Yahoo u službi UFC-a: Cro Cop se vraća politici i zato laže da bi sačuvao svoj obraz

MIRKO FILIPOVIĆ gotovo će sigurno svoju karijeru nastaviti u Japanu. To je više manje poznato još od subote. Cro Cop svoje namjere nije skrivao niti jutro poslije borbe protiv Al Turka kada je na zagrebačkom aerodromu priznao da su šanse oko 94,4 posto da ga sljedeći put gledamo u Dreamovom ringu.

Nakon što je prije samo nekoliko sati napravio veliki "kambek" u američki oktogon, taj je potez zazvučao gotovo šokantno, a Mirko ga je obrazložio svojom poslovnom odlukom. No, Cro Cop je tvrdio: "Nisam nikoga prevario, svoje sam ugovorne odluke odradio i još uvijek nisam potpisao ugovor s Dreamom kao niti s UFC-om. Spreman sam pregovarati s obje strane, a problem leži isključivo u frekvenciji borbi."

U prekjučerašnjem intervjuu za Index, Mirko je rekao kako se još uvijek nalazi između dvije vatre, nikada u težoj, a ujedno i slađoj poziciji, no da svoj potpis nije stavio niti na jedan ugovor.

"Imam 35 godina i zdrav sam, želim se boriti, a ne sjediti kod kuće. UFC mi sljedeću borbu nudi tek za 6 mjeseci, a za to vrijeme mogu odraditi 2 ili 3 borbe u Japanu. Koliko mi je bitan UFC i teškaški pojas, toliko mi je bitno i to da sam što češće u ringu. Dana White (predsjednik UFC-a) znao je da neću potpisati ugovor ukoliko mi ne garantiraju veći broj borbi."

Filipović je dodao kako je spreman promijeniti svoju odluku ukoliko UFC izmijeni svoju politiku, ali i kako ne vidi razlog da se nakon nove Dreamove epizode ponovno vrati u UFC. Isto tako nije skrivao da Japanci jako dobro plaćaju iako je naglasio da mu novac u 35 godini nije presudan.

"Osim sporta, to je i veliki posao. UFC i White znaju da sam ja korektno odradio svoju ugovornu obvezu, a i prije borbe protiv Al Turka rekao sam da ćemo o budućnosti razgovarati nakon meča. Repova ne bi trebalo biti."

Yahoo sports: Cro Cop laže

Ako je sve tako čisto i ako su obje strane svjesne da se u konačnici radi samo o poslu, u čemu je nastao problem? Zašto je Dana White napao Cro Copa tvrdeći da ga je ovaj preveslao i prekršio obećanje? Prema njegovim riječima Filipović mu je dao usmeno obećanje da će nakon Turka odraditi još dvije borbe u UFC-u, a na koncu mu je okrenuo leđa.

Cijelu je priču o Cro Copovoj dvoličnosti plasirao poznati MMA novinar Yahoo sportsa Kevin Iole. Amerikanac je u već u koelnskoj noći napisao kako je Filipović čak i prije UFC-a 99 stavio potpis na novi Dreamov ugovor i tako zapravo prevario UFC. Informaciju je dobio direktno iz Japana, a priču da se hrvatski gladijator sigurno vraća u zemlju izlazećeg sunca mogli smo proteklih dana pročitati na nekoliko eminentnih japanskih MMA portala.

U svojoj najnovijoj kolumni Kevin Iole još je žešće napao hrvatskog borca tvrdeći da Mirko Filipović laže i da su priče kako još uvijek nije potpisao ugovor s Dreamom čista izmišljotina. Iole nije stao samo tu; kolumnist piše kako se Cro Cop vraća politici i da je to zapravo razlog zbog kojeg pokušava sačuvati svoj obraz. Na koncu mu je gotovo obećao da se više nikada neće boriti u UFC-u.

"Mirko 100 posto ide u Dream. Njegove izjave su pokušaj da sačuva obraz. On nije bio svjestan da su mediji saznali istinu. Cro Cop će se uskoro ponovno okrenuti političkoj karijeri i ne želi da se u hrvatskoj javnosti smatra kako je pogazio svoju riječ. No, upravo je to ono što je napravio. Borit će se u Dreamu u srpnju, rujnu i na Staru godinu. Budite sigurni u to. Također budite sigurni da se nikada više neće boriti u UFC-u", stoji u njegovom tekstu.

