KRIZA U HNL-u

Zašto Šuker skriva od klubova ugovore za TV prava?

Foto: Getty Images / Guliver image

KLUBOVI HNL-a prije mjesec dana su održali sastanak na temu ponovnog pokretanja udruge prvoligaša. Hajduk je bio idejni začetnik priče te je pred klubovima održao prezentaciju, a nitko od prisutnih nije imao zamjerke na plan Splićana da reanimacijom Udruženja prvoligaša klubovi preuzmu operativno vođenje lige. 

Ipak, prijedlog Splićana je krahirao. Samo je Slaven Belupo stao na stranu Hajduka, dok su svi drugi ostali vjerni ideji da prava klubova i dalje zastupa HNS, odnosno njegova Komisija za profesionalni nogomet. Hajduk se iz te priče povukao jer, kako tvrde, HNS ih je puno puta preveslao. Pitanje udruženja prvoligaša nametnulo se i usred koronakrize koja je obustavila natjecanja i gurnula klubove HNL-a još bliže amaterizmu. 

Predsjednik Hajduka Marin Brbić kaže kako se sad, kad su sva sportska natjecanja prekinuta zbog pandemije koronavirusa i kad su klubovi ostali bez stalnog izbora prihoda, vidi koliko je udruga klubova prve lige esencijalna za njezinu opstojnost. No, je li to uistinu tako i zašto liga nije bila održiva ni kada je udruga postojala? Odgovore smo potražili među čelnim ljudima hrvatskih klubova i HNS-a.

Brbić inzistira na tome da su klubovi preplašeni u odnosu prema čelništvu HNS-a. 

''Nakon što smo odradili prezentaciju o prvoj ligi, bio je dogovor da će ostali klubovi dati svoje prijedloge, neke nove ideje, i to nam je bilo prihvatljivo. Međutim, nitko ništa nije donio, nije bilo sluha. Samo je Slaven stao na našu stranu. Koji su razlozi klubova da odbiju naš prijedlog, ne znam, to je valjda samo njima jasno. Mišljenja sam da su jednostavno preplašeni. Tek sad, u ovim okolnostima, kad nogometa nema, vidimo koliko bi ta udruga dobro došla. Ne samo Hajduku nego svima'', kaže nam Brbić pa nastavlja:

''Pogledajte koje lige nemaju udrugu. BiH, Makedonija, Malta, Bugarska i Cipar. Ne želim podcjenjivati nikoga, ali zar su to lige kojima trebamo težiti? Ili nam uzor trebaju biti lige Petice? Postavit ću pitanje. Svi znamo za Bundesligu, Serie A, La Ligu, Le Championnat… Zna li itko koje je službeno ime talijanskog, francuskog ili španjolskog nogometnog saveza? Udruge u tim državama su postale brend. Da imamo takvu udrugu, bilo bi puno više i sponzora. U normalnim okolnostima oni postoje, ali da postoji udruga, novac bi se pravednije dijelio, takve situacije bi se lakše rješavale i koordinirale. Udruga je organ koji bi se brinuo o klubovima, o njihovim pravima i štitio bi njihove interese. Ovako smo osuđeni na to da ovisimo o HNS-u, a trebam li ponavljati da smo za njih uvijek bili neželjeno dijete?'' rekao je čelni čovjek Hajduka pa se odmah referirao na intervju koji je za Index dao predsjednik Rijeke Damir Mišković, prema kojem bi se takvim stvarima trebala baviti Komisija HNS-a.

''Ne mogu se načuditi Miškoviću. O kakvoj to Komisiji on priča? Što je ta Komisija u posljednjih mjesec dana napravila, koliko su se puta sastali? Nas su napadali da smo isključivi jer smo željeli da svima u HNL-u bude dobro. Da postoji udruga, zajedno bismo bili jači u odnosu prema Savezu, sindikatima, državi. Ne razumijem zašto mi uvijek moramo biti najpametniji, kad možemo samo baciti pogled na puno uspješnije i moćnije lige i vidjeti kako oni to rade te prepisati od njih.''

Damir Mišković je za Index dao prilično pesimističnu prognozu kad je kazao da po nastavku sezone nitko neće imati novca da kupuje njihov proizvod, ulaznice i preplatu za TV. Predsjednik Rijeke kazao je da možda više nećemo ni imati prvu ligu ako neki klubovi ne prežive krizu.

