Povratak Messija u Barcelonu bio bi užasan potez za sve

Foto: Profimedia

U VELJAČI 2012. Thierry Henry postigao je svoj zadnji gol za Arsenal. Bilo je prikladno romantično kad je Francuz zabio glavom u 90. minuti za pobjedu 2:1 protiv Sunderlanda. Henry je bio pod ugovorom s New York Red Bullsima u vrijeme emotivnog povratka u sjeverni London za labuđi pjev u Premier ligi. Bilo je manje važno to što je najbolji klupski strijelac svih vremena dodao još samo dva na ukupan broj golova.

Arsenal nije uistinu trebao Henryja, piše Goal.com, a ni on se nije morao vratiti u Arsenal. Možda bi mu bilo čak i bolje da je otišao drugdje odigrati tih 98 minuta između dvije sezone MLS-a. Ali zbog oduševljenja navijača, bila je to topla priča.

Sad Lionel Messi navodno ima priliku slijediti sličan put. Inter Miami matematički je ispao iz igre za play-off MLS-a, pa će Messi imati četiri mjeseca za ubiti između natjecateljskih utakmica. Zato se Argentinca povezuje sa senzacionalnim povratkom u Barcelonu u siječanjskom prijelaznom roku. Već se gotovo može čuti huk tribina Olimpijskog stadiona - Barcina privremenog doma - kad neizbježno zabije gol.

Ali osim očitih prepreka, kao što su Barcini golemi financijski problemi zbog kojih ne može trošiti na zimu, veličanstveni Messijev povratak ne bi nužno bio povod za slavlje. Sve strane imaju razloge zbog kojih topla priča ne bi bila samo nepraktična, nego potpuno budalasta.

Glavobolja za Miami

Ona bi predstavljala golem problem za Inter Miami. Momčad Tate Martina nije zapravo imala šanse za play-off, s Messijem ni bez njega. Imali su 12 bodova zaostatka za mjestom za doigravanje kad je Messi došao, uz daleko najgori omjer u MLS-u.

Iako nije igrao utakmicu dva mjeseca - a neki će reći da nijednu nakon finala Svjetskog prvenstva nije shvatio ozbiljno - stvari su se odmah promijenile po dolasku sedmerostrukog osvajača Zlatne lopte. Messi je u prvih 11 utakmica postigao 11 golova uz osam asistencija i usput donio trofej Liga kupa. Ali čim je opet počeo MLS, Argentinac je usporio.

Dijelom je to zbog ozljede koju je pokupio s reprezentacijom Argentine u rujnu, kad je protiv Ekvadora obnovio problem s tetivom koji ga muči već neko vrijeme. Zbog toga je propustio pet od idućih šest utakmica, a u tom nizu Inter Miami sakupio je samo pet od mogućih 18 bodova.

Inter je bez Messija neusporedivo lošiji nego s njim. Čak i kad bi se pojačali uoči nove sezone - spominju se Luis Suarez i Luka Modrić - bili bi puno slabiji bez svog talismana.

Ukratko, jednostavno ne mogu riskirati da zaradi još neku ozljedu prije sezone 2024., a i Messiju bi bilo bolje da se odmara par mjeseci, posebno jer mu je ljetni odmor skraćen zbog selidbe preko Atlantika. Njegov povratak u Europu, bez obzira na destinaciju, nije u Miamijevu interesu.

Biznismen Messi

Messi je u intervjuu prije prelaska u MLS rekao da se namjeravao vratiti u Barcelonu. Tvrdio je da su mu u klubu mjesecima govorili da će moći postići dogovor, samo da bi se u posljednji trenutak sve raspalo zbog financijskih problema.

Čak je istaknuo da želi "sam donijeti svoju odluku" i odustati od potencijalnog povratka prije nego što se ponovi farsa s nemogućnosti registracije i konačnog isforsiranog odlaska 2021. godine. Tada je krenuo dalje, čak i ako nije želio.

Dio Messijeve odluke da se preseli u SAD leži u želji da proširi svoju karijeru izvan nogometa. S 36 godina Messi je dijelom biznismen, a dijelom sportaš. Njegov ugovor u MLS-u navodno je vezan za prodaju pretplata na Apple TV-u, a ima i druge sponzore. Ključno je to što je dobio i vlastiti kapital u Inter Miamiju kao klubu. To nije sasvim isto kao franšizna prava koja je David Beckham dobio u LA Galaxyju 2007., ali je blizu.

Pa iako je Beckham dobio odmor u Parizu za posljednje dane karijere, Messi sad igra u priznatijoj i kvalitetnijoj verziji MLS-a. On je sad lice kluba koji privlači globalnu pozornost, nema više potrebu ponovno otvarati europsko poglavlje svoje karijere.

Možda ima mjesta za pojavljivanje u Kraljevskoj ligi Gerarda Piquea ili utakmicu za Barcine legende u nekom trenutku, ali zasad, dok Messi još igra nogomet, ima obaveze prema MLS-u i Inter Miamiju.

Katalonski medijski cirkus

S druge strane, vidi se zašto bi Barcelona bila zainteresirana za vraćanje Messija, čak i privremeno. Treba im dobar PR dok ih skandal sa sucem Negreirom nastavlja proganjati, a jedan od manjih ulagača odbija platiti za udio od 40 milijuna eura koji je dogovoren prošlog ljeta.

