Xavijevo pismo o Messiju: "Nisam mogao ni zamisliti da će postati najbolji u povijesti nogometa"

Foto: AFP

LEGENDA Barcelone, Xavi napisao je otvoreno pismo o Lionelu Messiju za španjolski El Pais. Pisao je o trenutku kada je upoznao Messija kao dječaka, njegovom usponu do najboljeg igrača svijeta i još mnogo toga.

Pismo prenosimo u cjelosti:

"Upoznao sam Lea kada je došao u svlačionicu prve momčadi, sa 16 godina, ali znao sam za njega i prije. Sergi Alegre, moj veliki prijatelj koji je dugi niz godina radio s mladim igračima, počeo je pričati dok smo ručali: "Xavi, radio sam s puno dobrih momaka", misleći na generaciju u kojoj je bio Piqué, Cesc i društvo. "Međutim, tu je jedan Argentinac koji igra tako da to ne možeš ni zamisliti. Spektakularno. Sam ćeš to jednom vidjeti", rekao je tada. Tako sam iz "priča" znao za Lea kada se pojavio u svlačionici.
 
Već sam ga gledao drugačije, naravno, jer postoje stvari koje se vide odmah. Leo je, pored svega, imao ono što je najteže: on razumije igru, ima nevjerojatna dodavanja i tada je prolazio svakog igrača kojeg biste stavili ispred njega, pokosio je najbolje stopere koje smo imali u toj momčadi. Ubrzo nakon dolaska, u njegovoj prvoj godini u prvoj momčadi, zajedno smo putovali i otkrio sam pristojnog, ljubaznog, skromnog dječaka. I zbog toga je primjer svima, jer i sada kada je postigao sve ovo, kada je najveći, nije izgubio te vrijednosti, pa čak ni mrvicu skromnosti i poštovanja prema suigračima. Mislim da Leo nikada nije želio biti drugačiji od drugih.
 
Ipak, bio je drugačiji, ali je imao samo 16. Iako sam znao da će biti dobar, znao sam i da je nogomet jako kompliciran, da uključuje mnoge stvari. Nisam mogao ni zamisliti da će postati najbolji igrač u povijesti ove igre. Od dana kada sam ga upoznao on se nikada nije prestao razvijati u svakom smislu. Poboljšao je ono što je još tada imao i postao nevjerojatan strijelac.
 
Tada nije tako često zabijao, a sada to radi kad želi i kako želi, čak i iz slobodnjaka. I kao što je rekao Pep (Guardiola), dominira u svim aspektima igre. Nikada nećemo vidjeti ništa slično. Ne samo zbog toga što sve može učiniti, nego i zbog toga koliko to dugo radi. Drugi igrači su trajali dvije, tri sezone. Izgleda da za njega kraja nema.
 
Nevjerojatnu sreću smo imali mi Culési što je došao baš u Barcelonu. Bez njega, Barça ne bi bila ista, on je kamen temeljac svih uspjeha kluba u posljednjih deset godina. I to je stvar koju ne smijemo zanemariti kada govorimo o Leu: Možeš imati jednu dobru godinu, ili dvije, ali on puno duže od toga pokazuje neobičan, pobjednički karakter, on nije neko tko samo voli to što radi, nego je i perfekcionist, nikada mu nije dovoljno, ako zabije dva gola - on želi i treći. To svi mogu vidjeti na utakmicama, ali on je takav i na treninzima. Tako sve oko sebe čini boljim igračima, jer svi moraju raditi više da bi bili na njegovom nivou.
 
Zbog tog pobjedničkog karaktera nekada bude bijesan, ili jako tužan zbog poraza, jer on uvijek želi pobijediti. Ništa mu ne smeta više od poraza. Sjećam se koliko je bio slomljen kada je promašio penal protiv Chelseaja nakon čega smo ispali iz Lige prvaka. On je takav da mu je bilo teško i kada je promašio penal protiv Cityja, iako smo pobijedili 3:1. Odeš do njega i kažeš mu da nije važno, da se ništa bitno nije dogodilo, a on ti odgovori: "Dogodilo se, naravno da se dogodilo, promašio sam." Istina, bilo je dana kada sam mogao vidjeti koliko je ljut na sebe, na cijeli svijet, ali kome se to nije desilo barem jednom? Teško je održavati to da si broj jedan, a on 99,9 posto vremena to radi fantastično. Zbog toga mu se sve prašta, jer način na koji on to radi i njegova sreća dok to radi, zaraze svakoga tko voli nogomet.
 
Ja se smatram njegovim prijateljem. Kao osoba je dosta zatvoren i teško mu je pustiti nekoga blizu, ali kada shvati da ti može vjerovati, upoznaš skroz drugačiju osobu, jako zabavnu, duhovitu, njegov sarkastični humor je nevjerojatan. I ima ogromno srce, on je jako dobar momak. Uvijek ima vremena da pomogne svakom tko od njega traži bilo kakvu pomoć. Kažeš mu: "Čuj, Leo, jedan prijatelj me je pitao da mu donesem tvoje kopačke za neku organizaciju za pomoć djeci..." On ih skine, potpiše i pokloni ti ih. Uvijek. Ali ono što najviše cijenim kod njega je to što je odan. Ne bi te slagao ili prevario nikada. Ima jak karakter i kada mu se nešto ne sviđa, ne možeš to promijeniti, ne trudi se uvjeriti ga u suprotno. Ne sviđa mu se i reći će ti to u lice. S njim uvijek imam osjećaj da me neće nikada izdati. I mislim da i on isto ima sa mnom, jer kada mi ima nešto za reći, on mi kaže i zna da to nitko drugi neće saznati. Messi vara samo štopere i golmane. I to cijenim jako. U tom smislu smo jako slični. Hvala za to, Leo.
 
I hvala što igraš tako kako igraš, za tvoje golove, asistencije, driblinge, za sve što si dao Barçi i nogometu. I što si takav kakav si.
 
Čestitam ti na još jednoj Zlatnoj lopti. Zaslužio si to."

Pročitajte više