Dinamo, gdje je zapelo s privatizacijom? "Elaborat je gotov, u Ministarstvu je do petka"

Foto: GNK Dinamo

PRIVATIZACIJU Dinama najavio je Zdravko Mamić na skupštini kluba još krajem 2014., ali se s njom, bez obzira na "Božju pomoć" koju je tada zazvao gazda, nije daleko odmaklo, dojam je više od godinu dana kasnije.

Mamić je privatizaciju najavio krajem 2014., ali još ništa od njenog početka

Mamiću, protiv kojeg se vode dvije istrage zbog sumnje da je oštetio Dinamo za oko 200 milijuna kuna, zabranjeno je djelovati i javno nastupati kao "izvršnom predsjedniku" kluba, pa je umjesto njega to na prošloj skupštini, u prosincu 2015. napravio formalni predsjednik kluba Mirko Barišić. 
 
Ključni dokument je elaborat o pretvorbi
 
Tomislav Svetina, glavni direktor Dinama, tom prilikom izjavio je kako je nakon procjene vrijednosti kluba, proces pretvorbe pokrenut i da uskoro ulazi u novu fazu, nakon što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobri dobrovoljnu privatizaciju GNK Dinamo na osnovu ključnog dokumenta - elaborata o privatizaciji, koji će klub vrlo skoro dostaviti Povjerenstvu za profesionalne klubove pri MZOS-u, nadležnom za proces privatizacije. 
 
I dalje Udruga građana
 
Međutim, dva mjeseca kasnije, još se ne zna u kojoj je fazi postupak Dinamovog preoblikovanja iz udruge građana u dioničko društvo. Nagađalo se da iz kluba obitelji Mamić još nisu predali elaborat u Ministarstvo sporta, pa čak i da ga MZOS ne želi zaprimiti i uzeti u razmatranje dok su čelni ljudi Dinama (uz braću Mamić, pod istragom je i Zdravkov sin i Zoranov nećak Mario) pod istragom za teška kaznena djela na štetu kluba koji se želi privatizirati i u kojem i dalje imaju ključne uloge ili su s njim usko povezani. 
 
Iz nadležnog Ministarstva odgovorili su nam kratko i jasno: "Dinamo još nije dostavio elaborat Povjerenstvu."
 
Dinamo: "Elaborat smo dovršili, ali je na završnoj provjeri"
 
Razloge zašto potražili smo od Dinamovog glavnog direktora Svetine: 
 
"Elaborat o privatizaciji Dinama još nismo predali u MZOS, ali ne zato što ga Dinamo nije dovršio. Napravljen je i gotov je, ali ga je zbog važnosti i značaja projekta ugledna revizorska tvrtka Price Waterhouse Coopers uzela na završnu provjeru prije nego što ga predamo u Ministarstvo.
 
Očekujemo da tamo bude do petka, ali ako i ne bude do kraja ovog tjedna, bit će vrlo skoro, jer sastanci povjerenstva ionako su jednom mjesečno, pa ako ga ne uzmu u razmatranje ovaj mjesec, hoće idući."

Pročitajte više