Zagrepčanka ruši rekorde u američkoj košarci, nominirana je za najbolju razigravačicu

Foto: Profimedia

HRVATSKA 21-godišnja košarkašica Nika Mühl već treću godinu igra izvrsno na američkom sveučilištu Connecticut, a na posljednjoj utakmici postavila je novi rekord UConna po broju asistencija u sezoni, premašivši učinak legendarne Sue Bird, četverostruke WNBA i svjetske te peterostruke olimpijske prvakinje i jedne od najboljih košarkašica svih vremena.

Mühl je u pobjedi Huskiesa nad ekipom Xaviera 60:51 imala sedam asistencija, a trećom je, već u prvoj četvrtini, premašila rekord Sue Bird od 231 asistencije u sezoni. No njen je učinak još impresivniji jer sezona još nije gotova. Bird je za stari rekord trebala 39 utakmica i 1168 minuta na parketu, dok je Zagrepčanki trebalo 30 utakmica i 1062 minute.

Ranije ove sezone Mühl je postavila rekord UConna s 15 asistencija na utakmici, što je jedna više od učinka Paige Bueckers iz 2021. godine.

Nominirana za razigravačicu godine

Nešto ranije istog dana mlada je Hrvatica dobila i veliko priznanje jer je postala jedna od pet nominiranih za nagradu Nancy Lieberman, koja se svake godine uručuje najboljoj razigravačici u američkoj ženskoj sveučilišnoj košarci. Sue Bird, čiji je rekord sinoć srušila, tu je nagradu zavrijedila čak tri puta.

Bivša igračica zagrebačke Trešnjevke prošle je sezone proglašena najboljom obrambenom igračicom konferencije Big East, a ove je dobila priliku u startnoj petorci nakon ozljede Bueckers koja joj je okončala sezonu. S prosjekom od 7.9 asistencija druga je u cijeloj ženskoj NCAA ligi.

Pročitajte više