ZANIMLJIVOSTI

Zaboravljenih 11: Megaloman, Mourinhov miljenik i Fergusonov povijesni promašaj

Foto: EPA, Photo123

POSTOJE nogometaši koji u karijeri prođu put od vrha do dna i s klubovima se popnu na vrh Europe i svijeta, a onda u mirovinu odu kao anonimusi.

Neki nastave igrati i kad odu s velike scene, a nerijetko se dogodi da ih pratitelji nogometne igre zaborave i iznenade se kad vide da još uvijek igraju. Odabrali smo najboljih 11 nogometaša za koje vjerujemo da su mnogi čitatelji zaboravili barem njih nekoliko. 

ZABORAVLJENIH 11 (4-3-3)

Golman: Brad Jones (37)

Čovjek koji je u karijeri igrao za 12 klubova iz četiri različite zemlje. Prije devet godina stigao je u Liverpool u kojem se nikad nije uspio nametnuti, ali je sakupio sedam nastupa za klub u sezoni 2012./2013.

Nakon što je napustio Liverpool 2015. godine, osvojio je nizozemsku ligu s Feyenoordom, a nakon toga otišao je u Saudijsku Arabiju, gdje i danas brani za Al Nassr. 

Stoper: Nedum Onuoha (33)

Ovaj engleski stoper nastao je u Cityjevoj nogometnoj školi, a odmah nakon što je izašao iz njihove akademije, postao je prvotimac i sakupio 23 nastupa u sezoni 2008./2009. Nakon toga su u klub ušli šeici i doveli skupa pojačanja, a Onuoha je otpao kao opcija.

Dvije sezone kasnije preselio je u Queens Park Rangerse i proveo je sedam godina u zapadnom Londonu. Trenutno nastupa za Real Salt Lake u MLS-u.

Stoper: Steven Taylor (33)

Legenda Newcastlea koja je dres kluba sa St. James Parka nosila punih 13 godina i dalje aktivno igra nogomet.

Nakon odlaska iz Newcastlea okušao se u MLS-u i nižim engleskim ligama, a sada je u Australiji i brani boje Wellington Phoenixa. 

Desni bek: Antonio Valencia (34)

Donedavni kapetan Manchester Uniteda prošle se sezone oprostio od engleskog kluba nakon deset godina službe i 241 službenog nastupa. 

Njega gotovo sigurno nitko nije zaboravio, ali nije baš poznato da još uvijek igra. Vratio se u rodni Ekvador i nastupa za L.D.U. Quito. 

Lijevi bek: Fabio Coentrao (31)

Svojedobno omiljena kupina igrača Football Managera i Florentina Pereza koji je 2011. dao čak 30 milijuna eura kako bi ga doveo iz Benfice.

Zbog ozljeda i pristupa nogometu, Coentrao nikad nije postao ono što se od njega očekivalo pa je nakon niza posudbi i sezone u Rio Aveu sada slobodan igrač, ali se nije umirovio. Još uvijek je na dispoziciji portugalskoj reprezentaciji.

Centralni vezni: Michael Essien (36)

Mourinhov miljenik i bespoštedni ratnik na terenu jedan je od najboljih nogometaša u povijesti Gane. Za Chelsea je sakupio 256 nastupa, a bio je i prvak Engleske prije nego što je 2014. otišao u Milan.

U Italiji se nije naigrao pa je brzo odradio transfer u Panathinaikos, a nakon toga se okušao i u Indoneziji, u Persib Bandubgu. Danas igra za Sabail iz Azerbajdžana. 

Centralni vezni: Eric Djemba-Djemba (38)

Toliko je bio dobar da su ga dva puta imenovali. Svjetski putnik koji je u karijeri igrao u Francuskoj, Engleskoj, Kataru, Danskoj, Izraelu, Škotskoj, Indiji, Indoneziji, Srbiji i Švicarskoj.

Sir Alex Ferguson doveo ga je u Manchester United kako bi zamijenio Roya Keanea, ali pokazao se nedoraslim izazovu i nakon toga mu je karijera otišla nizbrdo. Trenutno je bez kluba, ali još se nije umirovio, nego aktivno traži angažman.

Centralni vezni: Shunsuke Nakamura (41)

Nogometna legenda i jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca koje je istok dao. Shunsuke Nakamura bio je čovjek u čijim su igrama uživali svi ljubitelji nogometa.

Nastupao je za Celtic i Espanyol, a od 2010. godine je u Japanu, gdje je igrao za Yokohamu F. Marinos, Jubilo Iwatu i Yokohamu FC.

Lijevo krilo: Siphiwe Tshabalala (35)

Još jedna istinska nogometna ikona koja traži novi klub je Siphiwe Tshabalala. Najpoznatiji nogometaš Južnoafričke Republike ovog je ljeta raskinuo s turskim Erzurumsporom i sada traži novi klub.

Najpoznatiji je po tome što je zabio senzacionalan pogodak za svoju reprezentaciju na domaćinskom Svjetskom prvenstvu 2010. godine u utakmici protiv Meksika.

Desno krilo: Gervinho (32)

Bivši igrač Arsenala i Rome, ali i još nekoliko europskih klubova jedan je od onih za koje je lako pomisliti da više ne nastupaju, ali upravo je suprotno.

Gervinho nastupa za Parmu, a vrhunac karijere dosegao je prije nego što je stigao u Parmu. Gervinho je po odlasku iz Rome imao nekoliko ponuda, neke su bile višemilijunske i bogate, ali nisu bile dovoljno velike da zadovolje njegove zahtjeve. Nije htio napustiti Europu osim pod svojim uvjetima, a oni su bili megalomanski.

Tako se doznalo da je od čelnika Al Jazeere iz UAE-a tražio poseban helikopter koji bi mu bio na raspolaganju 24 sata dnevno, vilu za čitavu obitelj, neograničen broj plaćenih putovanja u Obalu Bjelokosti te kao vrhunac – privatnu plažu. Njegove ideje nisu upalile pa sada igra za Parmu.

Centarfor: Federico Macheda (28)

Jedan od najvećih talenata u povijesti svih videoigara vezanih uz nogomet i jedan od onih za koje je Alex Ferguson mislio da ne mogu podbaciti. Ipak se to dogodilo.

Macheda je u šest godina u Manchester Unitedu sakupio 19 nastupa za prvu momčad, a onda je nakon posudbi preko Cardiffa i Novare stigao do Panathinaikosa, gdje igra i danas.

 

Pročitajte više