Zašto mladi tenisači Đokoviću i dalje ne mogu ništa?

Foto: EPA-EFE

NEDUGO nakon što je 35-godišnji Novak Đoković izbacio još jednog znatno mlađeg igrača i osvojio 22. Grand Slam naslov, njegovog trenera Gorana Ivaniševića pitali su koliko dugo novi prvak Australian Opena može ostati na najvišoj razini. Odgovor je vjerojatno ostatak ATP Toura prožeo trncima, piše BBC Sport.

"Definitivno još dvije, tri godine", rekao je Ivanišević koji je pomogao Đokoviću da osvoji sedam od ta 22 velika naslova. "Njegova razina je nevjerojatna. On je iz svemira. Njegov mozak radi drugačije."

Đoković, koji u svibnju puni 36 godina, pokazao je sve aspekte svoje veličine na putu do pobjede nad 24-godišnjim Stefanosom Tsitsipasom u nedjeljnom finalu Melbournea. Srbin je osvojio pet od zadnjih sedam Grand Slam turnira na kojima je igrao, iako je ova pobjeda došla na turniru na kojem je španjolski tinejdžer Carlos Alcaraz - svjetski broj jedan prije turnira i novi lider sljedeće generacije - izbivao zbog ozljede. BBC Sport analizira zašto je Đokovića mlađim igračima tako teško srušiti.

Aura

Skoro svaki mlađi protivnik prije meča govori o tome da Đokovića treba tretirati kao bilo kojeg drugog protivnika - igrajući protiv čovjeka, a ne imena. Ali koliko ih uistinu vjeruje u to i ne ostaje pod dojmom?

Grk Tsitsipas bio je posljednji od četiri igrača barem desetljeće mlađih od Đokovića koje je on pobijedio u Melbourneu. U protekle četiri godine Đoković je izgubio samo pet od 45 mečeva koje je igrao protiv protivnika mlađih od 23 godine.

Đoković je osvojio šest od svojih sedam Grand Slam finala u tom razdoblju protiv igrača rođenih 1990-ih, a Rus Danil Medvedev postigao je jedini uspjeh mlađe generacije na US Openu 2021. Tsitsipas inzistira na tome da Đokovićev pritisak na mlađe igrače nije "prokletstvo".

"Ne vidim ovo kao nešto neugodno. Ovo je jako dobro za sport, imati natjecatelje poput njega, imati šampione poput njega", rekao je Tsitsipas koji je izgubio posljednjih 10 susreta s Đokovićem. Drugo je pitanje misli li Tsitsipas to iskreno. Ako da, djeluje kao da je iznimka.

Znakovito je da su ruski peti nositelj Andrej Rubljev i Amerikanac Tommy Paul - igrači koje je Đoković lagano odradio u četvrtfinalu i polufinalu Australian Opena - govorili o strahu koji igrači osjećaju kad vide njegovo ime u svom dijelu ždrijeba.

Rubljev (25) nasmijao se kada je nakon svoje pobjede u osmini finala rekao da bi volio da je Đoković na suprotnoj strani - ali to nije bilo smiješno jer je postajao sve malodušniji na putu do poraza u tri seta.

"Mnogi igrači jako poštuju njegovu igru", rekao je 25-godišnji Paul, koji je također bio poražen u tri seta. "Nitko ga zapravo ne želi vidjeti na svom dijelu ždrijeba."

Mentalitet na terenu

Kada na terenu postane teško, Đoković se pokreće. To je posebno važno u najvećim trenucima najvećih mečeva i ključni je razlog zašto je osvojio 22 od 33 Grand Slam finala u kojima je igrao.

Tsitsipas je rekao da je Đoković, koji je spasio 23 od 29 break lopti tijekom Australian Opena, uključujući dvije od tri u finalu, igrač koji vas "gura do krajnjih granica" na terenu. "On je vrlo važan za nas koji jednog dana želimo doći do njegove točke. Kad nam ispraši guzice, to je svaki put sigurno dobra lekcija", rekao je.

