Zašto se Cro Cop neće povući iako to najavljuje

ODLAZI ili ostaje? Kraj karijere ili novi ugovor? Vješanje rukavica ili novi ciklus spartanskih treninga? Pitanja su koja se postavljaju nakon dobre predstave i sjajne pobjede Mirka Filipovića protiv Pata Barryja.

> Cro Cop Barryja spremio u invalidska kolica!

Iako je prije dva tjedna u razgovoru za Index otkrio želju da u slučaju pobjede protiv Barryja potpiše novi ugovor s UFC-om, a sličnu je stvar novinarima ponovio i po dolasku u Vancouver, Cro Cop je uoči same borbe, ali i u nekim intervjuima nakon meča, najavio upravo suprotno - konačni kraj. Što je od toga istina?

Treba se povući dok si na vrhu, ali...

Objektivno, Cro Cop nije u cvijetu mladosti, 36 mu je na leđima, novca je zaradio dovoljno za lagodan život, a i sam je svjestan kako je konkurencija koja trenutačno drži UFC-ov pojas vjerojatno prejaka i premlada. I nedostižna... Uostalom, nema boljeg načina za povlačenje od odlaska nakon velike pobjede. Premlaćivanjem Amerikanca isprao je gorak okus od poraza protiv Juniora Dos Santosa, dokazao je svima da još uvijek može pobijediti mlađe i potentnije borce i što je  njemu samom vjerojatno najbitnije, nadvladao je odličnog udarača. I na koncu ga zadavio kao ultimativni dokaz koliko je napredovao kao "all around" borac.

Ipak, neke druge stvari govore u prilog da ovo neće biti posljednje što smo vidjeli od Mirka Filipovića -  prije svega njegova prevrtljiva narav. Nije ovo prvi put da Cro Cop najavljuje odlazak, a onda ponovno odluči navući rukavice. Ovaj smo scenarij gledali nekoliko puta. Mirko se vraćao nakon teških poraza, nokauta, ozljeda, operacija, rekonstrukcija koljena. Zašto bi se ostavio sporta u trenucima kada sam za sebe kaže da se nalazi u formi života?

"Osvojio sam Grand Prix 2006, no protiv Barryja sam bio bolje fizički spreman. Napokon sam našao pravi način treniranja", izjavio je Cro Cop na press konferenciji poslije borbe dodavši da bi mogao potpisati novi ugovor s UFC-om, ako se dogovori s Danom Whiteom i braćom Fertitta.

UFC u Njemačkoj krajem godine

I sada je odjednom zasićen i umoran od treninga, željan civilnog života i bez motiva za nastavak karijere... Možda trenutačno, u trenutku kada mu je pobjeda skinula ogroman teret s leđa i kada u sebi osjeća prazninu sasvim normalnu nakon ovakvog, prije svega psihološkog, ispita.

No, kad se situacija malo smiri, kada počnu dolaziti pozivi iz Amerike (a sigurno hoće) pitanje je hoće li Mirko reći ne. UFC je sjajan poslodavac koji će za hrvatskog borca sigurno spremiti primamljivu ponudu. Razlog je vrlo jednostavan, Mirko je i dan danas jedan od najpopularnijih boraca svijeta. Fanovi ga jednostavno obožavaju, novinari vole pisati o njemu, čak ga i njegovi protivnici (poput Pata Barryja) idealiziraju i grle za vrijeme borbe. UFC treba Cro Copa, uz Fedora i Overeema, najveću europsku MMA zvijezdu.

Ne treba smesti s uma niti širenje američke organizacije na europsko tržište i turnir u studenom koji je već najavljen za njemački Oberhausen. Svi se dobro sjećamo što se dogodilo u Koelnu prošle godine. Kada je prodaja karata potpuno zakazala, Dana White je nazvao Mirka i ponudio mu borbu protiv Al Turka. Problem je bio riješen i kelnska je Arena rasprodana u samo nekoliko sati. Sve zahvaljujući nevjerojatnoj popularnosti hrvatskog policajca.

I na kraju ne smijemo smesti s uma da je i Filipović čovjek koji voli novac. Budućnost i lagodan život već je osiguran, no još jedan milijun na banci nije na odmet niti njemu. Protivnici ne moraju biti iz samog vrha, ali Rothwell, Yvel ili možda revanši protiv Konga, Gonzage ili Minotaura, sasvim su u redu...

Pročitajte više