''Nitko nema staklenu kuglu da bi tvrdio tako nešto. Pandemija može završiti i za dvadeset dana. Imali smo i krvavi rat pa smo preživjeli. Naravno da će šteta biti velika, ali nitko u ovom trenutku ne može prognozirati što će se dogoditi'', referirao se Brbić na prognoze iz Rijeke. 

"Nije važno hoće li HNL završiti, važno je da se lige Petice nastave pa da se i u HNL-u nešto pokrene"

Klubovi u ligama Petice drastično režu plaće svojim igračima i osoblju jer je šteta koja je nastala u ovih mjesec dana kaosa ogromna i mjeri se u milijardama eura. Ti klubovi su najveći dio svog kapitala dobivali od TV prava, ulaznica, sponzora. Kako je nogomet prekinut, dotok novca je prestao i nastupila je kriza. U HNL-u je situacija drugačija, a danas je to dobro objasnio jedan od čelnih ljudi Rijeke Ivan Mance, rekavši da za HNL nije toliko važno hoće li završiti sezonu do kraja, već hoće li sezona u ligama Petice završiti, kako bi njihovi klubovi dobili nešto novca od TV prava i zadržali likvidnost za kupovinu igrača. Izvoz je osnovni prihod hrvatskih klubova. Samo se Hajduk može pohvaliti zavidnim brojem gledatelja, a zarada od TV prava je u HNL-u mizerna. Baš zbog toga će Hajduk biti najviše pogođen u slučaju da se HNL nastavi u srpnju ili kolovozu bez gledatelja.

''Nama bi to najteže palo. Hajduk ima publiku, nama stadion nije prazan i najsretniji bismo bili da se sve što prije vrati u normalu te da se nogomet igra kao što se igrao i prije krize. Nažalost, prisiljeni smo živjeti od prodaje, a kako ćemo bez nogometa staviti svoje igrače u izlog? Sad je pitanje što će biti i s prijelaznim rokom. Što se tiče TV prava, je li vama jasno da smo prošle godine mi veću zaradu od TV prava imali od one nesretne utakmice sa Gzirom, nego od svih utakmica u HNL-u? To je smiješno. T-com plaća 20 milijuna kuna, a klubovima ostaje 12 milijuna. Da postoji udruga, izborili bismo se za veće iznose, imali bismo jaču pregovaračku poziciju. Ovako imam osjećaj da nikoga nije briga. Klubovi to očito ne žele i tko im je kriv. Tragično je da smo u dva navrata na sastancima, jednom i pisanim putem, od HNS-a tražili na uvid ugovor o TV pravima. Nikad ga nismo dobili. Jasno mi je da ti podaci ne moraju izaći u javnost, da su možda poslovna tajna, ali zašto se skrivaju od nas koji smo neposredni proizvođači tog nogometa?'' pita se Brbić pa nam iznosi još jedan zanimljiv prijedlog koji je mislio realizirati kroz udrugu.

''Mi smo valjda jedina liga u kojoj prvak i pobjednik Kupa osim trofeja i plasmana u Europu ne dobiva baš ništa. Nagradni fond postoji i na najslabijim teniskim turnirima, samo kod nas ne. Naš prijedlog je bio da se 50 posto novca ravnomjerno podijeli klubovima, a da se druga polovica dijeli prema plasmanu, tako da bi onda bila zanimljiva i borba za peto, šesto ili sedmo mjesto. Svaki viši plasman nosio bi više novca i liga bi do kraja bila maksimalno zanimljiva. Ali, očito nikoga nije briga'', za kraj će predsjednik Hajduka.

Nakon što je Fifa objavila mjere za pomoć klubovima tijekom pandemije i obustave natjecanja, klubovima se otvorila mogućnost jednostranog raskida ugovora s igračima uz ispunjenje određenih uvjeta, ekonomske opravdanosti rezova, pregovora u dobroj vjeri i još nekih parametara oko kojih bi se dalo dubinski pravno raspravljati. Tema je postala posebno zanimljiva kada je planuo sukob u Dinamu, odnosno kada su igrači odbili klupsku odluku i krizne mjere na svojim ugovorima. 

Nogometni sindikat koji vode Mario Jurić i Dario Šimić zalaže se za kolektivno rješavanje problema te povodom raznolikih tumačenja Fifinih mjera žele istaknuti da one ne mogu biti opravdanje za izbjegavanje obaveza.

