Zanetti otkrio tajnu svoje dugovječnosti: Dizao sam 500 kilograma utega

Foto: Getty Images

JAVIER ZANETTI upamćen je kao simbol vitalnosti. 

U Interu, prije umirovljenja krajem sezone 2014. godine, proveo je 19 godina i stekao status ikone. Između ostalog, zapamćen je po fizičkoj konstituciji zbog koje je nosio nadimak Traktor. Bogatu karijeru okončao je tek s 41 godinom.

Snaga - ključ vitalnosti

Danas je, kao Interov potpredsjednik, često viđen u klupskom kampu u vrijeme svakodnevnih treninga. Proučava, smišlja i savjetuje. Ponajprije mlađe igrače na polju tjelesne spreme. 

U razgovoru za Fox Sports Italia otkrio je kako svoju dugovječnost duguje fizičkoj snazi.

"Snaga je oduvijek bila fundamentalni aspekt moje karijere. Otkako sam 1995. godine došao u Italiju, prionuo sam svakodnevnim treninzima snage. I s ekipom i samostalno. Igrač snažnih mišića otporniji je na ozljede, a i njegove su izvedbe bolje."

Pola tone utega? Nema problema

I ima pravo. Interov slavni kapetan rijetko je bio ozlijeđen, a često je bio jedan od boljih.

"Dvaput tjedno igrao sam utakmice, najčešće između nedjelje i utorka. Međutim, nikada nisam propuštao svoje treninge snage ponedjeljkom. Premda bih bio umoran, trening bi me učinio spremnijim za narednu utakmicu", izjavio je Javier Zanetti i pojasnio svoj nekadašnji trenažni plan.

"Prolazio sam specifične provjere kako bih znao kolike težine smijem podizati u određenim periodima sezone. U teretani sam nogama dizao utege teške 500 kilograma. S jednom nogom mogao sam podići 310 kilograma. Vježbe nožnog potiska kombinirao sam vježbama brzine i eksplozivnosti. Na primjer, Jose Mourinho volio je rad s loptom, uz intenzivan trening baziran na promjenama pravca i ritma."

Javier Zanetti istaknuo je kako je regeneracija također bila važan segment njegova napretka.

"Odmor je važan pa sam tempirao vrijeme između treninga i odmora. Poslije utakmica vrijeme sam provodio u bazenu. Dan kasnije vratio bih se treninzima snage", otkrio je i poručio kako današnjem nogometu nedostaje više fitness trenera jer, kako je apostrofirao, snaga je jedna od ključnih komponenta uspješnog nogometaša.

Pročitajte više