Zagreb dobiva novi stadion. Evo gdje će Dinamo i reprezentacija dok se on gradi

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

PRIČA o potrebi Zagreba za novim stadionom stara je preko 30 godina. U sadašnje izdanje Maksimira, koji i brojni navijači Dinama nazivaju najružnijim stadionom na svijetu, ulupalo se preko milijardu kuna proračunskog novca u ovom tisućljeću. Uoči svakih lokalnih izbora kandidati su obećali to pitanje učiniti prioritetnim, ali dosad se stvari nisu mijenjale.

Sad se čini da ipak cijela priča kreće u dobrom smjeru. Gradonačelnik Tomislav Tomašević povijesnim je ocijenio sporazum koji će sklopiti Grad i Republika Hrvatska o rekonstrukciji maksimirskog stadiona te istaknuo da će se ići u rušenje postojećeg i gradnju novog, koji će biti financiran privatnim kapitalom.

Postignut dogovor s Crkvom

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su prihvatili zaključak o sklapanju Sporazuma o rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu.

Sporazumom se definiraju zajednički napori koje će uložiti RH i Grad Zagreb kako bi Zagrebačka nadbiskupija ili s njome povezana pravna osoba odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija Gradskog stadiona Maksimir.  

Tomašević je istaknuo da se u rekonstrukciju postojećeg stadiona neće ići, već će se graditi novi moderni stadion s popratnim sadržajima. "Mislim da je vrijeme za rekonstrukcije prošlo", kazao je, dodavši da je rekonstrukcija koštala 900 milijuna kuna, za što smo mogli dobiti dva nova stadiona.

Rušenje tek kad se izgradi zamjenski stadion

U rušenje ne mogu ići dok ne izgrade zamjenski, odnosno prošire ovaj u Kranjčevićevoj, jer će tamo igrati Dinamo i reprezentacija. Radovi bi na Kranjčevićevoj mogli početi iduće godine. Kad završe - a to će, predviđa se, biti 2025. - onda se može ići u rušenje stadiona na Maksimiru. 

Zanimljivo, zaključak o novom stadionu nije donesen jednoglasno. On je postignut većinskim dogovorom predstavnika Možemo i SDP-a uz tri ruke HDZ-ovih zastupnika. Neke druge opcije koje često pričaju o Dinamu i stadionu kao visokom prioritetu, poput Mosta, Igora Peternela, Miroslava Škore ili stranke MB365 nisu se ni pojavili na glasanju.

Neki zastupnici Mosta čak su inzistirali na tome da se spomenuta točka ni ne nađe na dnevnom redu. Popis svih zastupnika koji su glasali za prijedlog, suzdržani, kao i onih koji su bili odsutni, možete pročitati OVDJE.

Pročitajte više