"Za jednog igrača mi nije jasno zašto je ikad i ispao s Dalićevog popisa"

Foto: EPA, FaH

IZBORNIK reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis igrača za utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, u kojima će Hrvatska 18. studenog gostovati kod Latvije, a 21. studenog dočekati Armeniju. Dalić je najavio promjene nakon poraza od Turske i Walesa. To je i ispunio pa su Nikola Vlašić, Josip Brekalo, Borna Barišić, Petar Musa i Dion Drena Beljo završili na pretpozivu. 

Iz HNL-a u reprezentaciju je pozvan Marko Pjaca, ofenzivac Rijeke. Pjaca, koji je za Hrvatsku odigrao 24 utakmice, vraća se u reprezentaciju nakon pet godina. Pretpozive su dobili HNL-ovci Martin Baturina (Dinamo), Dario Melnjak (Hajduk) i Franjo Ivanović (Rijeka).

Od novih igrača pozvan je Marin Pongračić, koji je zadnji put bio pozvan prije više od godinu dana. Pongračić redovno igra u Lecceu i Dalić mu je dao novu priliku. U reprezentaciju se nakon pauze zbog ozljede vratio i Salzburgov Luka Sučić. Povratnik je i napadač Ante Budimir, 32-godišnjak koji ove sezone blista u Osasuni.

Podsjetimo, Hrvatska do kraja kvalifikacija mora osvojiti više bodova od Walesa za izravan plasman na Europsko prvenstvo. Wales gostuje u Armeniji i dočekuje Tursku, koja je ranije osigurala plasman. Za komentar povodom najnovijeg Dalićevog popisa obratili smo se bivšem hrvatskom reprezentativcu, igračkoj i trenerskoj ikoni HNL-a Igoru Pamiću.

Kako komentirate promjene na najnovijem popisu?

Ime kojeg se najprije moram dotaknuti je Ante Budimir. Nije mi jasno zašto je on ikad bio i maknut s popisa, pogotovo u situaciji kada nam je nedostajao napadač. Reprezentacija je malo veći kult od bilo čega i očekivanja su bitno drugačija.

Ako ništa, Budimir je godinama involviran u to društvo, u tu obitelj. Zna se ponašati, a ima i konstantu. Iz godine u godinu pruža odlične igre u jednoj od najjačih liga svijeta. To je potez zbog kojeg mi je vrlo drago, taj potez ne može biti loš. 

Što mislite o povratku Marka Pjace nakon dugo vremena?

Po mom mišljenju Pjaca je trebao biti pozvan i na ranijem okupljanju. Pjaca je bio bitan igrač reprezentacije puno prije nekih koji su tu sada. Ono što je strahovito bitno za reprezentaciju je što on zna što, kako i zašto se od njega očekuje. Njemu izazovna okolina reprezentacije nije novitet. To je odličan preduvjet.

Što se tiče Pongračića i Sučića, zašto ne? Sučić se vraća nakon pauze, treba gledati u budućnost i involvirati i mlađe dečke u reprezentaciju. Što se tiče igrača koji su ispali, to ne bih komentirao, najbitniji su oni koji su tu.

Od igrača koji mogu igrati lijevog bočnog tu su Borna Sosa i Joško Gvardiol. Koliki doprinos može dati Gvardiol na bekovskoj poziciji?

Nemam nikakve dvojbe da može dati ogroman doprinos i kao bek. Igrao je to prije dvije-tri godine pa zašto ne bi mogao i sad? Na kraju krajeva, u Manchester Cityju rijetko igra centralnog stopera, već uglavnom bočnog u sustavu s trojicom i često dolazi naprijed po svojoj strani. Mislim da je Gvardiol kao bek trenutno idealno rješenje.

Bruno Petković je na popisu unatoč problemima s ozljedama, a Dion Drena Beljo, Franjo Ivanović i Petar Musa na pretpozivu. Je li možda bilo logičnije pozvati nekog mlađeg i u ovom trenutku spremnijeg napadača? 

Ne znam koje je točno Petkovićevo zdravstveno stanje i koliko mora pauzirati, ali u situaciji u kojoj je hrvatska reprezentacija trenutno ne vidim zašto Petković ne bi bio na popisu. U pitanju je odlazak na veliko natjecanje i znamo što Bruno Petković može donijeti u takvim trenucima. Na kraju krajeva, ako ne bude spreman, lako ga se zamijeni s nekim s pretpoziva.

Vidite li potencijal za povratak dobrim rezultatima nakon poraza u prošlom ciklusu?

Uvjeren sam da Hrvatska prolazi na Europsko prvenstvo. Ne samo navijački nego kada gledam čisto igrački i kvalitativno. Nisam pristran, naprosto vjerujem da su ovo trenutno najbolji mogući igrači koji su nam potrebni za ostvarenje cilja i da ćemo do njega doći.

 

Pročitajte više