Kada se zna da je Iole iznimno blizak UFC-ovom predsjedniku Dani Whiteu koji ga redovito opskrbljuje ekskluzivnim informacijama, onda ova posljednja rečenica dobiva na dodatnoj težini. Nema sumnje da su to zapravo riječi samog vrha UFC-a koje itekako bacaju sumnju da ćemo Filipovića ikada više gledati u oktogonu.

Čisto sumnjamo da je Whitea i UFC Cro Copova odluka da se vrati u Japan pogodila zbog neke moralne strane dogovora ili ne daj Bože financijskog gubitka. UFC ima više od 300 boraca i vjerojatno još toliko onih koji čekaju na svoju priliku tako da im gubitak Cro Copa ne bi trebao predstavljati veći problem. Zec leži u sasvim nekom drugom grmu...

White je okrutni biznismen

White je naime poznat kao vrlo okrutan biznismen koji ne preza niti od odricanja najbližih prijatelja ako je to u službi posla. Treba se samo sjetiti njegovog odnosa prema legendama MMA-a kao što je Randy Couture ili najnoviji primjer omalovažavanja Chucka Liddela. Isto tako White već dvije godine ne želi potpisati ugovor s najboljim borcem na svijetu Fedorom Emelianenkom unatoč tome što bi Rusa cijeli svijet želio vidjeti u oktogonu. Kratki spoj nastao je zbog toga što se Emelianenko želi dogovarati pojedinačno oko svake borbe i ne želi da mu UFC stavi ugovorne lisice koje bi ga zaključale u njihovom kavezu na duže vrijeme. Upravo je ovdje White napravio presedan uoči 99 turnira. Mirko Filipović prvi je borac u povijesti ove borilačke organizacije koji je potpisao ugovor samo na jednu borbu.

Ne treba naravno živjeti u iluziji da je White s Cro Copom napravio iznimku zbog velike ljubavi prema hrvatskom borcu, Filipović mu je trebao kako bi u zadnji čas pokrpao koelnski turnir i spasio ga od fijaska koji mu se smiješio. Da je tomu tako, dokazuju i njegove izjave kada je najavio povratak Cro Copa u kojima je redom naglašavao da se prvi put u 9 godina bavljenja ovim poslom odlučio na takav potez. No, White je bio stjeran u kut, a kada ste u takvoj poziciji onda ste skloni očajničkim potezima. Vjerojatno niti on sam nije vjerovao da bi Cro Cop mogao prihvatiti povoljniju ponudu i još jednom u zadnji čas "pobjeći" u Japan. Kada se upravo to dogodilo, napravio je jedino što je mogao - odlučio se na napad na Filipovića kako u očima  javnosti ne bi izgledao kao onaj koji je u cijeloj priči izvukao tanji kraj. Cro Copa je nazvao lašcem koji je izigrao obećanje da će se u kavezu odraditi još najmanje dvije borbe, a nije propustio niti iznijeti Mirkov prljavi veš o biranju lakših protivnika...

Je li UFC priča gotova?

Je li Filipović odigrao na dvije strane? Sigurno da je, a još se jednom pokazalo da je MMA kao i svaki profesionalni sport prije svega veliki biznis. No isto je tako sasvim jasno da ništa više moralno nije odigrao niti Dana White, odnosno UFC. Obje strane gledale su isključivo svoju korist. Da White toliko želi Filipovića koliko priča, ponudio bi mu koju borbu više i problemi bi nestali gotovo iste sekunde. Isto je tako sasvim jasno i to da Filipoviću UFC-ov pojas u ovom trenutku nije primaran. On je itekako svjestan da mu se neminovno bliži kraj karijere, čovjek ne želi čekati po pet mjeseci za svaku borbu, a sve to bi htio i dobro unovčiti. Sasvim razumljivo...

Iako je Index prvi osudio Filipovićev potez kao dvoličan, jer se Cro Cop odlučio za Japan samo nekoliko dana nakon izjave "umrijet ću pokušavajući osvojiti UFC-ov pojas", isto se tako Filipovića ne smije razapinjati jer uspješno pliva među opasnim ribama kojih u MMA-u očito ima. Svaki Filipovićev obožavatelj htio bi Cro Copa gledati među najjačom konkurencijom u lovu na trenutačno najvrjedniji teškaški MMA pojas, no očito da ćemo se morati zadovoljiti i s Dreamovim ringom. Ako je suditi prema dobro obaviještenom Kevinu Iolu, UFC priča za njega je završena...

Marko Petrak
Foto: UFC, Dream

Pročitajte više