Zaboravite Peleov slavni gol: Čudo kultnog igrača Boltona je umjetnost

Foto: Screenshot Twitter

JEDAN od najslavnijih golova u povijesti nogometa postignut je u finalu SP-a 1958. Tu su utakmicu igrali Brazil i Švedska, Brazil je slavio 5:2 i postao prvak prvi put, a gol za pamćenje zabio je 17-godišnji Pele.

Na tom Mundijalu anonimni dječak iz Brazila prodao je sombrero cijeloj obrani Švedske i zabio je jedan od golova koji se pamte.

Taj je gol 21 godinu kasnije dobio svog nasljednika. Dogodilo se to 21. travnja 1979., na jučerašnji dan prije 40 godina, a zabio ga je bivši igrač Boltona Frank Worthington. Ligašku utakmicu u Engleskoj igrali su Bolton i Ipswich. Lutalice su izgubile 3:2, ali je Worthington postao strijelac najljepšeg gola u povijesti kluba i jednog od najljepših u povijesti engleskog nogometa.

Worthington je primio loptu na petnaestak metara od gola i bio mu je okrenut leđima. Žonglirao je nekoliko puta, izašao je izvan 16 metara, a onda iznenada prebacio loptu preko glave, prevario čak četvoricu igrača Ipswicha i odjednom izašao sam pred protivničkog golmana te majstorski zabio.

Worthington je, prema svjedocima vremena, bio sjajan igrač, ali i veliki problem izvan terena. Bio je najbolji strijelac Engleske, za reprezentaciju je odigrao osam nastupa, ali mogao je i morao je napraviti puno više u karijeri.

Ovako ga se sjećamo uglavnom po ovom golu.

Pročitajte više