Zadar slavio u derbiju i Ciboni utrpao gotovo 100 koševa!

KOŠARKAŠI Zadra slavili su 97:88 protiv Cibone u derbiju košarkaškog prvenstva Hrvatske. Cibonin veliki comeback nije uspio, nakon -19 uspijeli su doći do -6, no na kraju nisu imali snage za totalni preokret i pobjedu.

Treba reći kako je derbi hrvatskog košarkaškog prvenstva u dvorani Krešimira Ćosića gledalo tek nešto više od tri tisuće gledatelja. Čini se kako su Zadrani tako "kaznili" svoje ljubimce koji su u posljednje vrijeme igrali poprilično loše.No, svaki ljubitelj košarke u Zadru može biti nezadovoljan što nije otišao pogledati utakmicu i dobru predstavu svoje momčadi u ogledu s Cibonom.

Zadar je odlično otvorio utakmicu i pokazao veliku želju da u ogledu s najljućim rivalom ostavi bolji dojam od onog koji je ostavio u porazima protiv Zagreba u prvenstvu Hrvatske te protiv Bilbaa na završnom turniru Eurokupa u Torinu.

Momčad Zmage Sagadina je nametnula svoju igru i odličnim napadačkim skokom dolazila do drugog napada. Kada se tome pridoda odličan vanjski šut, razlika u korist domaćina je rasla iz minute u minutu. Domaćin je u prvoj četvrtini prikupio čak šest napadačkih skokova, a Gruzijac Boisa je unakazio Cibose u prvom dijelu, skakao je u napadu i pogađao s vanjskih pozicija.



Mladi Prostran pokazao da mu treba dati više prilike

Cibonina obrana je bila jako loša. Primljenih 29 koševa u prvoj četvrtini dovoljno govori kako je momčad Velimira Perasovića igrala obranu u tim trenucima.

Do poluvremena je prednost konstatno rasla. Vanjski šut Cibone nije bio dobar, a izuzetno motivirani domaćin s odličnim postotkom šuta za tri poena došao je do 18 razlika nakon druge četvrtine.

Izostanak ozlijeđenog Roka Stipčevića, koji je prvi playmaker Zadrana, uopće se nije osjetio. Zmago Sagadin je igru potpuno uspio prilagoditi igračima koje je imao na raspolaganju. Odlično je Stipčevića u dijelu susreta zamijenio mladi 18-godišnji Toni Prostran koji je dokazao da je veliki talent hrvatske košarke te da mu treba dati više prilika.


Cibonini Amerikanci Calloway i Anderson, koji su glavne poluge zagrebačke momčadi, u prvom su dijelu bili neprimjetni i nemotivirani. Posebno to važi za Callowaya koji je igrao susret na razini one predstave protiv Montepaschija u Sieni.

Gostujuća momčad pokušala je nekako smanjiti razliku u trećoj četvrtini, no kada se nema kontrole skoka i kada napad ne igra ništa se rezultatski ne može promijeniti.

U trenucima dok je Cibona smanjila na manje od 15 koševa zaostatka, raspoloženi Zadrovi vanjski šuteri, ponajviše Prostran i Farmer vratili su stvari na početak drugog poluvremena. U posljednju se dionicu ušlo s rezultatom 72:53 za Zadar.



Calloway očajan, Anderson si popravio statistiku

No, nije sve prošlo glatko za domaćina do kraja susreta. U posljednjoj četvrtini Cibona radi seriju 8:0 i smanjuje na dvanaest razlike. U tim trenucima Zadar je djelovao izgubljeno, a momčad Velimira Perasovića je pokušala veliki povratak u utakmicu. Cibosi su zonom i agresivnom obranom na zadrovoj polovici uspijeli stvari okrenuti na svoj mlin.

Ipak, Zadrani su preko Farmera i Rančića uspijevaju othrvati Ciboninom pokušaju da se vrati potpuno u utakmicu. Gosti ne uspijevaju smanjiti razliku na manje od šest poena do kraja susreta.

Treba reći kako je Earl Calloway u nekoliko navrata početnički pogriješio i uništio Cibonine šanse za neizvjesnost u ovoj utakmici. Anderson se probudio u posljednjoj dionici, praktički sam igrao, no njegova solaža je bila dovoljna tek za popravak statistike, ali ne i za preokret (32 koša).

Zadar je lijepom igrom i slatko pobjedom tako vratio samopouzdanje izgubljeno u posljednja dva neugodna poraza protiv Zagreba i Bilbaa na završnom turniru Eurokupa u Torinu. Ovo je također Zadrova treća pobjeda nad Cibosima u sezoni 2008./2009. u svim natjecanjima.

Konačna statistika govori sljedeće: Desmon Farmer bio je najefikasniji u Zadru s 18 koševa. Vrijedni isticanja bili su Boisa (16 koševa, 9 skokova), Gečevski (16 poena), Perić (12 koševa, 7 asistecnija) i Prostran (12 poena). U Ciboni je Alan Anderson postigao 32 koša, kapetan Nikša Prkačin dodao je 15.

Zagreb svladao Split i ostao sam na vrhu ljestvice

Jedina neporažena momčad ostao Zagreb Crobenz, koji je kao domaćin pobijedio Split CO s 92-84. U Zagrebu su Mulaomerović, Žorić i Simon postigli po 20 koševa, dok je kod ''žutih'' najbolji bio Darlon Johnson s 25 koševa. Zagreb je sada usamljen na prvom mjestu ljestvice sa svih 5 pobjeda.

Redoslijed: 1 Zagreb Crobenz 5-0, 2. Cibona 4-1, 3. Dubrovnik 3-1, 4. Split CO 2-2, 5. Zadar 2-1, 6. Šibenik 1-3, 7. Cedevita 0-4, 8. Svjetlost 0-5

M.Š.
Foto: Vladimir Ivanov (Cropix)

Pročitajte više