Youtuber na Football Manageru simulirao SP u Kataru. Srbija je izbacila Hrvatsku

Foto: EPA-EFE

MANJE od mjesec dana preostalo je do Svjetskog prvenstva u Kataru, a u danima uoči najveće svjetske nogometne smotre navijači diljem svijeta zabavljaju se i u virtualnom svijetu. Engleski youtuber Vizeh, koji na svom kanalu uglavnom proizvodi sadržaj vezan uz FIFA-u, simulirao je cijeli turnir Svjetskog prvenstva na Football Manageru. 

Radi se o igrici koja je prema mnogima najvjernija sportska simulacija na svijetu jer se na radi o arkadnoj igri u kojoj se direktno kontroliraju kretnje igrača kao što je slučaj u FIFA-i ili PES-u, već o strategiji u kojoj igrači imaju prilike upravljati svim administrativno-sportskim segmentima klubova i reprezentacija.

Vizehova simulacija najvećeg natjecanja dala je i neke veoma iznenađujuće rezultate, a mi smo se najviše pozabavili onima hrvatske reprezentacije. Hrvatska je uspješno prošla skupinu F, a njen MVP tog dijela natjecanja bio je Mario Pašalić koji je postigao gol u svim utakmicama. 

Veznjak Atalante ublažio je poraz protiv Belgije koja je slavila golovima braće Hazard, potom je uz Joška Gvardiola u 2:1 slavlju presudio Kanađanima, a za kraj su on i Bruno Petković presudili Maroku. Valja napomenuti kako su u igrici grupe ispravno sastavljene, ali raspored utakmica može biti nešto drugačiji. U stvarnosti Hrvatska će prvo igrati protiv Maroka, potom protiv Kanade i Belgije. 

Izbacivanje velesile pa ispadanje od Srba 

Najveće iznenađenje grupne faze priredio je Tunis koji je prošao dalje kao drugi iza Francuza, a ispred Danaca i Australaca. U osmini finala Hrvatska je, unatoč isključenju Boška Šutala koji u ovoj simulaciji nije ozlijeđen pa je završio na turniru, uspjela izbaciti Nijemce kojima je gol vrijedan pobjede dao Ivan Perišić. 

U četvrtfinalu Hrvatsku su čekali Srbi koji su u osmini finala s dva gola Dušana Vlahovića ponovno bili bolji od Portugalaca, koje su u stvarnom životu pobijedili i tako ostvarili direktan plasman u Katar. Nakon golova Perišića i Filipa Đuričića produžeci nisu dali pobjednika, a Srbi su prošli dalje nakon penala. 

Tunižani su nastavili kreirati senzaciju izbacivanjem Argentine i SAD-a, da bi u polufinalu bili bolji i od Srba. Izabranici Piksija Stojkovića morali su se zadovoljiti broncom, koju su osvojili pobjedom protiv Brazila. Dušan Vlahović je s osam golova bio najbolji strijelac turnira.

Zlatom su se okitili Englezi koji su u finalu golovima Bukaya Sake i Jadona Sancha okončali niz Tunižana, a jedna od na papiru najslabijih reprezentacija turnira srebrom je ostvarila najveći uspjeh u povijesti afričkog nogometa, barem u ovoj simulaciji. Koliko je ona odgovarala stvarnosti, saznat ćemo od 20. studenog do 18. prosinca.

Pročitajte više