Za koga se igraju utakmice HNL-a koje zbog magle ne vide ni navijači ni treneri?

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

OSIJEK je u derbiju 15. kola SuperSport HNL-a najvjerojatnije pobijedio Dinamo 1:0 i nanio mu prvi prvenstveni poraz u sezoni. Momčad Renea Pomsa do pobjede je najvjerojatnije došla golom Ramona Miereza, koji je u 85. minuti pobjegao Dinamovoj obrani i najvjerojatnije rutinski probio Livakovića.

Petković je dvije minute kasnije imao veliku šansu za izjednačenje, ali mu je Ivušić najvjerojatnije obranio udarac sa sedam metara, a nakon toga je najvjerojatnije Mahir Emreli u jako dobroj šansi pucao preko gola. Osijek je najvjerojatnije zasluženo pobijedio Dinamo, ako je za vjerovati trenerima obje momčadi.

Upitna regularnost

I Rene Poms i Ante Čačić su nakon utakmice, koja se igrala na rubu regularnosti ili preko njega, rekli da previše nogometa nisu vidjeli. Navijači u Gradskom vrtu velikom većinom nisu vidjeli ništa, a gledatelji prijenosa mučili su se, kao i komentator i režiser prijenosa, koji je tražio kameru koja nije potpuno obavijena maglom.

Jesen i zima u kontinentalnoj Hrvatskoj zadnjih desetak godina izgledaju uglavnom isto. Baš krajem listopada i početkom studenog sjeverno od Sv. Roka sve je više dana i večeri obavijenih maglom koja, osim na raspoloženje ljudi, utječe i na, nećete vjerovati, igranje nogometnih utakmica.

Ne treba otići predaleko u prošlost. Dovoljno je guglati "magla hnl 2021" i naći ćete nekoliko slučajeva u kojima je magla otežavala ili gotovo potpuno onemogućavala igranje nogometa. Lokacije su uglavnom uvijek iste. Prednjače Koprivnica i Velika Gorica, zna se magla spustiti i iznad Maksimira, a u subotnjem derbiju Osijeka i Dinama prekrila je i Osijek.

Zašto se derbi u Osijeku nije igrao ranije?

Dva i pol sata prije utakmice u Osijeku na Rujevici su po sunčanom vremenu igrale Rijeka i Istra (0:1). Izrazito manja je vjerojatnost da će magla otežati neku utakmicu u Puli, Rijeci, Šibeniku ili Splitu nego u kontinentalnim krajevima Hrvatske. Pa ipak, netko je zaključio da je mudrije utakmicu usred jeseni usred Slavonije staviti u 17:30, a onu u Rijeci u 15 sati, nego obrnuto.

Bit će toga još. Već u nedjelju Gorica i Slaven Belupo igraju u 17:30, terminu u kojem je magla prije godinu dana u Velikoj Gorici uništila dvije utakmice HNL-a. Dinamo i Šibenik sljedećeg vikenda igraju u 17:10, a vikend kasnije u Koprivnici u "idealnom" terminu u 17:30 igraju Slaven i Hajduk. 

Zaista ne treba biti osobito mudar za pretpostaviti da bi se prilikom određivanja termina odigravanja utakmica u obzir mogle uzeti specifične vremenske prilike u pojedinim dijelovima zemlje, kako bi igračima i navijačima, zbog kojih se nogomet navodno igra, uživanje u njemu bilo puno lakše. Na iznenadne vremenske uvjete nitko ne može reagirati. Na one uobičajene može.

Čitava Europa igra u ranijem terminu

U velikom broju europskih liga vikendom se uredno igra između 12 i 15 sati. Taj termin koristi se u svim ligama u regiji te u gotovo svim najjačim ligama u Europi, osim njemačke, pa ne vidim razlog zbog kojeg se ne bi koristio i u Hrvatskoj.

Teško je naći ijedan konkretan razlog zbog kojeg se utakmice HNL-a ne igraju u ovim mjesecima u ranijem terminu. Eventualno preklapanje s terminima jačih europskih liga nema smisla budući da je HNL najgledaniji nogometni sadržaj u Hrvatskoj.

Ni kanal nije problem budući da je HT samo za potrebe prijenosa HNL-a pokrenuo kanal MaxSport, pa se ne može reći da nema termina slobodnih za prijenos, što je mogao biti slučaj na kanalu poput Arena Sporta, koji prenosi desetke liga.

Gostujućim navijačima olakšao bi se povratak

Raniji termin više bi odgovarao i navijačima koji idu na utakmice, a osobito gostujućima, koji bi se tako ranije mogli vratiti kući s dužih gostovanja. Argument ne može biti ni atraktivnost kasnijeg termina za derbi.

Ako mogu Arsenal i Tottenham igrati jedan od najvećih engleskih derbija u 13:30, zašto ne bi tada mogli igrati Osijek i Dinamo? Dojam je da je stvar čiste nezainteresiranosti za navijače i gledatelje HNL-a, koji dugo nije bio ovako popularan. Redakcija Indexa o ovoj je temi poslala službeni upit HT-u kao nositelju TV prava i HNS-u kao organizatoru natjecanja, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Pročitajte više