"Zašto najbolja hrvatska sportašica reklamira naftnu kompaniju, a automobile voze neki drugi?"

Foto: Crodux, HOO 

ČETIRI najkvalitetnija hrvatska atletska kluba Dinamo-Zrinjevac, Mladost Zagreb, Kvarner Rijeka i Slavonija-Žito Osijek u četvrtak su u zajedničkom priopćenju za javnost optužili vodstvo Hrvatskog atletskog saveza (HAS) da je čak 38 posto financijskih sredstava koja je u 2016. Hrvatski olimpijski odbor namijenio atletici, ili nešto više od dva milijuna kuna, ostalo neiskorišteno.

"Smatramo da se atletika u Hrvatskoj sustavno i planski razvija u pogrešnom smjeru te da zbog toga ne možemo dati svoj puni doprinos razvoju atletike, jer ne ostvarujemo zasluženi status u tijelima Hrvatskog atletskog saveza. Suradnja klubova ima za cilj sustavno, razvojno i kvalitetno unaprijediti atletiku kroz održavanje međusobnih natjecanja u zimskom i ljetnom dijelu sezone, organizaciju zajedničkih kampova, organizaciju zajedničkih priprema, međusobnu razmjenu stručnog kadra, pomoć u opremi i rekvizitima, organizaciju skupova s ciljem razmjene iskustava i pomoći u realizaciji programa perspektivnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara, pomoć u organizaciji atletskih natjecanja, suradnju i povezivanje klubova i pojedinaca na domaćem i međunarodnom planu, itd. Između ostalog, izražavamo nezadovoljstvo, pa i ogorčenje, zbog činjenice koja je izašla na vidjelo tijekom sjednice Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), 12. prosinca 2016., da Hrvatski atletski savez nije iskoristio čak 38% financijskih sredstava za atletiku na osnovu financijskog plana HOO-a, što je više od dva milijuna kuna, a istodobno, pod izlikom nedostatka novaca, nije financirano okupljanje reprezentacije, sudjelovanje na juniorskom Prvenstvu Balkana, itd.", stoji između ostalog u priopćenju koje su potpisali AK "Dinamo-Zrinjevac" iz Zagreba, HAAK "Mladost“ iz Zagreba, AK "Kvarner" iz Rijeke i AK "Slavonija-Žito" iz Osijeka.

"Veštić šteti atletici"

Po njihovu mišljenju, HAS je svojim postupcima ugrozio budućnost kompletnog sustava atletike, posebice razvoj mnogih perspektvnih, kvalitetnih i vrhunskih atletičara koji neće moći u potpunosti realizirati svoje programe.

"Uz sve navedeno, dužni smo reći i da ne podržavamo javne istupe predsjednika Hrvatskog atletskog saveza Ivana Veštića, a posebno prozivanja HOO-a da atletici ne daje dovoljno novca, kad je gotovo dva milijuna kuna namijenjenih hrvatskoj atletici ove godine ostalo neiskorišteno. Takvi istupi štete statusu hrvatske atletike u cjelini, ali i atletskom sportu na lokalnoj razini", stoji u priopćenju četiri atletska kluba koja tvrde da su među najvažnijim nositeljima atletskog sporta u Hrvatskoj.

Veštić odgovorio - pitanjima 

Brzo je stigla reakcija iz atletskog saveza, čiji je stav potpisao predsjednik Ivan Vešić. 

"Poštovana gospodo, sportski i atletski djelatnici, u interesu istine i borbe za boljitak atletike u hrvatskom društvu moramo se obratiti javnosti. Što je istina, zaključak donesite sami. Kada se u ime pravne osobe obraćate javnosti onda je logika da se to obraćanje pečatira i potpiše od odgovorne osobe. U ovom slučaju nije tako, što samo po sebi dosta govori tim više što nas upravo iz ovih klubova nazivaju ljudi i ograđuju se i od načina i od sadržaja priopćenja. Također, dovoljno govori kad se šalje s adrese elektronske pošte jednog djelatnika HOO-a. Da, dijelimo vašu zabrinutost, dapače mi ju svakodnevno živimo, znamo odakle vjetar puše i svako zašto ima svoje razloge. Zašto je trenutna situacija ovakva i zašto će s ovakvim uvjetima rada i administrativnim odredbama i ubuduće biti isto ili slično, zaključite sami. Nije nam poznato da igdje u svijetu ima ovakvih pravilnika i podakata koji sužavaju programe rada kao važeći dokumenti HOO-a. Nigdje nismo pronašli da redovni program čine samo pripreme i natjecanja i do 5% prenamjene, od tih sredstava, za 4 pozicije.

