Za Oršića nema većeg kluba od Dinama. Za mene nema većeg Dinamova igrača od njega

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

MISLAV ORŠIĆ otišao je iz Dinama u Southampton. Pregovori koji su trajali nekoliko dana završili su u četvrtak, kad je Dinamo prihvatio ponudu Engleza od šest milijuna eura i još dva kroz eventualne bonuse. Tako će 30-godišnji Oršić ostvariti svoju veliku želju da zaigra u Premier ligi.

Time je filmska priča ovog Zagrepčanina koja traje četiri i pol godine dobila novi, ludi nastavak. Oršić je u tom periodu bio sve. Anonimus koji je 2018. došao iz Koreje, dečko koji je golčinama skidao Atalantu, Tottenham, Sevillu, West Ham i Chelsea, najbolji Dinamov strijelac u Europi u povijesti, reprezentativac koji je Hrvatskoj spektakularnim golom donio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu i sad član kluba iz Premier lige.

Uz sve to, Mislav Oršić postao je i nešto što mogu samo najveći. Postao je živa legenda svojega grada i kluba, igrač koji je sam izrežirao najveće pobjede i godine u novijoj Dinamovoj povijesti i dojma sam da puno Dinamovih navijača još nije ni svjesno kakvog su igrača izgubili.

Zvijezda iz sjene

Svih ovih godina od kad je u Maksimiru, Oršić je živio u sjeni nekih drugih igrača koji su označeni kao puno veće zvijezde od njega. Bio je tu Dani Olmo, danas standardni španjolski reprezentativac koji je zasluženo bio najveća zvijezda Bjeličina Dinama.

Pisalo se puno i o genijalnosti i manama Brune Petkovića, modernog Dinamova Sammira, koji i dalje daje puno manje nego što bi mogao. Zvijezda je bio i Joško Gvardiol, koji se prodao u Leipzig, Arijan Ademi odavno je bio u Dinamovom "hall of fameu", ali Oršića kao da nitko nije previše spominjao.

I dok su se neki njegovi suigrači obračunavali s novinarima, odbijali davati izjave ili bili snimljeni u noćnim izlascima, ovaj samozatajni dečko sa Srednjaka šutio je, igrao i zabijao. Nikad nije previše volio biti u centru pažnje, uvijek je isticao momčad prije samog sebe, ali kad je Dinamo izašao na najveću pozornicu, bio je brutalan.

Hat-trick Atalanti, hat-trick Tottenhamu, golčina protiv Chelseaja...

I puno veći Dinamovi igrači, ako ih uopće ima, sanjali su gol ili dva najvećim europskim klubovima. Oršić ih je zabio 28 u Europi, a barem njih desetak Dinamovi navijači pamtit će dok su živi. On je bio autor epske pobjede protiv tad moćne Atalante, kojoj je u pobjedi 4:0 2019. godine utrpao hat-trick.

Samo rijetki, među kojima je i autor ovog teksta, imali su sreću da usred korone na Maksimiru uživo svjedoče razmontiravanju Mourinhova Tottenhama, kojemu je Oršić također utrpao hat-trick. Zabio je strašan gol West Hamu u Londonu, a ove sezone je u Ligi prvaka protiv Chelseaja zabio jedan od najljepših Dinamovih golova u povijesti.

Dinamo je u svojoj slavnoj povijesti imao puno velikih igrača, heroja generacija koje se danas poistovjećuje s klubom i kojima se po gradu crtaju grafiti. U tu kategoriju spada čitava slavna momčad iz 1967., kao i ona iz 1982. predvođena velikim Cicom Kranjčarom.

Moja generacija Dinamovih navijača obožavala je Silvija Marića, Roberta Prosinečkog, Igora Cvitanovića i brojne druge. To su bili genijalci i igrači s možda puno većom karizmom od Mislava Oršića. No velika većina njih puno toga u karijeri bi dala da, prema važnosti golova i rezultata u Dinamovom dresu, može stati u istu rečenicu s Oršićem.

Imam dojam da će Dinamovim navijačima trebati neko vrijeme da shvate kakvog igrača su imali čast i privilegiju gledati i koliko će Dinamo njegovim odlaskom izgubiti. Neće samo nedostajati njegovi golovi u velikim utakmicama nego i purgerski identitet koji je Oršić davao Dinamu.

Mislav Oršić - jedan od nas

On je bio jedan od nas, dinamovac koji je ostvario san svih klinaca iz Zagreba - ne samo da zaigra u svojem klubu iz svojega grada nego i da u njemu ostavi neizbrisiv trag i postane njegova istinska legenda. On je postao igrač čiji dres su klinci u Zagrebu od roditelja tražili za rođendane i Božiće i na čiji auto bi ispred rampe na Maksimiru nahrlili kad bi vidjeli da odlazi s utakmice.

I žao mi je, zbog njega, da je sve to radio u vrijeme kad je taj isti klub bio talac bjegunca koji je osuđen jer je klub opljačkao. I da je iz njega otišao bez pravog oproštaja i u vrijeme kad su sav njegov trud i podizanje Dinamova renomea zbog vlastitih interesa u stanju srušiti oni kojima je Dinamo puno manje važan nego meni i njemu. Koliko čujem, on to više nije mogao gledati.

"Samo da vas ispravim. Za mene nema većega kluba od Dinama", rekao je nedavno u jednom intervjuu. Za mene nema većeg Dinamova igrača od Mislava Oršića. Barem ga nisam imao prilike gledati u Dinamovom dresu.

Pročitajte više