Zadnja utakmica najbolje pokazuje koliko je Rijeka moćnija nego prije dvije godine

Foto: Nel Pavletic, Goran Kovacic/PIXSELL

RIJEKA je u utakmici 28. kola SuperSport HNL-a očekivano pobijedila posljednjeplasiranu momčad lige Rudeš s 3:0 te tako nastavila s pozitivnim nizom rezultata koji krasi momčad s Kvarnera u 2024. godini. I dok će ovaj tekst uglavnom hvaliti Rijeku i njeno subotnje izdanje, lako se može reći da ne treba trošiti previše epiteta na pobjedu nad jednim od najlošijih prvoligaša u povijesti hrvatskog nogometa.

Povratak u povijest i unaprijed upisani bodovi

Ipak, pohvale su zaslužene jer pogled na recentnu povijest i ovakve unaprijed dobivene utakmice nekima će od navijača Rijeke zasigurno prizvati loše uspomene. Prije samo dvije godine, točnije 12. ožujka 2022., Hajduk i Dinamo igrali su derbi na Poljudu, dok je Rijeka gostovala kod Hrvatskog dragovoljca, ekipe koja je već tada bila otpisana.

Hajduk i Dinamo tada su odigrali 0:0. Dinamo je na tablici imao 54 boda, koliko je imao i Osijek, koji je tog vikenda također remizirao. Hajduk je bio na 49, dok su Riječani imali priliku odraditi posao protiv Dragovoljaca i s potencijalnih 55 bodova zauzeti prvo mjesto lige. U jednoj od najbizarnijih utakmica koje nam je Liga 10 ponudila, već otpisani Hrvatski dragovoljac, čija je ekipa bila sastavljena gotovo isključivo od posuđenih i prepuštenih igrača Rijeke, te predvođena riječkim trenerom, sasvim je zasluženo pobijedio Rijeku s 2:1.

I dok je istina da je prvenstvo maraton i da jedan poraz ne mora ništa značiti na duge staze, bio je to početak kraja riječkih nadanja u borbi za titulu prvaka te sezone. Problemi koji su već ranije postojali na relaciji trenera Gorana Tomića, sportskog direktora i svlačionice, razotkriveni su i pokidani, a Rijeka, koja je do tada zasluženo bila među prve tri momčadi lige, do kraja je sezone jednako zasluženo potonula na četvrto mjesto.

Do kraja sezone upisala je još četiri poraza i slavila isto toliko puta, a za riječke navijače "digestiv" na razočaravajuću sezonu bio je gorki pelin u vidu poraza u finalu Kupa Hrvatske od Hajduka.

Utakmice koje se moraju dobiti i "povratak" Pašalića

Paralele s današnjicom naravno same se nameću, premda su razlike, kao i sličnosti, s tadašnjom situacijom evidentne. Rijeka je u subotu gostovala kod momčadi kojoj tek preostaje matematički potvrditi ispadanje, no za razliku od Rijeke od prije dvije godine, svojim navijačima nije dala niti "grama" brige. U prvom dijelu sezone mogli smo vidjeti kako Rijeka nije dobro izgledala nakon reprezentativne pauze, kada je u listopadu u šest utakmica slavila samo dva puta i četiri puta odigrala neriješeno.

U subotu nije bilo ni traga nekakvom padu u formi jer su igrači u bijelim dresovima raspoloženo, dominantno i samouvjereno istrčali na teren Kranjčevićeve te napravili ono što je Rijeci i trebalo u ovakvoj utakmici – rano poveli. Pogodak u 9. minuti skinuo je pritisak s igrača Rijeke u utakmicama za koje mnogi nogometaši često kažu da su najteže za igrati. Radi se, naravno, o dvobojima u kojima je jedna momčad toliko izražen favorit da su bodovi, kako to kaže poznata floskula, unaprijed upisani.

Dočekale su pristalice kluba s Kvarnera konačno dobru, ali i učinkovitu partiju Marca Pašalića, čiji je zadnji pogodak stigao još prošle jeseni. Pašalićeva ljevica donijela je Rijeci tri boda protiv Gorice krajem listopada, a sad je načeo Rudeš te "isprovocirao" još nekoliko obećavajućih situacija. Među ostalim, nakon njegova udarca i pogođene stative, Mirko Marić poentirao je iz blizine za 2:0 i definitivno rješenje utakmice.

Iz aspekta Riječana, svakako veseli što je do svog drugog pogotka nakon sedam utakmica posta stigao baš Marić, zimska prinova i napadačka konkurencija Franji Ivanoviću i Jorgeu Obregónu. Krenulo je za Marića dobro po selidbi na Kvarner, jer je već u debiju protiv Istre 1961. zabio gol, da bi pravu formu uhvatio tek u zadnje tri utakmice kada je izgledao kao dobro podmazan kotačić kvarnerskog stroja, a u subotu je ulaskom s klupe stigao i do zasluženog zgoditka.

