Hrvatski klubovi u Europi

Ždrijeb 2. pretkola Europa lige: Hajduk ide u Makedoniju, Osijek protiv Basela

Foto: Guliver Image/Getty Images

HAJDUK i Osijek, hrvatski predstavnici koji natjecanje u Europi započinju u drugom pretkolu Europa lige, saznali su suparnike.

U ovoj fazi natjecanja igra se samo jedna utakmica. Hajduk će igrati protiv makedonske Renove i gostovati. Osijek na svom stadionu igra protiv Basela. Utakmice će se igrati 17. rujna.

Renova prije 12 godina izbacila Rijeku

Renova je prošlu sezonu završila na četvrtom mjestu iza Vardara, Sileksa i Škendije. Makedonci su u prvom kolu s 1:0 izbacili armenski Alaškert. Ovo im je povratak u Europu nakon pet godina. U Europi su igrali šest puta, a najveći uspjeh im je izbacivanje Rijeke u Intertoto kupu 2008. godine. Prvaci Makedonije su bili 2010. godine.

Basel ima drugi najveći koeficijent u natjecanju

Basel je uz Tottenham klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama Europa lige. Prošle sezone ga je zaustavio Šahtar u četvrtfinalu. Basel je posljednji put prvak Švicarske bio 2017. godine. Tri puta je prošao grupnu fazu Lige prvaka u posljednjih deset godina, a 2013. godine je igrao polufinale Europa lige. Najvrjedniji igrač kluba je brazilski napadač Arthur, njegova vrijednost je procijenjena na šest milijuna eura. Zabio je 18 golova i uz Fabiana Freija bio najbolji strijelac kluba. Arthur ima koronavirus pa je njegov nastup protiv Osijeka još uvijek pod upitnikom.

Sutra će se održati i ždrijeb trećeg pretkola, a tu se Hajduku (nenositelj) i Osijeku (nositelj zbog Baselovog koeficijenta) pridružuju Rijeka i Lokomotiva. Riječani će biti nositelji, Lokomotiva neće. Susreti trećeg pretkola na rasporedu su 24. rujna. 

Pročitajte više