Zagreb do Brežica: "HNS iz Rusanove uskoro seli u Sloveniju!"

POČETKOM tjedna kulminiralo je višemjesečno premišljanje i HNS je obznanio da će se reprezentcija za susret s Andorom pripremati u Rovinju. Slovenski Čatež, kojem smo godišnje ostavljali 100 tisuća eura i silan marketinški doprinos, opet je izvisio, jer prije prijateljske utakmica u Bukureštu hrvatski nogometaši pripremali su se u Zagrebu. Sada je ipak jasno da HNS zatvara poglavlje "Hrvatska u Sloveniji" i naša će se nogometna izabrana vrsta nakon dugog niza godina, pripremati na hrvatskom tlu. 

Dakako da nitko ne želi priznati da se radi o političkoj odluci, pa se poseže za nizom zgodnih rješenja, kao što su sponzorske obveze prema Istranima, lijepo vrijeme ili produžene pripreme. Jedini je Slaven Bilić, u svom stilu, natuknuo da situacija između dvaju država, eto, "nije bajna". Kao jedan od razloga Vlatko Marković je naveo i stanje terena u Brežicama gdje se hrvatska reprezentacija godinama pripremala.

U međuvremenu, Slovenci su se i ovih dana brižno pripremali za dolazak Bilićevih trupa. A onda je Cirila Kolešnika, zaposlenika Zavoda za upravljanje i održavanje sportskih objekata u Brežicama, iznenadio poziv glavnog tajnika HNS-a Zorislava Srebrića koji je obavijestio da im je trud uzaludan: hrvatska je reprezentacija, naime, zbog sponzorskih i drugih razloga odlučila otići na pripreme u Rovinj.

Gospodin Kolešnik, jedini Slovenac koji agitira za povećanje hrvatskog teritorija nauštrb Slovenije, do potankosti je Indexu pojasnio situaciju s terenom u Brežicama te iznio svoje i viđenje svojih kolega nakon hrvatske odbijenice. Ovaj vatreni Dinamovac uvjeren je da će se hrvatska reprezentacija u budućnosti, "kada se steknu uvjeti", i dalje pripremati upravo u Čatežu.

"Pripremali smo se za dolazak hrvatske reprezentacije i igralište je potpuno spremno. To ne znači da vaša reprezentacija nema pravo izabrati nešto bolje. Igralište je dobro, ali nije kao u Njemačkoj primjerice, s time se ne može uspoređivati. Hrvatska kao sedma reprezentacija svijeta sigurno zaslužuje najbolje. No, razlog za nedolazak ne može biti nepripremljen teren jer je jednako pripremljen kao i u posljednjih 12 godina", ističe Kolešnik.

Teren je možda nedovoljno dobar za tehnički vrlo potkovane hrvatske reprezentativce?

"Ovdje se dobro radi i ne bojimo se za budućnost. Znamo održavati terene, nisu možda najbolji na svijetu, ali znamo da je sasvim u redu kao što je i bilo prije. Hrvatska je, koliko znam, izgubila samo jednu domaću službenu utakmicu od svoga postanka i to nedavno od Engleske, dok se pripremala na našem terenu u Brežicama".

Kako ste doživjeli hrvatsku odluku: kroz politiku ili biznis?

"Gledajte, to je poslovni odnos koji je trajao 12 godina. Ja vjerujem  i mislim da će se nastaviti. Kada će se nastaviti, to ćemo vidjeti. Vjerujem da politika nije utjecala na njihovu odluku jer to nema nikakvog smisla. Ako se na reprezentaciji skupljaju politički bodovi to onda nije ozbiljno, razumijete, no ja u to ne vjerujem. Vi ćete ući u Europsku Uniju, a Brežice će svakako Zagrebu kao velikoj metropoli opet biti zanimljive".

Smatrate da će se Hrvati ipak vratiti u Brežice?

"Uvjeren sam u to. Gledajte, kada uđete u EU više neće biti granica i prema tome, to će sve praktički biti jedan grad. Zagreb se širi prema zapadu, u budućnosti će Brežice biti predgrađe Zagreba. Postoji i interes Termi Čatež. Što mislite zašto oni žele hrvatsku reprezentaciju? Pa zato što im je to besplatna reklama u ogromnom gradu kao što je Zagreb. Ne bi me začudilo da HNS u budućnosti sagradi svoje sjedište u Brežicama".

Da presele iz Rusanove u Brežice?

"Upravo tako, mislim da će se to dogoditi, to će biti moguće čim uđete u EU. Ma ovdje oni imaju mir, neće oni ići u Tuhelj, ja vas uvjeravam. I Bilić je stalno isticao kako mu je ovdje odlično jer nema pritiska ljudi koji zovu za karte te da se reprezentacija priprema u opuštenoj atmosferi. Morate razumjeti da mnogi u Sloveniji percipiraju nogomet kao balkanski sport i niže vrijednosti, koliko god da je najpopularniji sport. Upravo zbog takvog razmišljanja, Hrvatska ovdje ima savršene uvjete i potreban mir. Uvjeren sam kako će nam se vratiti", zaključuje Kolešnik zanimljiv razgovor.

Marko Štefelić
Foto: Index

Pročitajte više