lige petice

Zarađuje milijune, ali nije zaboravio odakle je. Svojem selu gradi školu i bolnicu

Foto: EPA-EFE

SADIO MANE trebao bi ovih dana završiti transfer iz Liverpoola u Bayern u kojemu će igrati do 2025. godine. Sjajni senegalski napadač polako je izgubio mjesto u Liverpoolovoj početnoj postavi i tražio je transfer, a nakon što je Robert Lewandowski odlučio otići iz Bayerna, Bavarci su krenuli po Manea.

Mane će u Bayernu biti jedan od najplaćenijih igrača u Bundesligi, s oko 12 milijuna eura plaće po sezoni. No, 30-godišnji Senegalac ogroman novac koji zarađuje ne troši na skupe aute, jahte i vile, nego je velik dio onoga što je zaradio potrošio kako bi njegovi sunarodnjaci bolje živjeli.

Gradi školu, bolnicu, benzinsku postaju

Mane je iz Bambalija, sela s par tisuća stanovnika kojima je omogućio da u inače siromašnoj zemlji dobro žive. Za 250.000 eura izgradio je osnovnu školu, a s gotovo 550.000 eura financirao je izgradnju bolnice i suvremeno je opremio.

Pobrinuo se da svi mještani imaju pristup 4G internetu, otvorio je poštanski ured, a zadnja investicija mu je izgradnja benzinske postaje. Svaka obitelj mjesečno od njega dobiva 70 eura, što nije malo za tamošnje standarde, a djeci je omogućio besplatnu odjeću.

Manea je u Europu kao 19-godišnjaka doveo Metz. Godinu dana kasnije prodao ga je Salzburgu za četiri milijuna eura, a tamo je u 87 utakmica zabio 45 golova uz 32 asistencije. U ljeto 2014. prodan je Southamptonu za 23 milijuna eura koji ga je potom 2016. prodao Liverpoolu za 42 milijuna eura.

Pročitajte više