, više igre. Potom je on postao žarište napada. Zatim Neymar, Suarez i Messi. Čim dobiju loptu, kreću u napad", rekao je Xavi, koji je sve to vidio i igrao kod Guardiolinih nasljednika, čiji je posao bio održati taj uspjeh.

"Malo je manje posjeda i malo više izravnog napada. Luis Enrique voli Barcinu filozofiju posjedovanja lopte, da bude protagonist. Luis je pobjednik. On je pošten, on je radnik, radi za momčad", rekao je o nogometu pod vodstvom Luisa Enriquea.

Treba vremena. I dobit će ga

Xavi je indoktriniran u stil Johana Cruyffa, kojeg je najbolje prihvatio Guardiola. Treba mu vremena i trenutačni je osjećaj da će ga dobiti. Mnogi stariji navijači Barcelone nisu opsjednuti samo rezultatima, kao što optužuju navijače Real Madrida. Zauzimaju više moralno stajalište i tvrde da je najvažniji način na koji se igra i da bi pobjede trebale proizaći iz toga. Vidjet ćemo koliko je to realno.

Xavi ima talente poput Depaya. Nema Messija i klub više nema novca da kupi najbolje. U Alvesu je dobio dozu adrenalina u svlačionicu, ali i važnog saveznika jer Xavi sada mora nadgledati bivše suigrače poput Piquea i Jordija Albe, koji su jako dugo bili jako moćni. Možda ih treba izazvati. Također je blizak prijatelj s još jednim svojim igračem, Sergijom Busquetsom.

"On je najbolji igrač na svijetu na svojoj poziciji. On razumije nogomet, ultra je konkurentan, pronalazi rješenja na cijelom terenu. Igra dobro, nikada ne gubi loptu, uvijek traži najbolju opciju uz dodavanje. Jako mu se divim i ne govorim to samo zato što mi je bliski prijatelj", rekao je Xavi o Busquetsu nakon što je napustio Barcelonu.

Kada je Xavi 2015. otišao u Katar, rekao je jednu stvar koja se čini primjenjivom upravo sada: "Kada ljudi počnu napadati Katalonce izvana, oni zbiju svoje redove. To je zapravo bolje za momčad, igrači su ujedinjeniji. Katalonac je mirna osoba. Opušten je, uživa u životu, miran je. Ali napadni ga i on postaje borac."

Pred Barcelonom i njenim novim trenerom je velika borba.

Pročitajte više