Sukladno navedenom pozivam zabrinute atletske kolege da pitaju odgovorne:

- Kako opremiti 300 atletičara reprezentativaca sa 129.742,65 kn, a pritom samo za porez morate platiti 371.556,82 kn i što bi bilo da smo tu istu opremu i kupovali. Goli i bosi.

- Pitajte zašto u npr. Poljskoj država financira 54 atletska trenera, a u Hrvatskoj, čitaj HOO 4 (do 31.12.2016. pet trenera).

- Pitajte zašto se može biti na pripremama 365 dana, a pri tome za cijelu reprezentaciju možete kupiti do 129.742,65 kn vitaminizacije.

- Zašto se u atletici, koja ima 25 disciplina, muškarci i žene u 5 uzrasnih selekcija, može za stručni rad prenamjeniti samo do 129.742,65 kn.

- Pitajte zašto za HOO vrijedi jedna sistematizacija i pripadajući koeficijenti, a za NŠS-e nešto drugo. Isti je novac. Državni.

- Pitajte je li to propis države, MZOS-a ili Središnjeg državnog ureda za sport ili HOO-a, servisa sporta. Pritom se ne pozivajte na Zakon o proračunu, znamo jako dobro kako je sportu na lokalnoj razini.

- Pitajte zašto atletičari moraju promovirati autokuću, a automobile voze neki drugi.

- Pitajte zašto najbolja hrvatska sportašica mora promovirati naftnu kompaniju, a kartice za gorivo koriste neki drugi.

- Pitajte zašto olimpijska pobjednica iz atletike ima za program 160.000 kn godišnje, a istovremeno samo sudionik Olimpijskih igara iz drugog sporta dobije 280.000 kn, gdje je tu valorizacija uspjehai rezultata.

 

- Pitajte vodstvo HOO-a zašto MOK ima kategorizaciju sportova, kriterije o raspodjeli novaca utemeljene na rezultatu ostvarenom u odgovarajućim uvjetima i konkurenciji, a međunarodne federacije, članice MOK-a, imaju potpunu autonomiju u radu. Zašto to nema HOO, a članica smo MOK-a.

- Pitajte zašto IAAF od MOK-a dobiva najviše sredstava, gotovo dvostruko više od prvoga od sebe.

"Sari Kolak kupili smo tri koplja isti dan"

O samoj 2016. godini:

- Pitajte zašto je HAS do 18.3.2016. godine na poziciji programa dobio 18.000 kn, a do sredine travnjaosamdesetak tisuća kuna za programe. Pitate li se tko je i kako realizirao programe, pitajte koliko smo novaca potrošili, a koliko dobili od Olimpijskih igara.

- Pitajte koliko smo novaca za redovne programe dobili u listopadu. Pitam vas, jesu li u 2016. godini svi vaši programski zahtjevi prema HAS-u realizirani, znam da jesu. Znate i vi da smo za Saru Kolak platili 3 koplja isti dan. Je li ijedan programski zahtjev upućen HAS-u odbijen? Nije. Ovo su činjenice, a da bi naš sportski sustav normalno i racionalno funkcionirao, mi bismo i s postojećim sredstvima unaprijedili sadašnji sustav i u obuhvatu i u kvaliteti. Za to je potrebno tako malo u jednom članku Statuta HOO-a izvršiti dopunu stavka. Samo to. Pošto se zaključak priopćenja odnosi na mene osobno, tako ću i odgovoriti. Upravo su pojedinci iz atletike od kojih dio stoji iza ovog pisma, doprinijeli da atletika u Hrvata ima ovakav status. Pritom su na konto atletike imali lijep status, a običaj je uljuđenog ponašanja da "probleme" rješavate u kući, a ne na ulici. Poručujem da nisam fikus predsjednik, ne ostavljam dugove, nisam uhljeb, ne radim selfije na Copacabani o trošku poreznih obveznika, moja karta za Rio nije išla na teret poreznih obveznika. Još nešto, do kuda opsesija može ići, potvrđuje i navod da nismo slali djecu na prvenstvo Balkana u Tursku. Gospodo, znate li da je tada bio teroristički napadi, znate li koliko je baš tada poginulo ljudi, a mi smo konzultirali u toj situaciji i MVP", zaključuje Veštić.

Pročitajte više