Yaya nakon što i peti put zaredom nije proglašen najboljim igračem kontinenta: Afriko, gadiš mi se

Screenshot: Youtube

TITULA Najgoreg gubitnika godine u svijetu sporta već sada se može dodijeliti Yayi Toureu, bez obzira što je 2016. tek počela.

Tourea izbornici i tehnički direktori svih afričkih selekcija prvi put nakon četiri godine nisu izabrali najboljim nogometašem Afrike, nego su na tron za koji je veznjak Obale Bjelokosti i Manchester Cityja umislio da je njegovo ekskluzivno pravo, po prvi put postavili Pierre-Emericka Aubameyanga, napadača Gabona i Borussije Dortmund koji je dobio 143 glasa, sedam više od Tourea. Treće mjesto pripalo je napadaču Sweanseaja, Gancu AndreuAyewu s 112 glasova. 
 
Već na svečanosti obrušio se na Aubameyanga da ne može biti laureat, jer u prošloj godini ništa nije osvojio. Istina, Toure je za razliku od njega kapetan Obale Bjelokosti koja je 2015. postala prvak Afrike, dok je Gabon ispao već u 1. kolu Afričkog Kupa nacija, ali ni Toure nema klupskih trofeja, ali je Aubameyang od ljeta za Borussiju postigao čak 18 golova, što mu je očigledno donijelo ključnu prednost.

Toure također zaboravlja da je ovo nagrada prije svega za individualna, a ne momčadska postignuća, ali nije to jedino što je pomiješao, jer u govoru je zamijenio Messijeve i Ronaldove godine osvajanje Zlatnih lopti, sa čime je također povukao paralelu, govoreći o "nepravdi" koja mu je nanesena.
 
Međutim, sve to je nebitno u odnosu na ono što je uslijedilo, Toureov monolog o općenitom stanju u Africi, naravno, opet kroz prizmu spomenute "nepravde":
 
"Neopisivo sam razočaran. Žalosno je vidjeti Afriku da ovako odlučuje i da ne misli kako su uspjesi u Africi bitni. Nepristojnosti kao što je ova sramote Afriku. Mi Afrikanci stalno pokazujemo da nam Afrika nije bitna i kako su nam važniji uspjesi u inozemstvu nego na našem kontinetu i to je jadno.
 
Ne brinite se, Yaya će se pobrinuti za Yayu i pustiti Afriku da se brine sama o sebi. Kao što su mi rekli toliko puta, ne smiješ se previše brinuti za Afriku, jer ona će te prva iznevjeriti.
 
Nakon ovakvih rezultata izbora za nogometaša Afirke, kada se vratim u Europu čekat će me mnoga pitanja na koja ću morati odgovoriti. S obzirom da sam netko tko uvijek govori istinu, morat ću biti iskren."

Pročitajte više