ZA NJIH SU NEYMAR I CAVANI MALE MACE Ovo su najluđe svađe oko penala

Foto: Getty Images / Guliver Image

SUKOB Neymara i Edinsona Cavanija još uvijek je glavna tema u europskom nogometu. Brazilac i Urugvajac su se svađali prošlog vikenda tko će izvesti penal protiv Lyona u 79. minuti, a kao pobjednik je izašao Cavani, ali i promašio jedanaesterac. 

Kroz nogometnu povijest dogodilo se mnoštvo sličnih situacija, a zanimljivo je da su najčešće igrači promašivali penale, baš zbog nedostatka koncentracije koju troše na međusobna nadmudrivanja tko će uzeti ili sačuvati loptu.

Prije 10 godina Manchester United igrao je protiv Derbyja i vodio 3:1. Carlos Tevez je zabio dva gola i želio je hat-trick iz penala, ali je na kraju, uz raspravu na terenu, Cristiano Ronaldo uzeo loptu i zabio. 

Zanimljivo, Portugalac se morao povući u Realu kada je s druge strane bio iskusni Xabi Alonso.

Također, tu je i dvoboj legendarnog Paola Di Canija i tada mladog Franka Lamparda 2000. godine. West Ham je gubio od Bradforda 4:2, a penal je želio izvesti veznjak. Međutim, iskusni Talijan je dobio što je želio i na kraju zabio, a Hammersi su slavili s nevjerojatnih 5:4. 

No, to nije sve s Lampardom, koji 2010. u pobjedi Chelseaja nad Wiganom 8:0 nije odustao kao u West Hamu, već je otjerao Didiera Drogbu i poslao loptu u mrežu s 11 metara. 

Arjen Robben je za Bayern protiv Mainza 2013. želio izvesti penal, ali je Pep Guardiola s klupe tražio da loptu preda Thomasu Mulleru, a Nizozemac je nekoliko dana kasnije iz protesta odbio pucati jedanaesterac u Ligi prvaka. 

Naravno, kakav bi to popis bio bez Marija Balotellija. Prije dvije godine u susretu Liverpoola i Bešiktaša kontroverzni talijanski napadač uspio je pobijediti čak dva suigrača - Daniela Sturridgea i kapetana Jordana Hendersona. Naravno, zabio je bez problema, ali je njegovo nepoštivanje kapetana podiglo puno prašine na Anfieldu. 

Francesco Totti gotovo je uvijek izvodio penale za Romu, kojoj je posvetio cijelu igračku karijeru. Međutim, jednog popodneva 2013. legenda talijanskog i svjetskog nogometa morala je odustati jer je Daniel Osvaldo bio uvjeren u gol kod Sampdorije s 11 metara. 

Na koncu je napadač promašio, te se nakon utakmice ispričao kapetanu.

Gotovo identična situacija viđena je i u Evertonu. Kevin Mirallas je protiv WBA preoteo loptu Leightonu Bainesu, inače standardnom izvođaču penala, te poslao loptu pored gola. Još smo na Otoku, gdje su 2013. Nathan Dyer i Jonathan De Guzman poput djece vodili raspravu tko će izvesti penal. Na kraju je Nizozemac izveo najstrožu kaznu i pogodio.

I za kraj, apsolutni pobjednik dolazi ponovno iz Engleske. Brentford je 2013. igrao protiv Doncastera "utakmicu života". Svi su čekali gol za povijest i na tribinama je zavladalo oduševljenje kada je sudac dosudio penal za domaćina u 95. minuti. 

Ipak, umjesto izvođača Kevina O'Connora, loptu je na silu uzeo Marcello Trotta, koji je te sezone bio na posudbi iz Fulhama. Talijan je želio postati junak navijača, ali pogodio je gredu. Nažalost, nije se tu sve završilo.

Uslijedio je kontranapad Doncastera, a James Coppinger zabio je za veliku pobjedu 1:0 i time vjerojatno osigurao noćnu moru današnjem napadaču Crotonea do kraja života. 

Pročitajte više