Zagrebu Panathinaikos i CSKA, Cibona i Cedevita kvalifikacije otvaraju protiv Francuza

KOŠARKAŠI Zagreba i Cibone saznali su svoje protivnike u Euroligi, odnosno u kvalifikacijama za istu u sezoni 2011/12, na ždrijebu održanom u Barceloni.

Aktualni prvaci Hrvatske, košarkaši Zagreba, tako će u najjačem europskom klupskom natjecanju igrati u skupini B u kojoj su smješteni još grčki Panathinaikos, moskovski CSKA, Unicaja, Žalgiris i Brose Baskets iz Bamberga.

Cibona, najugledniji hrvatski klub i bivši dvostruki prvak Europe, započet će svoj kvalifikacijski put prema Euroligi protiv francuskog Choleta, kluba koji ju je prošle godine u dva navrata lako savladao. U slučaju pobjede nad francuskim sastavom Cibosi će na boljega iz okršaja Budućnosti i Lietuvos Rytasa.

Inače, pobjednik kvalifikacijskog Final Eight turnira A u kojem se nalazi Cibona zaigrat će kasnije u euroligaškoj skupini C uz Real Madrid, Maccabi, Partizan, Anadolu Efes Pilsen i Emporio Armani.

Cedevita protiv Francuza traži osvetu: Anzulović želio izbjeći Chalon

Cedevita je saznala protivnika u kvalifikacijama za ovogodišnji Eurokup. Dobro poznati francuski Elan Chalon, protivnik Cedevite u Eurochallengeu prije dvije godine, dočekat će Zagrepčane 27. rujna u Francuskoj dok je uzvrat 4. listopada u Zagrebu.

Elan je ovogodišnje francusko prvenstvo završio na trećem mjestu, iza Choleta i Nancyja u regularnom dijelu, da bi u doigravanju ispao u četvrtfinalu od Asvela 2-1. Chalon je prošle sezone igrao finale francuskog kupa gdje je izgubio od pobjednika Gravelinesa. U polufinalu je momčad trenera Gregora Beugnota dobila Asvel, u četvrtfinalu Hyeres Toulon. 54-godišnji trener Beugnot je na klupi Chalona od sezone 04/05, a u francuskom je prvenstvu igrao 3 četvrtfinala i 2 polufinala te četvrtfinale, polufinale i finale kupa. Elan je u svojoj povijesti igrao finale Saporta Kupa 2001. gdje je izgubio od Maroussia, a bez trofeja su u Francuskoj, uz ukupno tri polufinala doigravanja.

"Chalon je jedna od četiri momčadi koje smo željeli izbjeći, uz Bešiktaš, Karšiaku i Lukoil. No, što je tu je", ždrijeb za Eurokup je prokomentirao trener Dražen Anzulović. "Još je rano govoriti o rosterima s obzirom da se nismo kompletirali, kao niti oni. Mi se moramo ozbiljno pripremiti za te oglede u kojima svakako nismo bez šansi. Moramo gledati isključivo sebe, a veliki klupski motiv je i revanš za Eurochallenge prije dvije godine".

Cedevita je, podsjetimo, prije dvije sezone, pod trenerskim vodstvom Slobodana Subotića, izgubila obije utakmice od Francuza. U Zagrebu je, uz prvi nastup tada novopridošlog Marina Baždarića, izgubila 89:83, a u Chalonu je bilo 80:77. U prošloj sezoni okosnica momčadi bili su play Amerikanac Marquez Haynes, šuter domaći igrač tamnoputi Steed Tchicamboud, Amerikanac Blake Schilb na trici koji je igrao i protiv Cedevite prije dvije godine, bugarsko krilo Ilian Evtimov i na centru Amerikanac Alade Aminu. Prošlu sezonu nisu igrali u Europi.

Kvalifikacije za Euroligu:

turnir A

Asvel – Gravelines

PAOK – Galatasaray

Cibona - Cholet

Lietuvos Rytas – Budućnost

 

turnir B

Alba – VEF Riga

Charleroi – Donjeck

Nymburk – Banvit

Himki – Turow

Euroliga, ždrijeb skupina:

skupina A

Olympiacos, Caja Laboral, Fenerbahçe, Bizkaia Bilbao Basket, Cantu, Nancy

skupina B

Panathinaikos, CSKA Moskva, Unicaja, Žalgiris, Brose Baskets, Zagreb

skupina C

Real Madrid, Maccabi, Partizan, Anadolu Efes Pilsen, Emporio Armani, pobjednik kvalifikacijskog turnira A

skupina D

Barcelona, Montepaschi Siena, UNIKS Kazan, Asseco Prokom, Union Olimpija, pobjednik kvalifikacijskog turnira B

Pročitajte više