Za Hajduk nije bio dovoljno dobar, ali jest za jedan od najvećih klubova svijeta

Foto: Davor Javorović/Pixsell

DANAS je pred potpisom za veliki Ajax, a do jučer je igrao u trećoj ligi i bio teško ozlijeđen... Priča je to o Mateu Baraću, 22-godišnjem nogometašu Osijeka.
 
Barać bi već danas trebao potpisati za Ajax koji ga je pratio i prije nego je s Osijekom senzacionalno izbacio Ajaxovog rivala PSV u kvalifikacijama Europske lige. Današnju utakmicu Osijeka protiv Rijeke će preskočiti, a za Ajax bi mogao debitirati već u subotu. 
 
Bio dvije godine na Poljudu, ali...
 
Milijune je Barać, čiji je i otac Mato bio nogometaš, mogao donijeti Hajduku, ali u splitskom klubu nisu vidjeli njegov potencijal. Na Poljud je stigao kao junior, odradio dvije godine juniorskog staža u generaciji s Josipom Elezom i na kraju je potjeran.
 
Vratio se u svoj Sinj iz kojeg je kasnije otišao u švicarskog drugoligaša Wohlena. Međutim, tamo nije dobio radnu dozvolu i uslijedio je povratak u Hrvatsku, ali je u dresu Hrvatskog Dragovoljca dva puta ozlijedio isti zglob i tu je završila njegova epizoda u tom klubu. 
 
Šibenik riješio pola godišnjeg budžeta njegovim odlaskom u Ajax
 
Ruku spasa ponudio mu je njegov Sinjanin Mirko Labrović koji ga je doveo u Šibenik. Barać je sa Šibenikom osvojio treću ligu, a kada nije uspio izboriti plasman u prvu ligu klub ga je pustio u Osijek za 10 tisuća eura i 10 posto od sljedećeg transfera. Sada je tih 10 posto postalo 200 tisuća eura.
 
HNS mu više neće griješiti s prezimenom...
 
Barać je bio dio hrvatske reprezentacije koja je nastupila na turniru u Kini. Mnogi su tada ostali iznenađeni što je Ante Čačić pozvao 22-godišnjaka sa samo 13 prvoligaških nastupa i igrača koji je propustio početak sezone zbog operacije slijepog crijeva. Iznenađeni su bili i u HNS-u budući da su mu pogriješili prezime i predstavili novog reprezentativca kao BaraČa.
 
Sada ga u HNS-u, kao i u Nizozemskoj već dobro znaju... 
 

Pročitajte više