Ako postoji igrač koji bi donio obilatu financijsku injekciju i nove ulagače u klub, to je Messi. Samo na prodaji dresova i ulaznica - kao i marketinškim prilikama - Barca bi si mogla pomoći. Manchester United je imao takav porast prihoda po povratku Cristiana Ronalda 2021.

Ali nuspojava je distrakcija koju bi transfer neizbježno donio. Barcelonu prati vrlo specifičan medijski cirkus, u kojem svaka izrečena riječ postaje vijest. Španjolski mediji detaljno analiziraju odjeću Julesa Koundea, svaka Xavijeva rečenica na najbezveznijoj press-konferenciji se raščlanjuje, loši rezultati se preuveličavaju, a pobjede su gorivo za one koji vjeruju da je povratak slavnim danima odmah iza ugla. Klub je prožet distrakcijama.

I još kad bi se u tu svlačionicu ubacilo najprepoznatljivije lice u svijetu sporta... Xavi je dobar trener, koji vodi vrlo dobru momčad. To je vrijedno pozornosti i bez tereta koji bi donijela ultimativna klupska legenda. Barceloni već šteti buka izvan terena, ne treba joj još jedan zvuk u toj kakofoniji.

Barca ga ne treba

Gledajući još širu sliku, Barci je bolje bez Messija. Trebale su im dvije godine da krenu dalje, riješili su se svih veterana koje su doveli da nadopunjuju talent i istovremeno uvodili mlade igrače u momčad. U tom razdoblju otpustili su Ronalda Koemana, angažirali Xavija, umalo bankrotirali, doveli vrhunske igrače koje nisu mogli priuštiti i svejedno im je trebala cijela godina da dođu do nekakvog uspjeha. Cinici bi rekli da su posljednji naslov u La Ligi osvojili samo zbog pada u izvedbama Real Madrida.

Ovo je momčad koja se, u nekom smislu, još oporavlja od gubitka Messija, ali uspjela je izgraditi nešto prihvatljivo. Xavi je složio zanimljivu, iako nesavršenu momčad, koja ima priliku ponovno osvojiti naslov prvaka, a mogla bi solidno dogurati i u Europi.

I to zato što je najjača baš u području koje bi zauzimao Messi. Xavijev sustav je kompleksan, ali trener koristi četiri veznjaka i, kad su svi na raspolaganju, mora izostaviti Ilkaya Gundogana, Pedrija, Gavija ili Joaoa Felixa. Većina ekipa bila bi sretna da ima takve igrače.

Ali gdje bi se točno uklopio Messi u tu skupinu? Ima tu dosta svestranosti, ali Messi, osim neupitne genijalnosti u svojoj igri, ne donosi ništa više od ostale četvorice. Nedvojbeno je kreativniji od bilo koga od njih, ali to samo po sebi nije dovoljno.

Ne oduzima lopte kao Gavi, ne trči kao Pedri ni dominira sredinom poput Gundogana. Moglo bi ga se uključiti umjesto Felixa, ali Portugalac je brzo pronašao formu u Kataloniji. Xavi je sam priznao da je igrač na posudbi iz Atletica ključan za uspjeh njegove momčadi.

Dakle, Barcelona bi dovela igrača kojeg ne može priuštiti na poziciju na kojoj više ne funkcionira.

Dajte Messiju da se odmori

A što sam Messi ima od svega ovoga? Toliko razgovora se vodi o tome kako bi Barcelona mogla izvesti tu posudbu ili što bi ona značila za Inter Miami i cijeli MLS.

Ali malotko uzima u obzir stvarnost, da se radi od 36-godišnjaku čije tijelo stari. Ozljede tetiva mogu napasti igrača bilo koje dobi, ali pogled na brojke i raznolikost ozljeda pokazuju da se radi o igraču koji ulazi u suton karijere.

Messi je propustio 15 utakmica u sezoni 2021./2022., osam u sezoni 2022./2023. i šest u tri mjeseca u Inter Miamiju. Mučile su ga ozljede mišića na obje noge, a Martino je priznao da njegova zvijezda jednostavno ponekad treba odmora, što su navijači koji su platili ogroman novac da ga vide kako igra popratili s gađenjem.

Postoji i emocionalna strana. Messi je u siječnju uživao u praznicima nakon Svjetskog prvenstva, ali zapravo godinama nije imao odmora. Zasigurno može još puno ponuditi kao nogometaš i bez većih problema odraditi posljednju godinu ugovora s Miamijem, ali nekad će trebati vremena za oporavak.

Nogometaši, kao i moderni sportaši općenito, nemaju vremena za odmor. Raspored i liste utakmica sve su zgusnutiji, a konstantna pozornost svijeta ne daje im puno prilika za opuštanje. To jedva može izdržati i prosječan nogometaš, a kako je onda tek najvećem svih vremena?

Messi sad ima tri mjeseca slobodno. Njegova sadašnja momčad nije u doigravanju, bivša ga ne može priuštiti, a možda ga ni ne želi. Argentinčevo vrijeme u Barceloni je završilo i nogometni svijet to mora prihvatiti.

Pročitajte više