Jurića smo pitali u kakvom su položaju danas igrači u HNL-u, s obzirom na to da su prema postojećim zakonima svi oni samostalni obrtnici, te što će se dogoditi ako Dinamo s igračima ne postigne dogovor o rezanju plaća. Hoće li prvak Hrvatske u tom slučaju moći dokazati Fifi da je imao ekonomskih razloga za jednostrane raskide na štetu igrača?

''Ne mogu ulaziti u pojedinačne slučajeve i ne mogu tumačiti svaki konkretan slučaj. Ne znam pravo činjenično stanje i stoga ne mogu sa sigurnošću reći što bi sud odlučio da do toga uopće i dođe. Stav Sindikata je da je dogovor jedino ispravno rješenje i da se ništa u ovom trenutku ne bi smjelo jednostrano rješavati.''

Sindikat smatra da oštri rezovi u HNL-u nisu potrebni 

Europski klubovi režu plaće jer gube velik novac od TV prihoda i ulaznica. Realno, HNL nema takve probleme. Gledatelja na tribinama nema, a novac od TV prava je zanemariv. Zato Jurić smatra da mjere rezanja plaća u hrvatskom klupskom nogometu nisu ni potrebne.

''Igrači su najsvjetliji dio našeg nogometa i siguran sam da su oni spremni na ustupke, čak i na one koji nisu sasvim logični, ali i ti ustupci moraju biti razumni i poanta je da se nijedna odluka takvog tipa ne smije donijeti jednostrano, bez dogovora dviju strana'', rekao je.

HNS je objavio tri moguća scenarija za nastavak prekinute sezone HNL-a i Hrvatskog kupa, prema kalendarima kakve dosad još nikada nismo imali u domaćem nogometu. Igrat će se, izgleda, tijekom cijelog ljeta, ali nitko službeno o tome još ne može ništa kazati. Sve je bazirano na projekcijama jer nitko sa sigurnošću ne može reći kad će kaos završiti i kad će se svijet vratiti u kolotečinu.

Izvršni direktor HNS-a i formalno prvi čovjek Saveza Marijan Kustić kaže kako je u ovom trenutku nemoguće, ali i neodgovorno bilo što prognozirati i planirati.

''Tko može bilo što planirati u ovom trenutku? Ponadali smo se da stvari idu na bolje kad se cifra novozaraženih smanjila na 40, no danas se taj broj popeo na 80 i stvari opet izgledaju jako loše. Nemoćni smo. Voljeli bismo da se situacija barem smiri toliko da klubovi mogu početi s treninzima i pripremama, ali trenutačno su prioriteti zdravlje i sigurnost, kako igrača tako i svih građana.''

Kustić: Zašto pitate mene? Klubovi odlučuju 

Lige Petice gube ogroman novac, iz Engleske i Italije dolaze ozbiljna upozorenja da bi manji klubovi mogli i nestati. Kustić se ne želi zalijetati s procjenama koliko je kriza utjecala na HNL i koliko liga gubi dok se nogomet ne igra.

''Trebalo bi sjesti i ozbiljno proučiti sve brojke i tek bismo onda mogli dati relevantan podatak. Zasad to ne znamo i mislim da bi bilo neozbiljno davati paušalne podatke. Gubici će biti veliki, to je sigurno, no koliki, to tek treba vidjeti. Naravno, puno će toga ovisiti i o tome koliko će trajati prekid prvenstva. Napravit ćemo sve što je u našoj moći. Dat ćemo sve od sebe kako bismo pomogli klubovima da spase svoju egzistenciju, no moramo biti svjesni da ništa više neće biti kao što je bilo prije.''

U Hajduku su ogorčeni jer im nije prošao plan s uvođenjem udruge prvoligaša. Zanimalo nas je treba li u ovom trenutku takva udruga hrvatskom nogometu.

''Zašto to pitate mene? Na to pitanje odgovor mogu dati samo prvoligaši. Ne HNS, ne Kustić. Klubovi su sad odlučili da im takvo nešto nije potrebno. U budućnosti će možda donijeti drugačiju odluku, ali to nije stvar o kojoj bi trebao odlučivati Savez'', kaže nam Kustić.

Pročitajte više