SPORTSKA ANALITIKA

Zašto United igra kao preporođen? Uglavnom zbog njega

Foto: EPA

BRUNO FERNANDES tek je jedan mjesec u Engleskoj, a već je proglašen najboljim igračem mjeseca po PFA izboru. Ništa čudno s obzirom da je United od njegovog dolaska napravio ne jedan, već nekoliko iskoraka u pravom smjeru.

Ne samo da su u posljednjem kolu kod kuće pobijedili u gradskom derbiju protiv Cityja nego su u posljednjih mjesec dana - u svim natjecanjima - pokazali razinu igre kakvu dosad nismo vidjeli.

Nimalo slučajno, taj je porast forme došao nakon što su potpisali upravo s portugalskim reprezentativcem pa se pitanje nameće samo od sebe - kako je moguće da jedan igrač napravi toliku razliku?

Sve je odjednom bolje

United je postigao tek 44 gola u dosadašnjih 29 kola, čime su daleko najneefikasnija momčad od onih koje se nalaze među top 5. Međutim, problem dosad nisu bili čak niti postignuti pogotci koliko čisto mučenje koje se vidjelo u igri Manchester Uniteda jednom kada bi došao na protivničku polovicu.

Mora se priznati da ih niti ozljede nisu pazile, pogotovo s obzirom na činjenicu da je veći dio sezone propustio Paul Pogba, a dobar dio utakmica i Marcus Rashford. Bez najkreativnijeg igrača vezne linije i najboljeg strijelca svaka bi momčad imala problem pa tu United nije nikakva iznimka. Uostalom, dovoljno je samo pogledati Manchester City i vrlo očitu razliku u njihovoj igri i kreaciji - što se najbolje vidjelo upravo u susretu protiv Uniteda - kada igra sa i bez Kevina de Bruynea.

Najveća razlika u posljednjih pet utakmica zapravo je igra u obrani, pošto su primili tek jedan gol u tom premierligaškom periodu. Treba naglasiti da su pritom igrali protiv uglavnom vrlo jakih protivnika; remizirali su protiv Wolvesa i Evertona, a došli do pobjeda protiv Cityja, Chelseaja i Watforda, ekipe koja je u međuvremenu slavila protiv Liverpoola te mu tako nanijela prvi poraz u Premier ligi.

Ždrijeb im je bio sve samo ne naklonjen, ali dojam je da su sve linije odjednom postale bolje. Nemanja Matić počeo je igrati kao nekoć pod Mourinhom, Fred odjednom djeluje kao onaj igrač koji je bio u Šahtaru, mladi Greenwood pokazuje da bi mogao biti sljedeća teen senzacija, De Gea je ponovno na visini zadatka, a čak je i kronično pogreškama skloni Lindelof postao stabilan i siguran branič.

Može biti slučajno, ali vjerojatno nije. To je prepoznao i sam Ole Gunnar Solskjaer: "On naporno radi, dovoljno je skroman, ima volju i želju, odlučnost, ali i potreban X faktor. Voli riskirati, a za to ima dovoljno hrabrosti. Važno je imati hrabrosti kako bi se napravile pogreške, a onda i korigirale u fantastične asistencije i golove."

Što je to promijenio Bruno Fernandes?

Za početak, donio je svom treneru potrebnu taktičku fleksibilnost. U posljednjih se mjesec dana Solskjaer mogao puno bolje taktički prilagoditi protivniku, bilo kroz formaciju 3-4-1-2 ili 3-4-3, ali jednako dobro i u 4-2-3-1 ili 4-3-1-2 sistemu. 

U svakoj od tih opcija, bilo onoj kada United - kao protiv Watforda - ima loptu u svojim nogama dvije trećine utakmice ili kada kao protiv Cityja nije niti na 30 posto, Bruno Fernandes se pokazuje kao ključni igrač Uniteda.

Grafika za Index Sport: Sofascore

Potpuno je očito donio barem jednu klasu više u svim kreativnim i dodavačkim elementima igre, gdje je zasluženo među top 10 igrača. Naročito je važna značajno bolja distribucija lopte u posljednjoj trećini na protivničkom dijelu terena, nešto u čemu je United, pogotovo otkad nema Pogbe, imao najviše problema. Kroz sredinu nisu uspijevali ništa napraviti, a često bi gubitak lopte u takvim situacijama otvarao bržu protivničku tranziciju.

Upravo je to razlog zašto sada, uz bolju kreativu i pritisak unutar protivničke trećine terena, i obrana bolje igra. Lopta se manje gubi, pritisak je prisutniji, a linije su samim time bolje u procesu transformacije obrana-napad.

Kao domine, sve vuče jedno drugo i sve linije izgledaju kao da naprosto igraju bolje. Nije sve to napravio Bruno Fernandes, ali je riješio ključni problem u kreativi zbog kojeg je momčad jednostavno prodisala, a igrači poput Matića i Freda odjednom postali najbolje varijante samih sebe. 

Stoga je potpuno zasluženo dobio priznanje za igrača mjeseca. Ovaj United sada djeluje dobro, bit će opasni kako u domaćem kupu tako i u Europa ligi, a ne bi bilo nimalo čudno kada bi do kraja sezone dohvatili ne samo četvrto nego i treće mjesto. Ako sve bude tako, Bruno Fernandes bit će najbolja zimska kupovina Premier lige još od Luisa Suareza. 

Zasad to ne izgleda kao loša oklada, nego suprotno od toga.

Pročitajte više