Zašto najbolji igrač ABA lige ide na operaciju umnjaka baš kad ga treba Hrvatska?

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

HRVATSKA košarkaška reprezentacija okupila se u nedjelju navečer u Zagrebu pred prve dvije utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2025., koje igraju u petak u Brestu protiv Francuske te idućeg ponedjeljka u Rijeci protiv Cipra. Zapravo, okupilo se 12 od predviđenih 16 igrača, Mario Hezonja i Danko Branković priključuju se večeras, Marko Ramljak otkazao je zbog ozljede, a šesnaesti je Luka Božić.

Njegov je status još nepoznat, iako sve upućuje na to da se neće pojaviti, odnosno da će treća uzastopna akcija reprezentacije proći bez aktualnog i budućeg MVP-ja ABA lige. Zadar je obavijestio HKS da Božić neće doći na nedjeljno okupljanje jer u ponedjeljak navečer ima zakazanu operaciju umnjaka i da će nakon toga, u suradnji s liječničkom službom KK Zadra, odlučiti hoće li se mini pripremama u Zagrebu priključiti u utorak.

Iz KK Zadra nismo dobili odgovor na pitanje radi li se o gornjem ili donjem umnjaku, jer vađenje donjeg obično zahtijeva par dana mirovanja, pa je teško očekivati da bi Božić, čak i ako bi se u utorak priključio momčadi Josipa Sesara, mogao adekvatno sudjelovati u tih par preostalih treninga, nužnih za kakvo-takvo uigravanje uoči susreta s tako zahtjevnim protivnikom kao što je Francuska.

Nismo dobili ni odgovor na pitanje zašto je termin za taj zahvat dogovoren baš sada, u tjednu kad je trebao očekivati poziv iz reprezentacije, a očito se ne radi o hitnom slučaju kad je prošlog tjedna briljirao u šampionskom pohodu Zadra u Kupu Krešimira Ćosića.  

Zadru je najzgodnije da zahvat izvede na početku stanke, a reprezentacija je kolateralna žrtva

Odgovor se nameće sam. Reprezentativni tjedan označava stanku u klupskoj sezoni, pa je samim time KK Zadru najzgodnije da taj zahvat Božić obavi dok njima nije potreban na utakmicama. A to što je potreban reprezentaciji, očito je manje važno.

Naravno, možda se radi o zahvatu na gornjem umnjaku i Božić se sutra pojavi u Zagrebu, ali zašto onda klub ne bi bio transparentniji u ovoj priči? Razlog za skepsu u Božićev dolazak još je veći ako se zna da je na press-konferenciji u Splitu u subotu spomenuo da "sad slijedi pauza, pa će biti vremena da se malo odmorimo".

Nije teško zaključiti da su i Božić i KK Zadar unaprijed znali da najbolji igrač regije neće putovati ni u Francusku ni u Rijeku, nego odraditi zahvat u ustima i predahnuti prije završnice sezone, u kojoj Zadar cilja naslov prvaka i doigravanje ABA lige.

Sesar: Čekamo da nam iz Zadra jave na čemu smo

Izbornik Josip Sesar, barem prema javnosti, vjeruje da će Božić u utorak doći na pripreme, ali ne želi stvarati dramu ako to ne bude slučaj.

"Od Zadra smo tražili tri igrača. Drežnjak je došao na okupljanje u nedjelju, a Ramljaka već neko vrijeme muči distorzija zgloba, koja se pogoršala prošli tjedan, kad je u Kupu igrao tri utakmice. Objasnio mi je da nije sto posto spreman i ja sam to prihvatio jer je akcija kratka. Francuzi su dosta atletski jaki i moramo imati samo spremne igrače, pa smo se dogovorili da se oporavi", rekao je Sesar.

"Što se tiče Božića, dobili smo obavijest da u ponedjeljak navečer ide na operaciju umnjaka, a njihova liječnička služba javit će nam se kad to bude riješeno, pa ćemo znati na čemu smo."