"Učinio me mnogo boljim igračem. Podigao je moju razinu koncentracije sve više i više svaki put kad igram s njim. Moraš biti stvarno fokusiran i moraš biti posvećen igri kada igraš protiv njega."

Tehnika i taktika

Svatko ima plan igre za meč protiv Đokovića. Izvršavanje tog plana protiv nekoga njegova talenta druga je priča. Kao što je Paul rekao nakon polufinala, Đoković ih može natjerati da "igraju tako loše".

Amerikanac je ponudio malo uvida u njegovu taktiku i kako je Đoković neutralizirao te planove. "Htio sam malo igrati servis-volej. Nisam to učinio niti jednom", rekao je.

"Kada bih pogodio prvi servis, činilo se da ga svaki put vraća na osnovnu liniju. Automatski sam postajao defenzivan. Htio sam ubaciti drop-shotove. Nisam dobio priliku za ništa od toga jer je pogađao tako duboko.

Htio sam promijeniti tempo svojim sliceom. Promašio sam svoja prva tri slicea u meču. Rekao sam 'u redu, počet ću udarati bekhendom, ne slajsam dobro'. Nije mi dopustio da radim sve te stvari zbog stvari koje je on radio tako dobro."

Tijelo

Đoković je odavno shvatio potrebu za brigom o svom tijelu kako bi produžio karijeru i postizao uspjehe u tridesetima. Redovito je navodio prelazak na bezglutensku prehranu prije više od deset godina kao recept za svoj uspjeh.

Iako se ne smatra veganom, Đoković izbjegava jesti meso, ribu i druge proizvode životinjskog podrijetla. Bavljenje jogom i dnevna rutina istezanja bila je ključna u održavanju izvanredne elastičnosti koju nastavlja pokazivati ​​dok juri za lopticama na terenu.

"Način na koji brine o svom tijelu, način na koji pristupa svemu, hrani, to je fascinantno. Nevjerojatna razina", rekao je Ivanišević.
Kada je Đoković prošle godine iznio svoje razloge zašto se nije cijepio protiv koronavirusa, rekao je da želi biti "u skladu sa svojim tijelom koliko god je to moguće". Dodao je da je "uvijek bio odličan student wellnessa, dobrobiti, zdravlja, prehrane".

Upornost

S uspjehom dolazi i posebna pozornost i Đoković se često nađe u središtu drame - bilo da ju je sam stvorio ili ne. Prošle godine nije mogao obraniti naslov na Australian Openu nakon što je deportiran iz zemlje nakon svađe oko njegovog statusa s cijepljenjem protiv covida. Đokovića je ometala i ozljeda tetive u Melbourne Parku, za koju je Ivanišević rekao da bi izbacila "97% ostalih igrača".

"Ako vratim vrijeme prije dva i pol tjedna, nisu mi se baš sviđale šanse s obzirom na to kako mi se osjećala noga", rekao je Đoković. "Tada je bilo samo pitanje preživljavanja svakog pojedinog meča, pokušaja proboja u sljedeći krug."

Prije polufinala u petak protiv Paula nabačena mu je još jedna felšana loptica. Njegov otac Srđan fotografiran je ispred Rod Laver Arene s pristašama ruskog predsjednika Vladimira Putina, stvarajući kontroverzu za koju je Đoković rekao da "nije ugodno" baviti se njome.

Unatoč tome, uspio je sve te smetnje ostaviti iza sebe dok je jurio prema izjednačavanju rekorda Rafaela Nadala na muškim Grand Slamovima. "Bila je potrebna ogromna mentalna energija da ostanemo usredotočeni, da radimo dan po dan", rekao je Đoković.

Rijetki bi se kladili protiv toga da će svjetski broj jedan osvojiti više velikih turnira od bilo kojeg drugog igrača u povijesti sporta, osim ako ga Tsitsipas, Alcaraz ili ostatak mlađe generacije - plus 36-godišnji Nadal, koji će ići na 15. trijumf na French Open u lipnju - može zaustaviti.

"Naravno da 35 nije 25, iako želim vjerovati da jest. Ali osjećam da je preda mnom još puno vremena. Da vidimo dokle ću dogurati", rekao je Đoković.

Pročitajte više