koronavirus u sportu

Zašto su se hrvatski reprezentativci cijepili u Beogradu?

Moreno Car, vratar Nexe-a Foto: RK Nexe

VRATAR rukometnog kluba Nexea Moreno Car dobio je pozitivan nalaz testa na koronu i napustio pripreme reprezentacije koja se sprema za utakmicu protiv Slovačke u Varaždinu (srijeda, 19:00). Iz predostrožnosti se iz reprezentacije povukao i Halil Jaganjac, također član Nexea, koji je s Morenom doputovao u automobilu iz Našica u Zagreb na okupljanje rukometaša.

Saznali smo da su obojica cijepljeni u organizaciji kluba proteklog vikenda u Beogradu, a uskoro su počele kružiti glasine da su se u Srbiji usput zarazili koronom. Iz Nexea su se o slučaju oglasili priopćenjem te objasnili da su igrači samo izrazili želju za cijepljenjem. 

''Zahvaljujući činjenici da je naš klub dio Nexe Grupe koja posluje na regionalnom tržištu, imali smo priliku svojim igračima pružiti mogućnost cijepljenja u Republici Srbiji. Naši igrači su sami izrazili želju da se cijepe, kako bi zaštitili svoje najdraže i vlastito zdravlje. Petorica igrača cijepljena su cjepivom Pfizer u Srbiji. Nažalost, uvijek je moguće da osobe, bez obzira na cijepljenje, budu izložene zarazi, s obzirom na rok u kojem prime cjepivo i trenutku u kojem ono počne djelovati, dakle moguće je zaraziti se i 24 sata nakon cijepljenja", pojasnili su u našičkom klubu. 

"Činimo sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili svoje igrače, prilagodili se odlukama Hrvatskog rukometnog saveza i kako bi se omogućio nastavak održavanja hrvatske lige, na što apeliramo cijelo vrijeme'', rekao je predsjednik kluba Josip Ergović. 

Osim Jaganjaca i Cara, u reprezentaciju je iz Nexea pozvan i Fran Mileta koji je ostao na pripremama. Neslužbeno smo doznali da nitko od igrača Nexea nije zaražen u Srbiji.

Podsjetimo, hrvatski klubovi i Hrvatski rukometni savez već mjesecima apeliraju prema HZJZ-u da se njihovim članovima, posebno onima koji nastupaju u europskim natjecanjima te su često u tranzitu, omogući cijepljenje. Izbornik Hrvoje Horvat, gostujući u Index studiju nakon SP-a u Egiptu, ispričao je kako je više vremena proveo na testiranjima nego na treningu, a isto su nam govorili i brojni reprezentativci. 

Hrvatska ostala bez lijevog vanjskog 

Hrvatska reprezentacija od srijede do subote igra tri utakmice EURO Cupa, a izbornik Hrvoje Horvat s pomoćnikom Ivanom Balićem jedva će skrpati vanjsku liniju. Nakon što je otpao Jaganjac, Hrvatska je ostala bez opcije na poziciji lijevog vanjskog. 

Zbog ozljeda su iz reprezentacije već ranije otpali Šarac, Mamić i Hrstić, dok je mladi Grubišić, koji je također na popisu, ostao s juniorskim timom u Poreču. Hrvatsku će od iskusnijih igrača predvoditi Ivan Čupić, Ivan Pešić, Domagoj Pavlović, Luka Šebetić i Vlado Matanović.

Pročitajte više