Za sebe je govorio da je najbolji igrač na svijetu. To je bio početak njegovog kraja

Foto: EPA

"SMATRATE li da ste trenutno najbolji igrač svijeta?" pitali su novinari prije pet godina Edena Hazarda, tadašnjeg nogometaša Chelseaja. On je kratko i samopouzdano odgovorio: "Da." Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i osvojenog trećeg mjesta s Belgijom Hazard je kretao u sezonu života u Chelseaju.

Dominirao je driblinzima i nevjerojatnom brzinom s loptom, kojom je lomio protivnike u situacijama 1 na 1. Sezonu je završio s fenomenalnim učinkom od 21 pogotka i 17 asistencija. Real Madrid taman je u to vrijeme prodao Cristiana Ronalda i tražio je novu zvijezdu koja će nositi momčad. Mislili su u Kraljevskom klubu da je to Hazard i platili ga 115 milijuna eura.

Real je, srećom, imao Viniciusa

Bio je to početak kraja Edena Hazarda kakvog je poznavao i volio nogometni svijet. Belgijac se zapustio, došao je na pripreme vidno izvan forme s nekoliko kilograma viška, stalno je imao problema s ozljedama te, najvažnije, nije mogao na terenu raditi ono u čemu je bio najbolji na svijetu, a to je lomljenje protivnika driblingom 1 na 1.

Srećom, Real je imao Viniciusa Juniora, koji je, u izostanku Hazardovog učinka, postao svjetska superzvijezda. Belgijac je skupio tek 76 nastupa za Real u četiri godine te sedam pogodaka i 12 asistencija. Od reprezentacije se oprostio krajem prošle godine nakon ispadanja u skupini u kojoj je Belgija igrala s Hrvatskom.

Za Real je ove kalendarske godine odigrao četiri utakmice, samo u dvije je krenuo od prve minute. U Madridu su s olakšanjem dočekali završetak njegovog ugovora, po kojem je u sezoni zarađivao 20 milijuna eura. Real se od njega oprostio s dvije rečenice. Zanimljivo, trener Carlo Ancelotti nikad ga nije javno kritizirao, već je govorio da mu je svaki igrač vrijedan, pa tako i Hazard.

Odlazi s hrpom trofeja

Belgijac ulazi u povijest kao najskuplji Realov promašaj, ali odlazi s hrpom trofeja. Osvojio je Ligu prvaka, kup i dva naslova prvaka Španjolske s Realom, sa Chelseajem je bio dvaput prvak Engleske te je osvojio dvije Europa lige i jedan FA kup, s Lilleom je bio prvak Francuske. 

Među ostalim, 2015. godine proglašen je najboljim nogometašem u Engleskoj, a bio je i najbolji igrač Lilleovih sezona 2010./2011 i 2011./2012. te Chelseajeve sezone 2014./2015. Karijeru je završio sa 623 odigrane utakmice, 167 pogodaka i 157 asistencija.

Pročitajte više