Zadnji je dan NBA sezone, a pola lige ne zna gdje je. Ovo su svi mogući scenariji

Foto: Profimedia

NBA SEZONA došla je do zadnjeg dana svog osnovnog dijela. Već neko vrijeme poznato je svih 20 momčadi koje će ići u doigravanje ili barem play-in, ali malo koja od njih zna s koje će pozicije krenuti, a čak su tri kluba izjednačena na samom vrhu Zapada. 

Jasno je da će LA Clippersi kao četvrta momčad Zapada u prvom krugu igrati protiv petoplasiranih Dallas Mavericksa, zna se da je Boston prvi na Istoku te da će u play-inu igrati Chicago protiv Atlante. Sve ostalo još je otvoreno, pa tako i tko će direktno u doigravanje, a tko u "repasaž". Čak 15 momčadi, odnosno točno polovica lige, večeras igra za nešto.

Iz svake konferencije po šest najboljih ide izravno u play-off, a momčadi plasirane od 7. do 10. mjesta u play-in. Sedmoplasirana momčad dočekuje osmu, pobjednik ide u play-off kao sedmi nositelj, a poraženi ide na popravni, kod kuće protiv pobjednika okršaja između devetog i desetog.

ISTOK

1. Boston Celtics (63-18)

Celticsi su cijelu sezonu najbolja momčad lige i prvo mjesto na Istoku osigurali su još u ožujku. Imaju čak 14 pobjeda više od prve pratnje i najveći su favorit konferencije u play-offu.

2. - 4. Milwaukee Bucks (49-32), New York Knicks (49-32), Cleveland Cavaliers (48-33)

Milwaukee i New York imaju pobjedu više od Clevelanda, a računica je prilično jasna. Bucksima je za drugo mjesto dovoljna pobjeda u Orlandu. New York treba kod kuće pobijediti Chicago i dočekati poraz Bucksa, a Cleveland mora pobijediti Charlotte kod kuće i dočekati poraze oba rivala.

Ako sve tri momčadi završe s istim omjerom, drugo mjesto pripast će Clevelandu jer je u slučaju izjednačenja tri ili više momčadi prvi kriterij eventualni naslov prvaka divizije, a Cavsi bi osvojili diviziju Central zbog boljeg međusobnog omjera s Bucksima. Cleveland bi bio treći ako završi s istim omjerom kao Milwaukee, a pobjedom manje od Knicksa.

5. - 8. Orlando Magic (46-35), Indiana Pacers (46-35), Philadelphia 76ers (46-35), Miami Heat (45-36)

Ovdje je situacija najkompliciranija jer Orlando, Indiana i Philadelphia imaju jednu pobjedu više od Miamija, pa se četiri momčadi bore za dva direktna mjesta u doigravanju, svaka od njih može završiti iznad ili ispod linije play-ina.

Sva četiri konkurenta igraju kod kuće - Orlando dočekuje Milwaukee, Indiana Atlantu, Philadelphia Brooklyn, a Miami Toronto. Ako svi pobijede ili ako svi izgube, u play-off će Orlando s petog i Indiana sa šestog mjesta, a Philadelphia i Miami razračunat će se u play-inu za sedmu poziciju.

Iako je s pobjedom manje od ostalih u najlošijoj situaciji, Miami može skočiti čak na peto mjesto ako svi ostali izgube jer bi u krugu četiriju momčadi imao prednost kao prvak divizije Southeast.

9. Chicago Bulls (39-42), 10. Atlanta Hawks (36-45)

Ovo su jedine dvije momčadi koje nastavljaju sezonu unatoč negativnom omjeru. Bullsi će u noći sa srijede na četvrtak biti domaćin Hawksima u play-inu. Pobjednik će s poraženim iz okršaja sedmog i osmog u gostima igrati za čast da ispadne od Celticsa.

