Zbrajanje posljedica: Neodlazak na SP koštat će desetke milijuna eura

POSLJEDICE loših rezultata u kvalifikacijama tek treba zbrojiti, ali jasno je da je hrvatski nogomet doživio težak udarac neodlaskom reprezentacije na Svjetsko prvenstvo.

Osim što hrvatska publika neće imati priliku sljedećeg ljeta navijati za svoje ljubimce, Bilićevim izabranicima neće se pružiti prilika da se iskažu na još jednom velikom natjecanju. Možda i nije loše što neće nastupiti na velikom natjecanju, jer bi bila katastrofa ako bi u JAR-u igrali kao u kvalifikacijama. Bilo bi nepodnošljivo kad bi se osramotili porazom od Slovenije, BiH ili Srbije koje su pokazale da trenutno igraju puno bolje od "kockastih".

Financijski, Hrvatski nogometni savez doživio je veliki udarac izbivanjem s velikog natjecanja. Velikim nogometnim savezima ne znači puno novac koji dobivaju od FIFA-e, ali HNS-u je taj novac sve. Procjenjuje se da bi nagrade za saveze trebale biti slične onima sa Eura 2008., kada je Hrvatska dobila oko 12,5 milijuna eura. Savez je od toga dobio polovicu i godinu završio sa 7,8 milijuna eura u plusu, druga polovica išla je igračima i stožeru.

Osim nagrada, HNS će ostati i bez prihoda od sponzora koji nemaju interes za ulaganja ako reprezentacija ne igra na velikom natjecanju. Savez će na tome izgubiti od 2 do 5 milijuna eura.

I igrači su na velikom gubitku. Igranje na velikom natjecanju povisuje vrijednost njihovih transfera, a igrači dobivaju bogatije ugovore. Nekima cijena naraste i za 100 posto samo ako upišu nastup za nacionalnu vrstu.

Sljedeća će godina biti posebno teška za hrvatski nogomet koji na klupskoj razini već odavno ništa ne postiže, a jedina svijetla točka bila je reprezentacija. Publika će sljedećih mjeseci navijati za neke druge dresove i strpljivo čekati novi ciklus.

Pročitajte više