Zbog Netflixove hit serije svijet poludio za šahom: "Ovo je neviđeno"

Foto: Netflix

NETFLIX je nedavno izbacio seriju Damin gambit koja je u rekordnom roku potukla sve rekorde gledanosti i jedna je od najbolje ocijenjenih serijala na toj TV platformi.

U seriji od sedam epizoda Anya Taylor-Joy glumi Elizabeth Harmon, karizmatično genijalno siroče koje juriša na sam vrh vrhunskog šaha kojim dominiraju isključivo muškarci. Glavna glumica je upečatljiva, riječ je o prekrasnoj mladoj djevojci velikih divnih očiju i s puno stila u odijevanju. Ipak, koliko god Taylor-Joy impresivno odglumila ulogu Beth Harmon, glavni lik ove izuzetne serije je sam šah.

U tjednu kada je serijal izašao u SAD-u, Velikoj Britaniji i ostalim zemljama, pretrage na Googleu o šahu značajno su porasle. Metro piše kako je na eBayu nakon samo deset dana od početka prikazivanja serije broj narudžbi za setove za šah porastao za čak 273 posto.

"Brojevi posjeta našoj web stranici dramatično su se povećali'', rekao je Simon Purkis, osnivač proizvođača luksuznih igara Purling London, u razgovoru za Insider.

Purling London izrađuje vrhunske i skupocjene šahovske ploče koje koštaju i do nekoliko tisuća dolara. Interes za šah nakon Daminog gambita porastao je na svim razinama. 

''Sve više ljudi nam se obratilo i žele se uključiti. Porast zanimanja za šah je nevjerojatan'', rekao je Leon Watson, voditelj šahovskog kluba Batterse i jedan od administratora stranice Chess24.com, koja uživo prenosi šahovske mečeve.

''Novi val pandemije koronavirusa i lockdown koji su proglasile brojne zemlje izazvao je pravu maniju za šahom, koji doživljava procvat. Također, interes za šahom na internetu, igranjem ili samo gledanjem, također je porastao'', rekao je Watson za Insider pa je dodao da je Damin gambit natjerao i sve veći broj žena da se zainteresiraju za ovu igru.

Muški svijet šaha vapi za stvarnom Beth Harmon

Najinteresantniji element serije je postavljanje u prvi plan ženskog lika, što je i dalje rijetkost u svijetu natjecateljskog šaha kojim dominiraju muškarci.

Prema Davidu Lladi, glavnom marketinškom direktoru Međunarodne šahovske federacije (FIDE), igračica s važećom licencom je tek oko 16 posto na cijelom svijetu. "To je nešto što želimo popraviti. Šahovski svijet vapi za stvarnom Beth Harmon'', rekao je za Insider.

A zanimanje žena za šahom je od početka prikazivanja nevjerojatno poraslo.

''Samo u posljednjih nekoliko tjedana imali smo više upita od strane žena nego u posljednjih nekoliko godina. To je sjajno, a za sve je zaslužan Damin gambit'', zaključio je Watson.

Pročitajte više