NOGOMET

Započelo suđenje nekoć najmoćnijim ljudima u nogometu, prijeti im 5 godina zatvora

Foto: EPA

U SRIJEDU je u Švicarskoj počelo suđenje bivšem čelniku UEFA-e Michelu Platiniju i bivšem predsjedniku FIFA-e Seppu Blatteru, kojima se sudi za sumnjivu isplatu dodijeljenu Platiniju 2011. godine. Dvojica bivših čelnika europskog i svjetskog nogometa pojavit će se pred Saveznim kaznenim sudom u Bellinzoni, a presuda u slučaju koji je uništio njihove karijere trebala bi biti donesena 8. srpnja.

Francuzu Platiniju (66) i Švicarcu Blatteru (86) prijeti kazna do 5 godina zatvora zbog "prijevare, nepoštenog upravljanja, zlostavljanja povjerenja i korupcije".

Tužiteljstvo ih tereti da su nezakonito pribavili, na štetu FIFA-e, dva milijuna švicarskih franaka (1.8 milijuna eura), koje je primio Platini temeljem ugovora iz 1999. godine između njih dvojice, a kojim se Francuzu za savjetodavne usluge isplaćivala godišnja naknada od 300.000 švicarskih franaka.

U siječnju 2011., više od osam godina nakon završetka savjetničke djelatnosti, Platiniju je Blatter, odnosno FIFA uplatila dva milijuna švicarskih franaka na temelju navodnih zaostalih potraživanja. Za tužiteljstvo je riječ o neutemeljenom plaćanju, dobivenom vještim dovođenjem u zabludu unutarnje kontrole FIFE lažnim tvrdnjama dvojice čelnika.

Pročitajte više