Rijeka melje i bez žutih kartona

Osim dobrog izdanja svih na terenu i vrijednih golova pojedinaca, valja istaknuti kako je Rijeka susret završila bez ijednog žutog kartona. Povratnik na prvoligaške terene u "crnom dresu" Tihomir Pejin teško da je mogao dobiti lakši susret za svoje drugo "krštenje", no svejedno treba reći kako ga je odradio besprijekorno. Rijeci već nekoliko kola nad glavom visi mač mnogobrojnih imena koja na svom kontu trenutno imaju po dva žuta kartona. Takvih je igrača čak deset!

I dok su mnogi pratitelji domaćih zbivanja očekivali da će se protiv Slaven Belupa provocirati javne opomene za čišćenje protiv Rudeša, uvijek elokventni Željko Sopić osvrnuo se na to u izjavi nakon utakmice protiv Farmaceuta. U svom stilu rekao je: "Ako ne ide drukčije, onda pošteno.“ Nagradio je takav pristup Riječane i protiv Rudeša, a nakon što su suspenzije odradili Stjepan Radeljić i Obregón, Rijeka s kompletnim kadrom sljedeći vikend dočekuje Hajduk u novom derbiju.

Poljudski derbi usmjerio je borbu za prvaka

Bijela je svlačionica sigurno nakon svoje utakmice "bacala oko" i na događaje na Poljudu jer ishod dvoboja Hajduka i Dinama imao je veliki utjecaj na borbu za prvaka. Bod bi sigurno najviše razveselio pristalice Riječana, no pobjeda Dinama troboj je usmjerila k dvoboju, što sa sobom opet nosi svoje pluseve i minuse. Iako smo ovog vikenda ušli u posljednju četvrtinu prvenstva, i dalje bi bilo prerano otpisati Hajduk u situaciji gdje momčadi mogu osvojiti još 24 boda (27 u slučaju Dinama).

Baš će na Rujevici sljedeći vikend Hajduk tražiti tu posljednju priliku za povratak u utrku za naslov, u još jednoj od utakmica koja će usmjeriti tijek sezone – kako za jednu tako i za drugu momčad. Lak posao zasigurno neće imati ni Dinamo kojem na Maksimir stiže Istra 1961, koju je Paolo Tramezzani u samo nekoliko tjedana pretvorio u sebi svojstvenu, teško osvojivu tvrđavu. Prije toga, sve tri momčadi imaju velike izazove u Kupu Hrvatske koji slijede za samo nekoliko dana.

U Kupu nitko neće kalkulirati

U srijedu će Hajduk ponovo ugostiti Dinamo, dok Rijeka ostaje na Kranjčevićevoj, samo će u ovom slučaju u goste Lokomotivi. S obzirom na sve viđeno ove sezone, ali i karaktere svih četvorice trenera, bilo bi iluzorno očekivati da će ijedna momčad u svoj susret polufinala ući kalkulantski.

Raspoloženje u Hajdukovom taboru trenutno je takvo da se potencijalno osvajanje Kupa nameće kao jedina opcija da se sezona na koncu ne proglasi promašenom i ispodprosječnom. Lokomotivi bi osvajanje Kupa bio najveći uspjeh u povijesti kluba, ali i sigurna opcija za igranje u Europi sljedeće sezone.

I dok Rijeka i Dinamo, kao trenutno dva najizraženija konkurenta za titulu prvaka, iz određenog kuta gledanja mogu logički odrediti Kup kao sekundarni prioritet, poznajući Sergeja Jakirovića i pogotovo Željka Sopića, njihov prirodni pobjednički mentalitet neće dopustiti da u te utakmice uđu kao da su one manje bitne, niti da svojim igračima dopuste bilo kakvo opuštanje.

Do izražaja će stoga u narednih tjedan dana zasigurno doći širina kadra, fizička sprema i psihološka stabilnost igrača svih triju klubova na vrhu lige. Potencijalni produžeci, raspucavanja s bijele točke, ozljede, kartoni - sve su to faktori koji sve više dobivaju na važnosti kako se sezona bliži kraju. Da se vratimo na paralelu s početka teksta, ova je Rijeka po svim navedenim čimbenicima od one iz 2022. bolja za nekoliko koplja.

Igrački je kadar uz to snažniji, a cijela momčad djeluje kao prava klapa, bez potencijalnih internih trzavica koje bi u slučaju prvog lošeg rezultata uzrokovale imploziju cijelog kompleksa. Možda je i zato samopouzdanje navijača Rijeke pred gostovanje na Kranjčevićevoj u subotu bilo neopisivo veće nego ono prije dvije godine, neovisno o kontekstu utakmice. Vjerojatno je i zato vjera navijača u osvajanje druge titule prvaka veća nego što je bila prije dvije godine. Rijeku u nekoliko dana čekaju dva izazova u kojima mora tu vjeru opravdati i potvrditi.

Pročitajte više