Za Hajduk je igrao samo dvije sezone, ali dobio je mural uz Olivera i Dvornika

Foto: Dalmatinski portal

MARIO VUŠKOVIĆ (21), stoper HSV-a i mlade reprezentacije Hrvatske, prije dva mjeseca je na sudu Njemačkog nogometnog saveza u Frankfurtu proglašen  krivim za korištenje dopinga. Suspendiran je na dvije godine. Nakon što je bio pozitivan na dva testa na doping, Vušković je od prošle godine suspendiran zbog optužbe i onda postupka te presude protiv njega.

U Hajduku je bio kratko, ali je u svom kvartu dobio mural uz legende 

Zato stariji brat Hajdukovog fenomena Luke (17) završnicu sezone umjesto u borbi za povratak u Prvu Bundesligu s Hamburgerom, provodi u rodnom gradu. Premda je u Hajduku igrao samo dvije sezone prije nego što je u ljeto 2021. otišao u HSV, u njegovom kvartu Split 3 uz popularno "Krempijevo igralište" nacrtali su mu lik uz splitske legende, Olivera Dragojevića i Borisa Dvornika

"Naježio sam se"

Mural je službeno otvoren povodom "Ruđerijade", dana kotara Split 3 uz veliku bakljadu. Vušković je dirnut čašću koja mu je ukazana komentirao za Dalmatinski portal:  "Naježio sam se kada sam čuo za ovo ideju, a pogotovo kada sam vidio momka kako tri dana po kiši crta mural. Htio bih se zahvaliti svima na podršci, pogotovo momcima u kvartu, svaka im čast, stvarno su mi motivacija da se vratim što jači i bolji. Igramo lijepi turnir, prvi put dolazim, prije nisam mogao zbog obaveza s HSV-om i Hajdukom, lijepo je biti ovdje sa svojima u kvartu."

Vušković je drastično kažnjen jer je bio pozitivan na dva testa na doping

Vušković je osuđen prije dva mjeseca uz obrazloženje: "Kao rezultat postupka, sportski sud DFB-a je s dovoljnom sigurnošću uvjeren da su analize A i B uzoraka igračevog urina pokazale prisutnost egzogenog eritropoetina, skraćeno EPO-a. Riječ je o zabranjenoj tzv. nespecifičnoj tvari, što predstavlja kažnjivo kršenje antidopinških propisa DFB-a," rekao je Stephan Oberholz, predsjednik sportskog suda DFB-a.

Tvrdi da je nevin, podržavaju ga klub i suigrači

Vušković i HSV su se žalili na ovu odluku, no ostane li ona na snazi, mladi hrvatski reprezentativac neće smjeti zaigrati do 14. studenog 2024. godine. Vušković je u rujnu prošle godine pao na doping-testu jer su mu u uzorku urina pronađeni tragovi zabranjenog eritropoetina, poznatog kao EPO. To je hormon koji stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica, što omogućuje krvi da apsorbira više kisika. Dakle, omogućuje sportašu da nedozvoljeno poboljšava fizičke performanse.

Vušković je nakon prvo posudbe pa onda transfera iz Hajduka bio nezamjenjiv u Hamburgu, ali od studenog prošle godine ne igra jer je suspendiran zbog korištenja dopinga. Jedna od otežavajućih okolnosti po njega je što mu je i B uzorak, ponovljeni test, bio pozitivan. Zato je Vušković drastično kažnjen.

Pročitajte više