Zabrinjavajuć uzorak

Ne pojavi li se Božić, to će mu biti treća uzastopna akcija reprezentacije za koju je dobio poziv, ali nije došao, i to stvara zabrinjavajuće sumnjiv uzorak. Prva situacija svakako je krivnja tadašnjeg izbornika Aleksandra Petrovića, koji ga nije pozvao za kvalifikacijski prozor, smatrajući da se takav igrač ne uklapa u sustav reprezentacije, zatim ga nakon žestoke reakcije javnosti populistički ekspresno vratio na popis, samo da bi Božić odbio naknadni poziv.

"Nisam ništa zamjerio, ali mislim da me nije trebao naknadno zvati", rekao je Božić prošlog ožujka u intervjuu za Index. "Ako se ne uklapam, zašto da dolazim i kvarim kemiju? U budućnosti, ako budem zdrav i potreban, tu sam da se odazovem i dam sve od sebe. Ako mogu pomoći, super, ako ne, ne ljutim se."

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Na ljeto je bio potreban, ali ne i zdrav. Novi izbornik Sesar pozvao ga je za završne pretkvalifikacije za Eurobasket i pretkvalifikacijski turnir u Istanbulu za Olimpijske igre, ali Božić se ispričao da "zbog svojih koljena ne može participirati u radnom ljetu".

Hrvatska je tada uspješno odradila oba zadatka i ovog tjedna nastavlja put prema Eurobasketu, koji je vrlo izazovan jer se Cipar kao jedan od domaćina izravno kvalificirao, pa se u našoj skupini Hrvatska, Francuska i BiH bore za dva preostala mjesta.

Realno, Božić je Hrvatskoj potrebniji ovog tjedna nego što će biti na ljeto, kad će Sesaru za olimpijske kvalifikacije biti na raspolaganju i naši NBA igrači, ali izbornik tvrdi da će i tada biti mjesta za njega.

"Ja s Lukom imam korektan odnos i nisam od onih koji će ikome zatvarati vrata, posebno jer nemamo velik izbor igrača. Što se mene tiče, on će biti kandidat i na ljeto", rekao je Sesar za Index.

I to je lijepo i logično, ne bi bilo mudro odricati se usluga igrača kao što je Božić, ali nakon tri uzastopne akcije na kojima se Luka ne pojavljuje, teško je ne zapitati se koliko je njega uopće briga za reprezentaciju, posebno u usporedbi s klubom, ali i koliko je to uopće njegova odluka.

Je li Božić Jusupovo oružje protiv saveza koji mu je nanio nepravdu?

Nije nikakva tajna da je Božić vrlo vezan za trenera Danijela Jusupa, kao što nije nikakva tajna da Jusup nije u dobrom odnosu s HKS-om, kojem zamjera što mu nikad nije dao priliku da bude izbornik. 

Nije nikakva tajna ni da se nedavno nakon utakmice sa Sesarovim Dinamom upustio u psovkama začinjeni verbalni okršaj s izbornikom, kao ni da je prošlog tjedna, tijekom završnice Kupa, branio novinarima da Božića ispituju o očekivanjima u reprezentaciji kojoj bi se sutradan trebao priključiti.

Ivana Ivanovic/PIXSELL

Naposljetku, zapravo nije tajna da će Božić preskočiti i ovu akciju reprezentacije, jer ta je neformalna informacija kolala Zadrom proteklih nekoliko dana. Do zaključenja ovog teksta još nije postala formalna jer do 21 sat u HKS još nisu stigle nikakve vijesti iz Zadra, ali sve upućuje na to da će uskoro postati. Pitanje je samo zašto su je iz Zadra do zadnjeg časa tajili.

Božić sasvim sigurno nije na svoju ruku odabrao termin zahvata na umnjaku, nego u dogovoru s klubom, kojem termin reprezentativne stanke nedvojbeno najviše odgovara. Zato je teško barem ne pomisliti kako je najbolji košarkaš regije postao oružje Danijela Jusupa u osobnoj borbi protiv saveza koji ga je cijelu karijeru zanemarivao.

A direktna žrtva toga je reprezentacija koja se godinama muči u ovim kvalifikacijskim prozorima usred sezone zbog prisilnih izostanaka najboljih igrača. Ovo je zaista glup način za izgubiti jednog od najboljih koje ima na raspolaganju, čak i ako se "ne uklapa u sustav", kako je svojedobno procijenio Aco. 

Pročitajte više