Za ovakav Hajduk je kriva klupska politika. Pogriješili su i ne znaju kako se izvući

Foto: Marko Prpic/Marko Lukunic /Pixsell

DINAMO je u 23. kolu Supersport HNL-a na Maksimiru potpuno nadigrao Hajduk i pobijedio ga s uvjerljivih 4:0. Strijelci za domaćina bili su Arijan Ademi, Martin Baturina i Luka Ivanušec, koji je drugo kolo u nizu zabio dva gola. Utakmicu je za Index komentirao Ilija Lončarević, legendarni hrvatski trener.

Nažalost, dogodilo se ono čega smo se svi pribojavali, ali rijetko tko se to usudio reći. Bilo je jasno da ovaj derbi neće biti derbi. Hajduk danas nije postojao, nije izgledao kao momčad. U drugom poluvremenu su gosti barem pokušavali stati u blok i spašavali su ono što se spasiti da, ali ono što su odigrali u prvih 45 minuta nije bio nogomet. To nije bilo ništa.

Bilo je mučno gledati Hajduk, i to nama koji nismo navijači Hajduka 

Bilo je mučno gledati igru Hajduka, i to ne samo navijačima Bilih nego i nama ostalima koji smo se nadali dobroj utakmici. Međutim, koliko god teško to bilo priznati, bilo je za očekivati da će se takvo nešto dogoditi. Hajduk cijelo proljeće igra katastrofalno, totalno je izvan forme, a sad je trener Leko imao peh da mu je nekoliko igrača nedostajalo, a Livaja je igrao bolestan.

Leko je morao početi s puno klinaca kojima su ovo bile prve utakmice u seniorskom nogometu. Nije mi jasno kako je itko očekivao da će s tako mladom ekipom Hajduk moći nešto napraviti protiv ovakvog Dinama. Zato što Hajduk ima takav ''gard'', koji je sve samo ne gard za derbi.

Ponavljam, ovo je očekivan rezultat zato što je Hajduk u krizi, pojavile su se u posljednjih par tjedana sumnje i u Leku, što je za mene glupo, ali tako je, a kad kola krenu nizbrdo, onda se na jednu nesreću zalijepi još nekoliko njih. Ozljede, kartoni, izostanci...

Jasno je tko je kriv za ovo stanje u Hajduku 

E sad, jesu li ti pehovi slučajni ili je nešto drugo u pitanju, ne znam, ali ovakav Hajduk je sve samo ne momčad koja se smije nadati da može napraviti nešto veliko u prvenstvu.

Tko je kriv za stanje u Hajduku? Pa to je bar jasno. Politika kluba. Previše toga je krivo napravljeno da vodeći ljudi Hajduka sad pojma nemaju kako izaći iz krize i što napraviti. Leko je nakon posljednje utakmice protiv Gorice rekao kako nije došao trenirati juniore.

Naravno da s tom izjavom nije mislio da ne želi raditi s mladim igračima, ali ako ti baziraš momčad na šest, sedam klinaca, onda to nije normalno ni prirodno. Kad se Nikola Vlašić probijao, i tada sam upozoravao da ne smije sva odgovornost pasti na leđa klinca od 17, 18 godina.

Mlade igrače uvodiš planski, a ne pod prisilom

Ne može se odgajati mladi igrač na način da on bude vođa samo zato što je talentiran. Naravno da je pohvalno da treneri forsiraju klince, no to mora biti planski, a ne pod prisilom jer nemaš nikoga s kim bi mogao popuniti momčad pa u vatru u ovakvoj utakmici gurneš Vuškovića od 16 godina.

To je totalno pogrešno. Jedno je razvijati mlade igrače u Dinamu, a totalno nešto drugo u Hajduku. Martin Baturina je već sad izrastao u europsku klasu jer je odrastao uz Ademija, Oršića ili Petkovića. Uz koga će odrasti Vušković i ovih pet, šest klinaca? To je ta najveća razlika između Hajduka i Dinama.

Baturina je dominantniji od Luke Modrića u njegovim godinama

Kad sam već spomenuo Baturinu, moram još jednom reći da sam impresioniran tim mladićem. Bez ikakve dvojbe je dominantniji nego što je to bio Modrić kad je bio u njegovim godinama. Najviše u fizičkom aspektu. Luka je u to vrijeme bio na posudbama, a Martin je već sad jedan od vođa Dinama i dečko kojeg već sad traže najveći europski klubovi.

Naravno, ne kažem da će nadmašiti Lukinu karijeru, jer stvarno ne znam što bi se moglo dogoditi da netko u nogometu od naših igrača napravi više od Luke, ali hrvatski nogomet u Baturini ima čudesan potencijal. 

Također bih još pohvalio i Luku Ivanušeca. Često sam ga znao kritizirati, ali to je bilo za njegovo dobro. On je bio svjestan da je kvalitetan, da je iznimno talentiran, ali taj svoj talent je često kanalizirao na pogrešan način. Puno naših igrača misli da moraju dobiti loptu i onda u solo prodoru napraviti nešto. Ne, to nije točno. Ivanušecu je napokon došlo do glave da će biti puno opasniji ako bez lopte napada prostor i onda u samoj završnici pokaže individualnu kvalitetu, kao što je to radio protiv Hajduka. 

Pročitajte više