ZAPAD

1. - 3. Oklahoma City Thunder (56-25), Minnesota (56-25), Denver (56-25)

Prvi put u povijesti dan prije kraja sezone tri su kluba izjednačena na vrhu konferencije, svi imaju šanse završiti na bilo kojoj od prve tri pozicije, ali Denver je ipak u najnepovoljnijoj situaciji.

Nuggetsi u nedjelju gostuju kod nemotiviranog Memphisa i očekuje se da će pobijediti, ali to im samo po sebi neće biti dovoljno, nego moraju dočekati poraze oba konkurenta. Thunder u nedjelju dočekuje Dallas, koji će vjerojatno odmarati najbolje igrače, a Timberwolvesi Phoenix, koji igra za velik ulog, o kojem ćemo kasnije.

Ako sve tri momčadi pobijede ili ako sve tri izgube, poredak ostaje nepromijenjen. a Oklahoma City zadržat će prvo mjesto i u slučaju svoje i Denverove pobjede, a Minnesotina poraza. Wolvesima je za prvo mjesto, uz njihovu pobjedu, dovoljan poraz bilo kojeg od dva konkurenta.

4. LA Clippers (51-30), 5. Dallas Mavericks (50-31)

Ovo su jedine dvije momčadi na Zapadu koje već znaju na kojoj će poziciji završiti, a igrom slučaja te ih pozicije dovode do međusobnog obračuna u prvom krugu. Clippersi imaju pobjedu više, ali sve da ih Mavsi i dostignu, sastav iz Los Angelesa ima prednost jer je dobio dvije od tri utakmice u osnovnom dijelu sezone, a time i pravo na domaći teren u eventualnoj majstorici.

6. -7. New Orleans Pelicans (49-32), Phoenix Suns (48-33)

Ovdje je ulog posljednje direktno mjesto u doigravanju, a Pelicansi će ga zadržati ako kod kuće pobijede LA Lakerse. Ako izgube, Phoenix ih može preskočiti u slučaju pobjede u gostima kod Minnesote, koja se bori za prvo mjesto Zapada.

8. - 10. LA Lakers (46-35), Sacramento Kings (45-36), Golden State Warriors (45-36)

Iako se dugo činilo da ćemo LeBrona i Curryja gledati u okršaju devete i desete momčadi Zapada u play-inu, Sacramento se nizom poraza stavio u očajnu poziciju. Sad Lakersi sami odlučuju o svojoj sudbini te mogu osigurati osmo mjesto i priliku da izbore play-off samo jednom pobjedom, ali za to će morati svladati Pelicanse u New Orleansu, a onda isto ponoviti u play-inu da bi ušli u doigravanje.

Lakersi mogu ostati osmi i ako sve tri momčadi izgube, ali i Sacramento i Golden State imaju prednost nad njima u slučaju istog omjera. Kingsi u nedjelju dočekuju slabi Portland, a Warriorsi kod kuće igraju s Utah Jazzom te su i jedni i drugi favoriti. Sacramento ima prednost ako sva tri kluba završe s istim omjerom, ali i nad Warriorsima, protiv kojih bi imali domaći teren u okršaju devetog i desetog.

Ključne večerašnje utakmice

Orlando - Milwaukee (19:00)
New York - Chicago (19:00)
Cleveland - Charlotte (19:00)
Indiana - Atlanta (19:00)
Philadelphia - Brooklyn (19:00)
Miami - Toronto (19:00)
Oklahoma City - Dallas (21:30)
Minnesota - Phoenix (21:30)
Memphis - Denver (21:30)
New Orleans - LA Lakers (21:30)
Sacramento - Portland (21:30)
Golden State - Utah (21:30)

Raspored play-ina

Srijeda
Istok 7 - Istok 8 (1:30)
Zapad 7 - Zapad 8 (4:00)

Četvrtak
Chicago - Atlanta (1:30)
Zapad 9 - Zapad 10 (4:00)

Subota
poraženi Istok 7/8 - pobjednik Chicago/Atlanta (1:30)
poraženi Zapad 7/8 - pobjednik Zapad 9/10 (4:00)

Pročitajte više